Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (IV.4.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló 8/2016. (IV. 28.) önkormányzati rendeled módosításáról

Hatályos: 2017. 04. 05- 2017. 04. 05

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2017.(IV.04.) számú önkormányzati rendelete


a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló 8/2016. (IV. 28.) önkormányzati rendeled módosításáról


Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló 8/2016. (IV. 28.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:

1.§

A Rendelet 8.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„8. §

Hulladékgazdálkodással kapcsolatos cselekmények


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást követ el, aki


  1. aki az ingatlanán keletkező települési szilárd és folyékony hulladékot, egyéb hulladékot nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő módon és helyen tárolja, gyűjti és helyezi el
  2. aki az általa, vele együtt lakó személyek által termelt hulladék hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodik.
  1. Az eljárással érintett ingatlan használója, tulajdonosa az ingatlanán található települési hulladékot Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft-vel köteles haladéktalanul elszállíttatni. Az elszállítást számlával köteles igazolni az eljáró ügyintéző felé.
  2. Amennyiben az ingatlan használójának, tulajdonosának a hulladék elszállítására nincs rendelkezésre álló anyagi fedezete, az Mezőtúr Város Önkormányzata azt megelőlegezi, melyet szerződésben szükséges rögzíteni.”



2.§

A Rendelet A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző cselekményekről szóló

III. fejezete kiegészül 17.§-al.


„17.§

Az állattartásról


(1) A közösségi együttélés alapvető szabálya, hogy az állattartás a közösség  tagjait (állattartás hatásaival érintett ingatlanok tulajdonosai, használói) életvitelükben szükségtelenül ne zavarja, és ne akadályozza.

(2) Társasházi ingatlanok közös használatú helyiségeiben és ingatlanrészeken (különösen lépcsőház, lift,) kedvtelésből tartott állatot tartani a (3) bekezdésben meghatározottak kivételével tilos, amennyiben azt a társasház házirendje vagy alapító okirata nem szabályozza.


(3) A társasház egyéb, nem közlekedési célú közös használatú ingatlanrészein (közös udvar) kedvtelésből tartott állat valamennyi tulajdonostárs írásbeli hozzájáruló nyilatkozata alapján, megfelelően elkülönített, elzárt területen tartható, abban az esetben, ha a kedvtelésből tartott állatok tartásának magasabb jogszabályban rögzített feltételei teljes körűen biztosítottak.


(4) A közlekedési célú közös használatú helyiségekben, ingatlanrészeken az állat csak rövid pórázon, az állattartó folyamatos felügyelete mellett közlekedés céljából tartózkodhat.


(5) A kedvtelésből tartott állat gazdája köteles a társasházi ingatlanok közös használatú helyiségeiben és ingatlanrészeken, valamint más ingatlanán a felügyelete alatt tartott állat által okozott szennyezést azonnal megszüntetni.


(6) Mezőgazdasági haszonállat tartása körében az állattartó köteles a magasabb jogszabályban foglalt állatok tartására (különösen állat elhelyezésére, trágya tárolására, rágcsálók, legyek és egyéb repülő rovarok elszaporodásának megakadályozására) vonatkozó előírásokat folyamatosan betartani. A közösségi együttélés érdekében az állattartó köteles az állattartással együtt járó hatásokat (különösen szaghatás) a lehető legkisebb mértékűre szorítani az állattartás mértékével arányos és az állattartótól elvárható intézkedések megtételével.”


3.§

A korábbi, záró rendelkezésekről szóló IV. fejezet 17. §-a számozása 18. §-ra változik.


4. §

Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszíti.




                        Herczeg Zsolt                                                           dr. Enyedi Mihály

                        polgármester                                                                    jegyző