Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015(IX.1.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011.(II.04.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 01- 2015. 09. 01

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének d) pontja, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. §-ban kapott felhatalmazás alapján - a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011.(II.04.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ (1) Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011.(II.04.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) 3.§ (2) bekezdésének helyére az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Kossuth Lajos tér 1.”


(2) Az SZMSZ 6.§ -a az alábbi új (6), (7) bekezdéssel egészül ki:


„(6) A polgármester, valamint a képviselő-testület tagjai a településen lakossági fórumot tarthatnak, ahol a polgármester, illetve egy, vagy több képviselő tájékoztatja a választópolgárokat a közügyekről, illetve a választópolgárokat érintő panaszokat és más problémákat meghallgatják.

                                        

(7) A képviselő-testület évente egy alkalommal tart közmeghallgatást.”


2.§ Az SZMSZ 19.§ (3) bekezdésének helyére az alábbi rendelkezés lép:


 „(3) A polgármester a képviselő-testület soron kívüli ülését lehetőleg az ülést megelőző napon hívja össze, oly módon, hogy a meghívó és a tárgyalandó napirendek postázása legkésőbb az ülést megelőző nap 17 órájáig megtörténjen. A soron kívüli ülés napirendjének módosítására, vagy a tárgyalandó napirendek számának emelésére csak kivételesen fontos okból, a napirendek elfogadásával egyidejűleg kerülhet sor. Rendkívüli esetben a képviselő-testület soron kívüli ülése az ülés napján is összehívható.”



3.§ Az SZMSZ 27.§ (2) bekezdésének helyére az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A polgármester a soros nyilvános ülés napirendi tervezetét a következő tartalommal terjeszti elő:

a) Az ülés fő napirendi pontjait - rendelet-tervezetek, határozati javaslatok - és egyéb előterjesztéseket tárgyalja meg a képviselő-testület.

b) A képviselő-testület soros ülései között eltelt időszakban végzett  tevékenységéről a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, az aljegyző, a polgármester megbízásából önkormányzati feladatkörben eljáró képviselő tájékoztatást ad a képviselő-testületnek.

c)A kérdéseket és interpellációkat tárgyalja meg a képviselő-testület.

d)A képviselő-testület tagjai közérdekű javaslatot, bejelentést tehetnek.”


4.§ Az SZMSZ 38.§ (2) bekezdésének helyére az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A jogszabályban meghatározott minősített többségű szavazás esetén a határozat, vagy rendelet-tervezet elfogadásához az összes képviselő több mint felének, azaz 7 főnek "igen" szavazata szükséges."



5.§ (1) Az SZMSZ 44.§-a az alábbi új (5), (6) bekezdéssel egészül ki:


„(5) A képviselő-testület nyílt üléseinek jegyzőkönyvét elektronikus formában meg kell küldeni a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtárnak.


(6) A nyilvános képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét az önkormányzat honlapján legalább a soron következő ülésig közzé kell tenni.” 



(2) Az SZMSZ 49.§ -a az alábbi új (7) bekezdéssel egészül ki:


„(7) A bizottságok soros ülései általában az alábbiak szerint kerülnek megtartásra. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság a képviselő-testület ülésének hetében hétfői napon 15 órától, a Művelődési Oktatási és Sport Bizottság keddi napon 15 órától, a Pénzügyi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság szerdai napon 9 órától, az Ügyrendi Bizottság 15 órától tartja meg. A bizottság elnöke dönt a soron kívüli, vagy az általánostól eltérő időpontban, vagy helyen megtartandó ülés összehívásáról.”



6.§  Az SZMSZ 69.§ (1) bekezdés helyébe az alábbi szövegrész lép:


„69. § (1) A képviselőket a köztisztviselői illetményalap 2,24-szeresének megfelelő összegű havi tiszteletdíj (továbbiakban: képviselői alapdíj) illeti meg.”




7.§ (1) Az SZMSZ 70.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„A 70. § (1) Amennyiben a képviselő a képviselő-testületi ülésen, a bizottság képviselő vagy nem képviselő tagja a bizottsági ülésen történő részvételében akadályoztatva van, köteles legkésőbb az ülés megelőzően távolmaradását és annak okát (különösen betegség, vagy közfeladat ellátása) írásban vagy szóban személyesen vagy telefonon a polgármesternek, vagy az alpolgármesternek, vagy a jegyzőnek, illetve a bizottság elnökének bejelenteni (továbbiakban: bejelentett távollét).


(2)Az SZMSZ 70.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„(2) Ha a képviselő a képviselő-testület vagy a bizottság soros üléséről bejelentés nélkül marad távol 25%-kal csökkentett mértékben illeti meg a havi tiszteletdíj.”


(3)Az SZMSZ 70.§ az alábbi új (2a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) Amennyiben a képviselő több bizottságban is tag és csak az egyik bizottság ülésén vesz részt, a tiszteletdíj teljes mértékben megilleti.”



(4)Az SZMSZ 70.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép:


„(3) Ha a nem képviselő bizottsági tag a bizottság soros üléséről bejelentés nélkül marad távol  25%-kal csökkentett mértékű havi tiszteletdíj illeti meg.”



8.§ Az SZMSZ 2. számú mellékletének helyébe e rendelet melléklete lép.


9.§ A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és a kihirdetését követő napon hatályát veszti.




         Herczeg Zsolt                                                                                    dr. Szűcs Attila

          polgármester                                                                                         jegyző

Mellékletek