Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019(II.5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 05- 2019. 02. 05

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének


2/2019.(II.05.) számú önkormányzati rendelete


az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló

20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról



Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében – a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény 3.§, 6.§, 9.§ 19.§, 21.§, 27.§, 29.§, 31.§, 33.§, 34.§, 36.§, 42.§, 54.§ (1)-(3) bekezdés, 58.§ (1)-(3) bekezdés, 79.§, 84.§ (2) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján -    Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:


1. §



A Rendelet 1. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„1. § (3) A Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztálya (a továbbiakban: Hatósági Osztály) nyilvántartja a lakásigényeket.”


2. §


A Rendelet 1. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„1. § (5) A polgármester a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft. javaslatára az üresen álló bérlakások bérleti jogát pályázaton meghirdeti. A pályázatot szükség szerint úgy kell meghirdetni, hogy a megüresedő lakások bérbeadása folyamatos legyen.”

3. §

A Rendelet 1. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„1. § (7) A pályázatot polgármesteri hatáskörben a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal vállalkozói, gazdaság- és városfejlesztési ügyintézője készíti elő, az ingatlan vagyonkezelőjének javaslatára. A szociális rászorultságot a Hatósági Osztály vizsgálja.”

4. §

A Rendelet 1. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„1. § (8) A benyújtott pályázatokat a vállalkozási, gazdaság- és városfejlesztési ügyintéző és a Hatósági Osztály terjeszti Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Egészségügyi és Szociális Bizottsága (a továbbiakban: Egészségügyi és Szociális Bizottsága) elé úgy, hogy azok a pályázatok felbontásának napjától számított 30 napon belül elbírálhatóak legyenek.”

5. §

A Rendelet 1. § (10) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„1. § (10) A pályázatok elbírálásáról a képviselő-testület dönt a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft. és az Egészségügyi és Szociális Bizottság javaslata alapján.”

6. §

A Rendelet 1. § (11) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„1. § (11) A képviselő-testület által kijelölt bérlőkkel a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft. köt szerződést.”

7. §

A Rendelet 1. § (12) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„1. § (12) A bérleti szerződések általában határozott időre szólnak. Szociális rászorultság alapján a pályázat útján kiválasztott bérlővel maximum 5 évre köthető bérleti szerződés, mely egyszer 5 évre meghosszabbítható. Különös méltánylást érdemlőesetben a szerződés egy alkalommal további 5 évvel meghosszabbítható.”

8. §

A Rendelet 2. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„2.§ (4) A közszemlére tételről a Hatósági Osztály gondoskodik.”

9. §

A Rendelet 2. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„2.§ (5) A pályázatokat a közszemlére tétel időtartama alatt a határidő utolsó napján a munkaidő végéig írásban lehet a Hatósági Osztály részére leadni.”

10. §

A Rendelet 2. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„2.§ (7) A pályázók környezettanulmányát a Hatósági Osztály végzi.”

11. §

A Rendelet 4. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„4. § (1) Önkormányzati tulajdonú bérlakásra szociális helyzet alapján bérleti szerződés azzal a mezőtúri lakhellyel rendelkező személlyel köthető, akinek nincs és nem volt saját tulajdonú lakása, – ide nem értve az öröklés útján szerzett és haszonélvezeti joggal terhelt lakást -, és akinek a közös háztartásban élő családtagok jövedelmét is figyelembe véve számított 1 főre jutó jövedelme a mindenkori minimálbér összegét nem haladja meg,  valamint a vele együtt költözők együttesen  nem rendelkeznek összesen 1.000.000 Ft forgalmi értékű mobilizálható ingó és ingatlan vagyonnal. E rendelet alkalmazásában ingó vagyon az 50.000 Ft forgalmi értéket meghaladó vagyon.”

12. §

A Rendelet 4. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„4. § (2) Az önkormányzati lakások 20 %-át meg nem haladó számú lakásra szociális rászorultság alapján kérelemre legfeljebb 1 évre szóló időtartamra bérleti szerződés köthető, mely az ingatlan kezelőjének javaslatát figyelembe véve meghosszabbítható. A kiutalásra, illetve a módosításra irányuló kérelmeket a vállalkozási, gazdaság- és városfejlesztési ügyintéző terjeszti az Egészségügyi és Szociális Bizottság elé. A kérelmek elbírálásáról az Egészségügyi és Szociális Bizottság dönt.”

13. §

A Rendelet 5. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„5. § (1) A határozott idejű bérleti szerződés lejárta előtt három hónappal - a szociális rászorultság alapján kötött bérleti szerződés esetén – az ingatlanok vagyonkezelőjének ajánlásával a Hatósági Osztály vizsgálja felül környezettanulmány készítésével a rászorultságot.”

14. §

A Rendelet 5/A. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„5/A. § (1) Az önkormányzati lakások 5 %-át meg nem haladó számú lakásra a polgármester saját hatáskörében bérleti szerződést köthet, ha a bérlő az önkormányzat intézményeinek, a polgármesteri hivatalnak szakember ellátása céljából, illetve egyéb önkormányzati érdekből foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít.”

15. §

A Rendelet 6. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„6. § (1) Az önkormányzati lakásba a bérlő a bérleti szerződésben szereplő bérlőtársakon és az 1993. évi LXXVIII. tv. 21. § (1)-(2) bekezdésében megjelölt személyeken kívül csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be személyt.

A bérbeadó írásbeli hozzájárulása megadásának feltételei:

  • a bérlemény a bérlő jogos lakásigény mértékét kielégíti vagy meghaladja,
  • a bérlő a bérleménybe élettársát, gyermekének házastársát, illetve testvérét kívánja befogadni.”

16. §

A Rendelet 7. § az alábbiak szerint módosul:

„(1) A lakástörvény szerint nem a bérbeadót terhelő munkák elvégzése a bérlő kötelessége.

(2) Amennyiben az önkormányzati bérlakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel, vagy a bérbeadó kötelezettségét átvállalja, erről a bérbeadóval előzetesen meg kell állapodnia.

(3) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a bérbeadó hozzájárulását az elvégezni kívánt munkákhoz

b) az elvégzendő munkák költségvetését,

c) a lakás műszaki állapotát,

d) az elvégzendő munkák pontos megjelölését,

e) a hatósági engedélyek beszerzésének kötelezettségét,

f) a számla alapján elismert összeg megtérítését, vagy a felmerült költségek 50 %-ának lakbérbe történő beszámításának mértékét,

g) egyéb, a bérbeadó által szükségesnek tartott feltételeket.

(4) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.

(5) A bérbeadó jogosult a fennálló bérleti szerződéseket a rendelet módosításainak megfelelően módosítani, és a rendelet 1. számú mellékletét képező lakásbérleti szerződésnek megfelelően aktualizálni.”

17. §

A Rendelet 8. § az alábbiak szerint módosul:

„8. § A lakást jogcím nélkül használó a tulajdonosnak lakáshasználati díjat köteles fizetni, melynek összege a lakbér mértékének kétszerese.

18. §

A Rendelet 14. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„14. § (1) A szociális lakások, valamint az Ör. 3.§-a alapján kiadott lakások lakbérének mértéke:


összkomfortos lakás

400 Ft / m/ hó

komfortos lakás (konvektoros fűtés)

250 Ft / m/ hó

komfortos lakás (szilárd tüzelésű fűtés)

200 Ft / m/ hó

félkomfortos lakás

150 Ft / m/ hó

komfort nélküli lakás

100 Ft / m/ hó

szükséglakás

 50 Ft / m/ hó

19. §

A Rendelet 14. § (2) bekezdésének a) pontja az alábbiak szerint módosul:

„14. § (2)        a) A költségelven megállapított lakbérek alkalmazása mellett bérbe adott lakások lakbére: 600Ft/m2/hó.”

20. §

A Rendelet 14. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„14. § (3) A foglalkoztatási jogviszonyra tekintettel kiadott lakásokra vonatkozó lakbérek mértéke:

összkomfortos lakás

600 Ft / m2 / hó

komfortos lakás

450 Ft / m2/ hó

félkomfortos lakás

250 Ft / m2/ hó”

21. §

A Rendelet 16. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„16. § (2) A lakbértámogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 33. § (2a)-(2f) bekezdések szerinti - arányszáma.”

22. §

A Rendelet 16. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„16.§ (4) A lakbértámogatás iránti igényt a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályához kell benyújtani.”

23. §

A Rendelet 16. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„16.§ (8) A lakbértámogatásban részesülő a jogosultságát érintő változást 15 napon belül köteles a Hatósági Osztályán bejelenteni.”

24. §

A Rendelet 16. § (14) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„16. § (14) A lakbértámogatással kapcsolatos eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályait kell alkalmazni.”+

25. §

A Rendelet 18. §-a az alábbiak szerint módosul:

Nem idegeníthető el:





hrsz

Bajcsy Zs.u.39/a

1

lakás


 111

Rákóczi út 40.

1

lakás

raktárhelyiség

4835

Bajcsy Zs.u.41.


vendégszoba


501

Dózsa Gy.u.17.

1

lakás

foglalkoztatási jogviszonyhoz kötött

31

Kilián ltp.

1

lakás


2232/3

Dózsa Gy.u.9.

6

lakás

helyi védelem alatt

22

Kossuth tér 9.

4

lakás

helyi védelem alatt

4338/A/5,6,7,8

Szabadság tér 27. II. lph IV. e. 12.

1

lakás

belvizes alapból

3945/2/A/25

Földvári út 61. B.ép. I.e. 8.

1

lakás

belvizes alapból

2232/7/A/9

Ifjúsági ltp. 15. ép. III. e. 24.

1

lakás

belvizes alapból

3886/9/A/24

Erkel F. út 34.

12

lakás

áll. tám. épült

5800


26. §

A Rendelet 28. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„28. § (3) Az első lakáshoz jutók támogatásának előkészítését, lebonyolítását a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztálya végzi.”

27. §

A Rendelet 31. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„31. § (1) Az önkormányzati támogatás iránti pályázatot az Egészségügyi és Szociális Bizottság soros ülésén bírálja el. Amennyiben a pályázat a hónap 5. napjáig a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályához benyújtásra kerül, azt a következő soros ülés tárgyalja.”

28. §

A Rendelet 31. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„31. § (3) A támogatás összegének átutalásáról, a határozat meghozatalától számított 30 napon belül, a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási és Adóügyi Osztálya gondoskodik.”

29. §

A Rendelet 31. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„31. § (4) Az e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeket a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztálya ellenőrzi.”

30. §

A Rendelet 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.

31. §

A Rendelet 3. számú melléklete helyébe jelen rendelet 2. számú melléklete lép

32. §

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.






Herczeg Zsolt                                                                 dr. Balla Vilmos

 polgármester                                                                 jegyzői referens



Kihirdetve: 2019. február 5. napján




                                                                                                         dr. Balla Vilmos

                                                                                                          jegyzői referens