Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II. 5.) önkormányzati rendelete

a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesültek támogatásáról

Hatályos: 2019. 02. 05- 2023. 09. 07

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének


1/2019.(II.05.) önkormányzati rendelete


a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesültek támogatásáról



Mezőtúr Város Önkormányzati Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri támogatásáról szóló 1602/2018. (XI. 27.) Korm. határozat (továbbiakban Korm. határozat) 4. pontjában biztosított felhatalmazás alapján a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások támogatása céljából a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések


A rendelet célja


1. §


(1) E rendelet célja, hogy meghatározza a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások részére a támogatás igénybevételének feltételeit.


A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Mezőtúr közigazgatási területén lévő, a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartásokra, amelyek 2018. október 15. napjáig igénybejelentő nyilatkozatukat benyújtották a Mezőtúri Polgármesteri Hivatalhoz.


(2) Az igénybejelentés feltétele annak tudomásulvétele a bejelentő részéről, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzi, hogy a bejelentő háztartása korábban téli rezsicsökkentésben nem részesült.


A támogatás formája és biztosításának módja.


3. §



(1) A támogatás természetben, az igénybejelentő nyilatkozaton megjelölt juttatási formában kerül biztosításra, egyszeri 12.000.-Ft összegnek megfelelően 2019. december 15. napjáig.


(2) A juttatás az Önkormányzattal a támogatás nyújtásával kapcsolatban együttműködési megállapodást kötött vállalkozásoknál vehető igénybe.


(3) A támogatás a rendelet melléklete szerint igazolás átadásával vehető igénybe a (2) bekezdés szerinti vállalkozásoknál. Az igazolást a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztálya állítja ki.


(4) A (2) bekezdés szerinti vállalkozás a rendelet melléklete szerinti igazolás átvételét követően köteles azt a jogosulttal a megfelelő rovatban aláíratni a támogatás átvételének igazolása végett.


(5) A Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályára a vállalkozások által visszajuttatott, a nyújtott támogatás átadását- átvételét igazoló dokumentumok feldolgozását követően fizethető ki a támogatás ellenértéke a vállalkozó részére.


(6) Az igazolás egyéb célra nem használható fel, az igazolás értéke sem egészben, sem részben nem váltható át készpénzre, másra át nem ruházható.


(5) Az igazolást csak az azon feltüntetett személy válthatja be, személyazonossága igazolásával.



4. §


  1.  Az ügyfél kérésével vagy beleegyezésével csak egy alkalommal módosítható a természetbeni támogatás formája más, kizárólag az igényfelmérés során felsorolt valamely természetbeni formára.


  1. A törvényes örökös átveheti az elhunyt korábbi igénybejelentése alapján az elhunytat megillető természetbeni támogatást akkor, ha az örökös lakcíme/tartózkodási helye megegyezik az elhunyt lakcímével.


  1. A 12.000.-Ft-os támogatás nem tartalmazza a szállítás és darabolás költségeit, a szállítás és darabolás költsége az igénybejelentőt terheli.


  1. Fűrészüzemi famaradék vagy darabos faipari melléktermék a jogosult kérésére illetve beleegyezésével fogadható el teljesítésként.


  1. Palackos gáz esetén a támogatás terhére lehetőség van cserepalack biztosításár valamint teljesen új palack vásárlására is (betétdíjjal együtt). Amennyiben a gázpalackok cseréje meghaladja a megítélt 12.000 forintos támogatást, úgy a különbözetet a jogosultnak kell állnia.


  1. Tartályos gázt igénylők esetén 12.000 Ft támogatás jóváírásra kerül a telepített gáztartály feltöltésekor jelentkező költségből.


  1. Az át nem vett tüzelőanyagra eső támogatás összegét vissza kell fizetni a központi költségvetés javára.






Záró rendelkezések


5. §


E rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.






Herczeg Zsolt                                                                 dr. Balla Vilmos

 polgármester                                                                 jegyzői referens



Kihirdetve: 2019. február 5. napján



                                                                                                         dr. Balla Vilmos

                                                                                                          jegyzői referens




Mezőtúr Város Önkormányzata

5400 Mezőtúr, Kossuth Lajos tér 1.

( (06-56) 551 – 902, 7 (06-56) 350 – 971

E-mail: pmh@mezotur.hu


Ügyiratszám: ………………………/2019.

Ügyintéző: ………………….

                                                                                          Tel.: ………………….


I g a z o l á s


A téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről szóló 1364/2018. (VII.27.) Korm. határozatban foglaltak alapján hivatalosan igazoljuk, hogy …………………..  sz.: ………… (szül.: …………… an.: …………..) 5400 Mezőtúr, ………. út …………. szám alatti lakos, jogosult az igényelt támogatás átvételére.

A támogatás formája: ……………

A támogatás értéke: 12.000,- ft.

A támogatás átvételére legkésőbb 2019. december 15. napjáig van lehetőség.

A támogatás nem használható fel a tüzelőanyag jogosulthoz történő szállítási költségek fedezésére, annak biztosítása a támogatásban részesülő háztartást terheli.


Mezőtúr, 2019. ……. …..

Herczeg Zsolt

 polgármester



Aláírásommal igazolom, hogy 2019. ………………….. napján átvettem a 12.000 Ft értékű tüzelőanyag támogatást.


………………………………

   jogosult aláírása



Fentiekről értesül:

  1. Ügyfél
  2. Pénzügy
  3. Vállalkozó
  4. Irattár