Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2024. 05. 01

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

2024.05.01.

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének feladat és jogkörében eljárva Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdése, 92. § (1) bekezdés b) pontja, 92. § (2) bekezdése, a 115. § (3) bekezdése, a 132. § (4) bekezdés d) pontja, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontja alapján, különös tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére, valamint a Berettyó-Körös Többcélú Társulással kötött megállapodásra az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. §1 (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1) –(2) bekezdésében meghatározott személyekre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1) –(2) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. A személyes gondoskodás formái

2. §2 A személyes gondoskodás formái:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

d) nappali ellátás (Idősek Klubja)

e) demens betegek nappali ellátása

f) családsegítés

g)3 támogató szolgáltatás

3. Az ellátás igénybevételének módja

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet vagy annak mellékleteit az ellátást biztosító intézményvezetőnél kell írásban előterjeszteni. A kérelemről az intézményvezető dönt, melyről írásban értesíti az ellátást igénylőt, és a törvényes képviselőjét.

(2)4 A kérelem benyújtásának helye támogató szolgáltatás igénybevétele esetén Mezőtúr, XVII. u. 13-15. szám, egyéb szociális alapellátás igénybevétele esetén Mezőtúr, Mezőhék, Mesterszállás és Kétpó települések vonatkozásában Mezőtúr, Makk József u. 34-36. szám

(3) Az ellátás igénybevétele esetén az intézményvezető az igénylővel, vagy törvényes képviselőjével megállapodást köt. A megállapodás tartalmazza az Szt. 94/C. § (3) bekezdésében meghatározottakon túl

a) az adatváltozások bejelentésének kötelezettségét,

b) a személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatást,

c) a megállapodás módosításának szabályait,

d) az intézményi jogviszony megszüntetéséről, illetve megszűnéséről szóló tájékoztatást,

e) a panasztétel lehetőségét, annak kivizsgálási módját.

(4) E rendelet hatálya alá tartozó ellátásoknál nincs lehetőség az elektronikus hatósági ügyintézésre.

4. § Az e rendeletben szabályozott személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások esetén az intézményvezető külön eljárás nélkül köteles átmenetileg ellátást nyújtani az arra rászorulónak, ha az ellátás nyújtásának elmulasztása a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti.

4. Térítési díjak megállapításának szabályai

5. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért az Szt. 115/A. §-ában meghatározott ellátások kivételével térítési díjat kell fizetni.

(2) Az intézményi térítési díjakat a Berettyó-Körös Többcélú Társulás, mint intézményfenntartó állapítja meg.

(3) Az intézményi térítési díjakat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) A térítési díjat az Szt. 114. § (2) bekezdése szerinti személyek kötelesek megfizetni.

(5) Ingyenes ellátásban kizárólag az Szt. 114. § (3) bekezdése szerinti ellátottak részesülnek.

6. § (1) Amennyiben a térítési díj fizetésre kötelezett a személyi térítési díj összegét vitatja, vagy annak csökkentését, illetve elengedését kéri, a fenntartóhoz fordulhat az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül. A fenntartó a kérelemről határozattal dönt.

(2)5 A személyi térítési díj megfizetését a fenntartó csökkentheti, ha a jövedelemvizsgálat alapján a térítési díj fizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét.

(3)6 A személyi térítési díj megfizetését a fenntartó elengedheti, ha a jövedelemvizsgálat alapján a térítési díj fizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap másfélszeresét.

(4) A fenntartó a díjhátralékot a kötelezett szociális, jövedelmi, vagyoni helyzete mérlegelésével részben vagy egészben elengedheti, vagy legfeljebb 12 hónapos időtartamra részletfizetést engedélyezhet, amennyiben a kérelmező megfelel a (2)-(3) bekezdésben foglalt feltételeknek.

5. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások megszűnése, illetve megszüntetése

7. § (1) Az ellátásra jogosult intézményi jogviszonya megszűnik az Szt. 100. §-ában foglaltak esetén.

(2) Az ellátásra jogosult jogviszonya megszüntetésre kerül

a) a jogosult, vagy törvényes képviselője kérelmére,

b) ha az ellátott a házirendet súlyosan megszegi,

c) ha az ellátás nem indokolt.

(3) Az ellátás megszűnéséről, illetve megszüntetéséről a jogosultat vagy törvényes képviselőjét, valamint tartásra, gondozásra kötelezett hozzátartozóját az intézmény vezetője értesíti.

6. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásokról szóló 12/2010. (VI.11.) rendelet, illetve az intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 10/2015. (IV.15.) rendelet.

1

Az 1. § a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § g) pontját a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 3. § (2) bekezdése a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (2) bekezdése a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (3) bekezdése a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.