Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019.(XI.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01- 2022. 12. 01

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

2022.12.01.

Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019.(XI.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjaiban, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XI.07.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint kerül módosításra:

1. § A Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A polgármester a Képviselő-testület rendkívüli ülését legkésőbb az ülést megelőző napon hívja össze, oly módon, hogy a meghívó és a tárgyalandó napirendek postázása legkésőbb az ülést megelőző nap 17 órájáig megtörténjen. A rendkívüli ülés napirendjének módosítására, vagy a tárgyalandó napirendek számának emelésére csak kivételesen fontos okból, a napirendek elfogadásával egyidejűleg kerülhet sor

2. § A Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet 28. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A meghívót és az előterjesztéseket a rendes Képviselő-testületi ülés időpontja előtt hat nappal, rendkívüli ülés esetén a meghívót a 27. § (3) bekezdése szerint, az előterjesztéseket főszabály szerint a 27. § (3) bekezdése szerint kell kiküldeni, kivételesen fontos okból a 27. § (3) bekezdésében leírtaktól eltérően legkésőbb az ülés megkezdéséig is kiküldhetők. A jegyző a Hivatal útján gondoskodik valamennyi anyag érintettekhez való eljuttatásáról. A meghívónak és mellékleteinek az önkormányzat hivatalos honlapján való megjelentetésével értesíteni kell a város lakosságát a testületi ülésről

3. § A Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet 33. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„33. § A napirendi pont tárgyalása során a napirendet véleményező bizottság álláspontját a polgármester, vagy véleményező bizottság elnöke - ha több bizottság érintett, akkor jelentkezésük sorrendjében - röviden ismerteti. Ezután a napirend vitája során a polgármester a kérdésre, hozzászólásra jogosultaknak lehetőleg jelentkezésük sorrendjében ad szót. Bizottság(ok) véleményezési jogkörébe tartozó előterjesztést az illetékes bizottság(ok) előzetes véleménye nélkül csak akkor tárgyalhat a képviselő testület, ha jogszabályi előírás alapján a döntés a következő munkaterv szerinti ülésre nem halasztható, vagy az önkormányzatnak különösen fontos érdeke indokolja.”

4. § A Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet 42. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A titkos szavazást a Képviselő-testület tagjaiból – kivéve a polgármestert és az alpolgármestert – álló szavazatszámláló bizottság bonyolítja le. A szavazatszámláló bizottság 3 főből áll. A Képviselő-testület a bizottság megválasztásáról vita nélkül jelöltenként dönt. A választásról szóló határozat a bizottság egészének megválasztását tartalmazza. A titkos szavazás elrendelése előtt a Képviselő-testület megállapítja a szavazólap tartalmát, kivéve az alpolgármester választást.”

5. § A Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba, és 2022. december 2-án hatályát veszti.

1. melléklet a 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet