Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2018(XII.14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 21/2017.(XI.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 21- 2018. 12. 21

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének


24/2018.(XII.21.) önkormányzati rendelete


a települési támogatásról szóló 21/2017.(XI.17.) számú önkormányzati rendelet módosításáról


Mezőtúr Város Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 132.§ (4) bekezdése továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontja alapján – a következő önkormányzati rendeletet alkotja:


1.§


  1. A települési támogatásról szóló 21/2017.(XI.17.) számú önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2.§ kiegészül az alábbi (8) és (9) bekezdésekkel:


(8) Bármely települési támogatási igény elbírálása szempontjából külön háztartásnak minősül

a) az albérlet, amennyiben a kérelmező az albérleti szerződéssel igazolja annak fennállását,

b) a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészei, amennyiben a kérelmező a jogerős bírói döntés bemutatásával igazolja annak fennállását,

c) azon osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanban kialakított lakás, amelyben élő háztartás a közüzemi számláit elkülönülten fizeti, amennyiben a kérelmező az ingatlanban lévő háztartások mindegyikének villanyáram-, vagy vízfogyasztás számláit bemutatja, vagy a közüzemi szolgáltató által kiadott igazolással igazolja az ingatlanban lévő szolgáltatási helyeket. Amennyiben az adott háztartások részére a közüzemi szolgáltató nem tudja igazolni a szolgáltatási helyeket, úgy egyéb megállapodás bemutatása szükséges arról, hogy a háztartások a közüzemi számlákat elkülönülten fizetik. A kérelmező köteles az önkormányzat részére a lakóingatlanban lévő háztartások számáról, az abban lakó személyekről nyilatkozni, mely nyilatkozat valóságtartalmát az önkormányzat ellenőrizni jogosult.


(9) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, a jogerős bírósági határozat a gyermek elhelyezéséről, az erre irányuló bírósági eljárás megindításáról szóló okirat, a képzelt apa bejegyzéséről szóló gyámhivatali határozat, illetve egyéb dokumentum szolgálhat. Annak igazolására, hogy a gyermekét egyedül nevelő szülő gyermektartásdíjban részesül, a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírósági határozat vagy a tartásdíj-fizetésről szóló egyéb dokumentum szolgál.


  1. A Rendelet 2.§-ának (6) bekezdése kiegészül az alábbiakkal:


A környezettanulmány elkészítése során:

  1. Ha a kérelmező a helyszínen történő környezettanulmány elkészítéséhez nem járul hozzá, illetve annak elkészítését nem teszi lehetővé, a tényállás tisztázására irányuló eljárás akadályozása miatt az eljárást meg kell szüntetni.
  2. A kérelmezőt fel kell hívni a kérelmében foglaltak módosítására és havi rendszeres kiadásainak igazolására abban az esetben, ha a helyszínen készített környezettanulmány a kérelemben foglaltakat nem támasztja alá.


2.§


  1. A Rendelet 5.§- ának (1) bekezdése az alábbira módosul:


„Az Szt. 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, egyedülálló személy esetén négyszeresét és nem rendelkezik vagyonnal, továbbá önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud.


  1. Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:
  • megfelelő élelmezés hiánya
  • a lakhatás elvesztésének veszélye
  • a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye
  • aktív korúak ellátásban részesülő személy
  • nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg
  • 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány


  1. A nevelési év és tanévkezdés megkönnyítése érdekében évi egy alkalommal rendkívüli települési támogatásra jogosult a Mezőtúron legalább 2 éve bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt tartózkodó
  • bölcsődei vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek,
  • az általános iskolai, vagy középfokú oktatási intézményben nappali tagozaton 18. életév betöltéséig tanulmányokat folytató tanuló jogán a szülő, vagy más törvényes képviselő.
  • A támogatásra jogosult évi egy alkalommal a Mezőtúron legalább 2 éve bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt tartózkodó, középfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanuló is - saját jogán - ha 18. életévét tárgyévben tölti be.


Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek jogán 5.000 forint, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő gyermek jogán 8.000 forint összegű ellátás jár gyermekenként.

A kérelemhez csatolni szükséges a bölcsődei, óvodai és iskolalátogatási igazolásokat.

A kérelmeket minden év augusztus 1. napjától szeptember 30. napjáig lehet benyújtani.”


  1. A Rendelet 5.§ (3) bekezdése az alábbiakra módosul:


„A jogosultság feltételeként az e bekezdésben foglalt szabályok betartását a Hivatal, a családsegítő szolgálat és a közterület-felügyelet bevonásával ellenőrizheti.

Az ellenőrzést végző a hozzá érkezett megkeresést követő 3 munkanapon belül köteles az ellenőrzést elvégezni és annak eredményét a Hivatal részére írásban közölni.

Az írásbeli közlés az ellenőrzés során tapasztaltakat az alábbiak szerint tartalmazza:


  • a lakókörnyezet rendezett, a jogosultság egyéb feltételeként meghatározott kötelezettségek teljesültek, vagy
  • az e bekezdésben meghatározott kötelezettségek közül melyek nem teljesültek, milyen mulasztások történtek, milyen hiányosságokat tártak fel, továbbá
  • milyen tevékenységek elvégzése szükséges ahhoz, hogy a jogosultság egyéb feltételei maradéktalanul teljesüljenek,
  • a feltételek teljesítésére megfelelő határidő megjelölése.


Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a települési támogatásban részesülő személy az e bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget.”


  1. A Rendelet 5.§- ának (8) bekezdése az alábbira módosul:


Kivételes méltánylást érdemlő esetben (pl.:súlyos betegség, vis maior helyzet) a döntéshozó az (1) és a  (7) bekezdés előírásaitól eltérően – jövedelemhatártól, korábban megállapított támogatás összegétől, valamint az addig igénybevett alkalmak számától függetlenül - a rendkívüli települési támogatás éves összegeként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét határozhatja meg.”



3.§


  1. A Rendelet 6.§ (2) bekezdése az alábbira módosul:


„ Temetési segélyben részesíthető az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, egyedül élő kérelmező esetén négyszeresét nem haladja meg.”


  1. A 6.§ (4) bekezdése az alábbira módosul:


„ A megállapított temetési segély összegét, vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.”


  1. A 6.§ kiegészül az alábbi (5) bekezdéssel:


„ (5) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.”


4.§


  1. A Rendelet 7.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A képviselő-testület lakhatási támogatást állapíthat meg annak a háztartásnak a lakhatási kiadásainak enyhítésére, amelyben a háztartás tagjainak egy főre jutó jövedelme nem haladja meg


a) egyszemélyes háztartás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,


b) többszemélyes háztartás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át”


  1. A Rendelet 7.§ (2) bekezdése az alábbira módosul:


Nem állapítható meg lakhatási támogatás amennyiben a támogatásra a kérelmet nem a számlakibocsátó által a szolgáltatási díj fizetésére kötelezett személy nyújtja be.”


  1. A Rendelet 7.§ (5) bekezdése az alábbira módosul:


„A lakhatási támogatást a közüzemi szolgáltatókhoz való utalással kell biztosítani. A lakhatási támogatás megállapításának feltétele a kérelmező nevére szóló legutóbbi közüzemi számlák bemutatása.


  1. A Rendelet 7.§ (9) bekezdése az alábbira módosul:


“A lakhatási támogatás összege:

a) egyszemélyes háztartás esetén, amennyiben a kérelmező havi jövedelme

a.a) nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90%-át, havi 4000 Ft,

a.b) meghaladja az a.a) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, havi 3500 Ft,

a.c) meghaladja az a.b) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, havi 2500 Ft.


b) Többszemélyes háztartás esetén, amelyben a háztartás tagjainak egy főre jutó jövedelme

b.a) nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90%-át, havi 5000 Ft,

b.b) meghaladja a b.a) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, havi 4500 Ft

b.c) meghaladja a b.b) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, havi 3500 Ft.”


  1. A Rendelet 7.§ az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:


“Meg kell szüntetni a lakhatási támogatás folyósítását, ha

a) a jogosult meghal, a haláleset hónapjának utolsó napjával,

b) a jogosult lakcíme megváltozik, a lakcímváltozás hónapjának utolsó napjával,

c) a jogosult és a közüzemi szolgáltató közötti szolgáltatási szerződés megszűnik, a szerződés megszűnése hónapjának utolsó napjával,

d) a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, az erről való hivatalos tudomásszerzés hónapjának utolsó napjával,

e) a jogosult a támogatás megszűnését kéri, a jogosult által megjelölt hónap utolsó napjával,

f) a támogatást jogosulatlanul vették igénybe.”


  1. A Rendelet 7.§ az alábbi (11) bekezdéssel egészül ki:


A jogosult, vagy háztartásának tagja köteles a támogatás folyósítása időtartama alatt a tudomásra jutást követő 15 napon belül bejelenteni, ha a (11) bekezdés a)-d) pontjában foglaltak valamelyike bekövetkezik. Rosszhiszeműnek minősül az a jogosult, aki a bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.”


  1. A Rendelet 7.§ az alábbi (12) bekezdéssel egészül ki:


„A támogatás iránti kérelmet e rendelet 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.”


5.§


(1) A Rendelet 8.§ (1) bekezdése az alábbira módosul:


„ A képviselő-testület tüzelőtámogatást biztosít annak a rászoruló személynek, aki a szociális törvény alapján energiafelhasználási támogatásra nem jogosult, és akinek a jövedelme, vagy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, egyedülálló személy esetén négyszeresét.”


  1. A Rendelet 8.§ (4) bekezdés az alábbiak szerint módosul:


„ A tüzelőtámogatás legnagyobb mennyisége 2-10q fa, vagy szén az október 15-től december 31-ig, illetve a január 1-től április 15-ig tartó időszakra.”



6.§


  1. A Rendelet 9.§ az alábbira módosul:


“Az önkormányzat az Szt. 48.§-ában meghatározott szabályok szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen, - ha jogszabály másként nem rendelkezik – a településen szokásos legolcsóbb temetéssel történő eltemettetéséről.


a) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi nettó átlag jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.


b) Az eltemettetésre köteles személy kérelmére a közköltségen történt temetés költségének részletekben történő megfizetése engedélyezhető a kötelezett szociális körülményeire tekintettel. A részletfizetés engedélyezésének maximális időtartama 12 hónap.”


7.§


  1. A Rendelet 10.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét nem haladja meg, és havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át, továbbá közgyógyellátásban nem részesül, és a gyógyszerek költségének viselése saját vagy a családja létfenntartását veszélyeztetik.”


  1. A Rendelet 10.§ (2) bekezdés az alábbiak szerint módosul:


„ Annak igazolására, hogy a kérelmező közgyógyellátásra nem jogosult, a járási hivatal jogerős elutasító határozatát kell csatolni, amely nem lehet három hónapnál régebbi.”


8.§


  1. A Rendelet 11.§ (4) bekezdése az alábbira módosul:


„A polgármester a Hivatal települési támogatással foglalkozó ügyintézőjét felhívja a kérelmező jogosultsági feltételeinek vizsgálatára, környezettanulmány készítésére, a szükséges igazolások kérelmezőtől történő beszerzésére. A kölcsön nyújtásának további feltétele annak vizsgálata, hogy a kérelemben felsorolt indokok ténylegesen fennállnak és a becsatolt bizonyítékok alátámasztják a kérelmező jogosultságot megalapozó rendkívüli élethelyzetét. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell a kérelem benyújtásakor vele egy háztartásban élő személyek számáról. Kérelmező és a kérelem benyújtásakor vele egy háztartásban élő személyek nem részesülhetnek semmilyen pénzbeli és természetbeli ellátásban az Önkormányzattól, ameddig a kölcsönt vissza nem fizették.”


  1. A Rendelet 11.§ kiegészül az alábbi (8) bekezdéssel:


„A támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.”


9.§


Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszíti.



Herczeg Zsolt                                                                                     dr. Enyedi Mihály

              polgármester                                                                                               jegyző



Kihirdetve: 2018. december 21. napján

                                                                                                                         dr. Enyedi Mihály

                                                                                                                                    jegyző