Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 04. 28- 2014. 04. 28

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2014.04.28.

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet új 9/A. §-al egészül ki:

„9/A. § (1) Mezőtúr Város Képviselő-testülete a városban székhellyel, telephellyel rendelkező egyéni vállalkozók és társas vállalkozások vezetői részére

"Az Év Mezőtúri Vállalkozója"
díjat alapít.
A díjat az a vállalkozó kaphatja meg, aki a jelölés évében, illetve az azt megelőző években eredményes vállalkozási tevékenységet folytatott, így különösen fejlesztést hajtott végre a vállalkozásában, bővítette a dolgozói létszámát, jelentősen növelte árbevételét, támogatja a település fejlődését, feltéve, hogy köztartozása nincs, tevékenységével hozzájárul a város hírnevéhez, illetve támogatja a település fejlődését.

(2) A díjazottra javaslatot tehet természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet. A javaslat tartalmazza a díjazásra javasolt személy nevét, rövid életrajzát, valamint a (2) bekezdésben meghatározottak részletes indokolását legalább 1 legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben.

(3) A kitüntető díj a város címerével ellátott díszes oklevél, mely tartalmazza a díj megnevezését, a díjazott nevét, a díjat odaítélő határozat számát, a keltezést, a polgármester és a jegyző aláírását és bélyegző lenyomatát.

(4) A kitüntetettek "Az Év Mezőtúri Vállalkozója" felirattal ellátott 12 cm átmérőjű művészi munkával kivitelezett plakettet kapnak.

(5) A díjra a képviselő-testület az alábbi két kategóriát állapítja meg:

a) A mikro-vállalkozások kategóriájában díjat az- az egyéni, vagy társas vállalkozás kaphatja meg, aki, vagy amely 10 főnél kevesebbet a foglalkoztat.

b) A kis-, közép- és nagyvállalkozás kategóriájában az a vállalkozás kaphat, amely foglalkoztatottjainak száma a 10 főt eléri, vagy meghaladja.

(6) A díjból évenként kategóriánként egy-egy adható ki.”

2. § A helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet új 10. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) A Mezőtúr Város Díszpolgára a kitüntetés és a "Mezőtúr Városért" díj adományozására az állami és társadalmi szervek, gazdasági társaságok, választópolgárok, a "Mezőtúr Város Szolgálatáért" díj, továbbá „Az Év Mezőtúri Vállalkozója” adományozására pedig bármely választópolgár, vagy jogi személy évi egy alkalommal a meghirdetett időpontban tehetnek javaslatot.

3. § A helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet új V/A. Fejezettel egészül ki:

„V/A. Fejezet

26/A. § (1) Mezőtúr Város Képviselő-testülete június 16-a alkalmából megtartandó megemlékezésre

"Botyánszky János"
díjat alapít.
(2) A díjat azok a személyek kaphatják, akik a mezőtúri embertársukért, vagy embertársaikért való önzetlen emberségről, segítőkészségről tesznek tanúbizonyságot és ezzel kiemelkedő példát mutatnak.
(3) A kitüntető díj a város címerével ellátott díszes oklevél, mely tartalmazza a díj megnevezését, a díjazott nevét, a díjat odaítélő határozat számát, a keltezést, a polgármester és a jegyző aláírását és bélyegző lenyomatát.
(4) A kitüntetettek "Botyánszky János díj" felirattal ellátott 12 cm átmérőjű művészi munkával kivitelezett plakettet kapnak.
(5) A díjból évenként kategóriánként egy adható ki.
(6) A díjat a polgármester az Emberség Napja alkalmából tartott városi ünnepségen adja át.
(7) A díjazottra javaslatot tehet természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet. A javaslat tartalmazza a díjazásra javasolt személy nevét, rövid életrajzát, valamint a (2) bekezdésben meghatározottak részletes indokolását legalább 1 legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben.
(8) A díj odaítéléséről a képviselő-testület minden évben a májusi soros ülésén dönt. A képviselő-testület döntése előtt a művelődési, oktatási és sport bizottság véleményezi a javaslatot. A díjra vonatkozó javaslatok bekéréséről hirdetményt kell közzétenni a díj átadását megelőző hónapban.

4. § (1) A helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A díjból évenként legfeljebb 2 db adható ki.

(2) A helyi kitüntetések, díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2011.(IV.15.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A díjból évenként legfeljebb 2 db adható ki.

(3) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.