Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 06- 2015. 05. 06

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontja, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 13. pontja, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény alapján - azönkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:


1.§


(1) Azönkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 1.§ (3)bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„(3)A Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodája (a továbbiakban: Hatósági Iroda) nyilvántartja a lakásigényeket.”


(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 1.§ (7) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


"(7) A pályázatot polgármesteri hatáskörbena Mezőtúri Közös Önkormányzati HivatalPolgármesteri Kabinet (a továbbiakban: Polgármesteri Kabinet) vállalkozói, gazdaság- és városfejlesztési ügyintézője készíti elő, az ingatlan vagyonkezelőjének javaslatára. A szociális rászorultságot a Hatósági Iroda vizsgálja.



2.§


Az Ör. 3. §-a helyébe az alábbi rész lép:


Fiatalok lakásbérlete



3. §


  1. Az Ör4. számú mellékletében meghatározott bérlakásokra bérleti szerződés azzal a mezőtúri lakhellyel rendelkező személlyel köthető, aki a 40. életévét nem töltötte be. A pályázat útján kiválasztott bérlővel maximum 5 évre köthető bérleti szerződés, mely az ingatlan kezelőjének javaslatát figyelembe véve maximum egyszer 5 éves időtartamra meghosszabbítható.


(2)  A 40. életévüket be nem töltött fiatalok, részére meghatározottbérlakás bérbe adásának feltétele, hogy a bérlő állandó kereső tevékenységet folytasson és vállalja a (3) bekezdésben meghatározott elő-takarékossági szerződés megkötését.


(3)  A bérlőnek vállalnia kell, hogy lakás-takarékpénztárnál lakás-előtakarékossági szerződést köt és lakás-előtakarékosság jogcímén havonta legalább 10.000 Ft összeget befizet a bérlet teljes ideje alatt.


(4)  Amennyiben a bérlő állandó jellegű kereső tevékenysége 90 napnál hosszabb időre megszűnik, vagy az elő-takarékosságra vállalt kötelezettségének nem tesz eleget és a lakrészre van a feltételeknek megfelelő igénylő, úgy a bérleti jogviszonyt az önkormányzat 3 hónapos felmondási idővel megszünteti.


(5)  A pályázati kiírásnak a 2. § (2) bekezdésén kívül tartalmaznia kell a pályázati jogosultság feltételeit, valamint azt, hogy a bérlőnek vállalnia kell az Ör-ben meghatározott elő-takarékosságot.


(6)  A pályázatnak a 2. § (6) bekezdésén kívül tartalmaznia kell:


a) a pályázó munkaviszonyáról szóló igazolást, valamint jövedelméről hivatalos igazolást,

  1. az elő-takarékosság vállalását,
  2. az elő-takarékosság céljából a lakástakarék-pénztár igazolását.


(7)  A pályázat kiírására, véleményezésére a 2. § (3)-(5), (7)-(8) bekezdését kell alkalmazni.”


3.§


Az Ör14.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„(1) A szociális lakások, valamint az Ör. 3.§-a alapján kiadott lakások lakbérének mértéke:


összkomfortos lakás

300 Ft / m2 / hó

komfortos lakás

200 Ft / m2 / hó

félkomfortos lakás

100 Ft / m2 / hó

komfort nélküli lakás

60 Ft / m2 / hó

szükséglakás

30 Ft / m2 / hó


4.§


Az Ör16.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„ (4) A lakbértámogatás iránti igényt a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodájához kell benyújtani.”


5.§


Az Ör26.§ (7) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


(7) Amennyiben a jogosult az elővásárlási jogával nem él, illetve nem tesz nyilatkozatot az erre rendelkezésre álló határidőben, a lakás megvásárlásának lehetőségét nyilvánosan közzé kell tenni legalább egy helyi lapban, valamint a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján. A lakás megvásárlására a helyi lapban történő megjelenésétől számított 30 napon belül bárki ajánlatot tehet ezen önkormányzati rendelet szerinti tartalommal.”


6.§


(1)Az Ör28.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„(3) Az első lakáshoz jutók támogatásának előkészítését, lebonyolítását a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodája végzi.”


  1. Az Ör29.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„(5) A pályázatokat a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodáján beszerezhető „Pályázati adatlap”-on kell benyújtani a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodáján. A pályázati adatlap a rendelet 2.sz. melléklete.”


7.§


AzÖr. 3. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.


8.§


Az Ör kiegészül egy új, 4. számú melléklettel, mely e rendelet 2. számú melléklete.


9.§


Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.





Batta Attila Viktor sk.

       alpolgármester





dr. Szűcs Attila sk.

       jegyző