Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019(XI.8.) önkormányzati rendelete

A települési képviselők, a bizottsági elnökök, a bizottsági tagok tiszteletdíjáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019(XI.8.) önkormányzati rendelete

A települési képviselők, a bizottsági elnökök, a bizottsági tagok tiszteletdíjáról

2023.06.01.

Mezőtúr Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Mezőtúr Város Önkormányzatának képviselőire, bizottságok elnökeire, bizottságok képviselő és nem képviselő tagjaira.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre, alpolgármesterre, akiknek járandóságairól a képviselő-testület törvényi előírások alapján külön rendelkezik.

II. Fejezet

Tiszteletdíj

2. § (1) A képviselők, a bizottságok elnökei, tagjai tiszteletdíjra jogosultak.

(2)1 A települési képviselő munkájáért havi bruttó 100428-Ft tiszteletdíjra (alapdíjra) jogosult.

(3)2 Amennyiben a képviselő bizottságnak is tagja – több bizottsági tagság esetén is - tiszteletdíja az alapdíjon felül az alapdíj 45 %-ával, 45193 Ft-tal növekszik.

(4)3 Nem képviselő bizottsági tag tiszteletdíja – több bizottsági tagság esetén is - az alapdíj 45 %-a, azaz 45193 Forint.

(5)4 A bizottság elnöke a képviselői alapdíjon és a (3) bekezdésben meghatározott bizottsági tagságért megállapított tiszteletdíjon felül bizottsági elnöki tiszteletdíjban részesül, melynek összege a képviselői alapdíj 45 %-a, azaz további 45193 Forint.

2/A. §5 A tanácsnokot a 2. §-ban meghatározott tiszteletdíjon felül tanácsnoki munkájáért havi bruttó 350. 000 Ft tiszteletdíj illeti meg.

III. Fejezet

A tiszteletdíj mérséklése, és megvonása

3. § (1) A 2. §. szerinti tiszteletdíjak kifizetése a képviselő-testületi, illetve bizottsági üléseken történő részvételhez kötött.

(2) Amennyiben a képviselő a képviselő-testületi ülésen, a bizottság képviselő vagy nem képviselő tagja a bizottsági ülésen történő részvételében akadályoztatva van, köteles legkésőbb az ülés megelőzően távolmaradását és annak okát (különösen betegség, vagy közfeladat ellátása) írásban vagy szóban személyesen vagy telefonon a polgármesternek, vagy az alpolgármesternek, vagy a jegyzőnek, illetve a bizottság elnökének bejelenteni (továbbiakban: bejelentett távollét).

(3) Ha a képviselő a képviselő-testület vagy a bizottság soros üléséről bejelentés nélkül marad távol 25%-kal csökkentett mértékben illeti meg a havi tiszteletdíj.

(4) Amennyiben a képviselő több bizottságban is tag és csak az egyik bizottság ülésén vesz részt, a tiszteletdíj teljes mértékben megilleti.

(5) Ha a nem képviselő bizottsági tag a bizottság soros üléséről bejelentés nélkül marad távol 25%-kal csökkentett mértékű havi tiszteletdíj illeti meg.

(6) Ha a képviselő vagy a bizottsági tag azért marad távol a képviselő-testület vagy a bizottság üléséről, mert annak időpontjában a polgármester, illetve a bizottság elnökének megbízása alapján az önkormányzat feladatkörébe tartozó ügyben jár el, a tiszteletdíj teljes összege megilleti.

(7) A távolmaradás megállapításának alapjául a jegyzőkönyv mellékletét képező képviselő-testületi, bizottsági jelenléti ív szolgál.

(8) A távollétet legkésőbb az ülés megkezdését megelőző 30 perccel írásban - lehetőleg e-mailben - kell a polgármesternek bejelenteni. A szóban belejelentett távollétről a képviselő legkésőbb az ülést követő munkanapon köteles írásbeli jelzést küldeni a polgármesternek.

(9) A képviselő, vagy bizottsági tag legalább öt egymás utáni ülést meghaladó távolléte akkor sem minősül bejelentett távollétnek, amennyiben azt előzetesen jelezte.

(10) A jegyző havonta gondoskodik a távolmaradóval szembeni tiszteletdíjat érintő levonásokról.

IV. Fejezet

Vegyes rendelkezések

4. § A járandóságot havonként a hivatal számolja el és gondoskodik a kifizetésekről a jogosult által kért módon, továbbá a kifizetésekről igazoló szelvény kerül átadásra a kifizetéssel egyidőben.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

5. § Ezen önkormányzati rendelet az elfogadását követő napon lép hatályba.

1

A 2. § (2) bekezdése a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (3) bekezdése a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (4) bekezdése a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (5) bekezdése a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2/A.§ a 16/2020.(VI.11.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a módosította meg.