Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015(III.31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 3/2015.(III.01.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezések módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 31- 2015. 03. 31

Mezőtúr Város Képviselő-testülete – az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a települési támogatásról szóló 3/2015. (II. 01.) számú önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) egyes rendelkezéseinek módosítása céljából a következőket rendeli el:



1.      §



(1) Az Ör. 4. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(1) Az Szt. 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedülálló személy esetén kettő és félszeresét és nem rendelkezik vagyonnal, továbbá önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud.”


(2) Az Ör. 4. § (5) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A (4) bekezdéstől eltérően kivételes méltánylást érdemlő esetben –így különösen súlyos krónikus betegség, elemi kár – a települési támogatás éves összegének felső határa elérheti az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét. A súlyos krónikus betegség esetén az erről szóló orvosi iratot a kérelemhez mellékelni kell.”


  1. §


Az Ör. 5. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(3) A támogatás feltétele, hogy a temettetést számlával igazoló kérelmező a haláleset bekövetkezésének időpontjában Mezőtúr városban állandó lakóhellyel rendelkezzen.”


  1. §


Az Ör. 6. § (4)-(5) bekezdéseinek helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A lakhatási támogatást a lakásfenntartás költségeinek fedezéséhez kell biztosítani.


(5) A lakhatási támogatás legnagyobb mértéke havonta legfeljebb 2000 forint lehet. A lakhatási támogatást készpénzben kell folyósítani. A lakhatási támogatás összegszerű megosztásáról a határozatban kell rendelkezni.”



  1. §


Az Ör. 8.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi nettó átlag jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét”.



  1. §


Az ör. 9.§-a az alábbi bekezdéssel egészül ki:

(6) Ha az adott kérelmező családjában életveszély áll fenn, egyedi elbírálásban részesülhet.



6.§


Az Ör. melléklete hatályát veszti.




Záró rendelkezések


  1. §



Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.








       Batta Attila Viktor sk.                                                                 dr. Szűcs Attila sk.

           alpolgármester                                                                      jegyző