Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A köztemetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 11. 28

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A köztemetőkről és a temetkezésről

2022.11.28.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján, és a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével az alábbi helyi önkormányzati rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A Mezőtúri Református Egyházközség a tulajdonát képező 2052/5 helyrajzi számú Felsőrészi Temető területéből a ravatalozótól délre fekvő temetőrészt Mezőtúr Város Önkormányzata számára használatba adta (továbbiakban: köztemető). A köztemető elhelyezkedésére vonatkozó térképet a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A használatba adás határozott időre, 25 évre szól.

(3) Ezen rendelet hatálya Mezőtúr Város Önkormányzatának használatában lévő temetőrészre (köztemető), továbbá Mezőtúr Város Önkormányzata tulajdonában lévő 2052/1 hrsz.-ú díszsírhelyekre és a 2052/6 hrsz.-ú ravatalozó ingatlanának területére, az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki.

(4) A rendelet személyi hatálya a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a köztemető üzemeltetésében, fenntartásában részt vevőkre, egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiség nélküli szervezetekre, és a köztemetőben és a díszsírhelyek temetőben tartózkodókra terjed ki.

(5) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő lezárásához, megszüntetéséhez a képviselő-testület hozzájárulása szükséges és a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény és a végrehajtási rendelet rendelkezései az irányadóak.

2. § (1) Mezőtúr Város Önkormányzata - törvényi kötelezettségének eleget téve – az 1. § (1) bekezdése szerinti temetőrészen gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő köztemető fenntartásáról.

(2) Mezőtúr Város Önkormányzata az 1. § (3) bekezdésében meghatározott Mezőtúr Város belterületén lévő Felsőrészi köztemető területének fenntartásáról saját maga gondoskodik, az üzemeltetését pedig kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében biztosítja.

(3) Az Önkormányzat évente költségvetésében forrást biztosít a temető fenntartási feladatokra, melynek felhasználása elsődlegesen a köztemetőre fordítandó. Az Önkormányzat által a köztemetőben eszközölt fejlesztések, értéknövelő beruházások a használati megállapodás lejártával az Egyházközség tulajdonába kerülnek.

(4) Az Önkormányzat az általa fenntartott köztemetőben köteles az elhunyt személyére, vallási, lelkiismereti meggyőződésére, faji, nemzeti, etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely megkülönböztetésére tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(5) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

Díszsírhelyek

3. § (1) A díszsírhelyek a 2052/1 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú temetőben esetenként kijelölt egyes sírhelyek, amelyeket az elhunyt személy kimagasló érdemeinek elismeréséül Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete örök temetkezési hely céljára adományoz. A képviselő-testület díszsírhelyek síremlékeinek felállításáról esetenként határoz.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét értesíteni kell.

(4) A díszsírokba a házastárs vagy közvetlen hozzátartozó rátemetéséhez az önkormányzat külön engedélye szükséges.

(5) Amennyiben az elhaltnak hozzátartozója nincs, vagy az a díszsírhelyet nem gondozza, a díszsírhely gondozásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(6) A Díszsírhelyek temetőben a temetés lebonyolításához szükséges feltételeket a köztemető üzemeltetője – megállapodás alapján – biztosítja.

Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1) Temetni, valamint az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

(2) A köztemetőben az alábbi temetkezési helyek állnak rendelkezésre:

a) sírhelyek: egy ill. két koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

b) gyermeksírhelyek

c) a hamvakat tartalmazó urnák földbe temetése

d) koporsó befogadására szolgáló sírbolt (eseti helykijelölés ) urnasírbolt.

A temetési helyek méretei

5. § (1) A sírhelyek (sírgödrök) méretei:

a) egyes sír mérete: hossza 2,50 m, szélessége 1,30 m, mélysége legalább 2,00 méter

b) kettős sír mérete: hossza 2,50 m, szélessége 1,70 vagy 2,00 m, mélysége legalább 2,00 méter

c) gyermeksír mérete: hossza 1,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége legalább 2,00 méter

(2) Az urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 0,80x0,60 m, mélysége legalább 1 méter.

(3) A sírok egymástól mért legkisebb távolsága 0,6 m. A sírgödröt kifalazni tilos.

(4) A sírgödör mélysége 200 cm.

(5) A díszsírhely egyes sírhely, 2,5 m x 1 m, 2,2 méterre mélyített, hogy a későbbi rátemetés lehetséges legyen.

6. § (1) A köztemető önálló sírhelytáblát képez a Felsőrészi Református Temetőben. A sírhelytáblát számozott sorokra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A sírhelyekről sírhelykönyvet kell vezetni.

(2) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a köztemetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

7. § (1) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, és meghatalmazottja, halála esetén a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó vagy azok által felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) Síremlék és tartozékai vagy bármilyen műtárgy építéséhez az üzemeltető előzetes engedélye szükséges, melynek megadásához egy példány vázrajzot kell benyújtani a Temetőgondnoksághoz. Az új síremlék vagy bármilyen műtárgy felállításakor a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja vagy a megbízásából eljáró sírköves vállalkozó köteles intézkedni a bontási törmelék, sírkőmaradvány elszállításáról.

(3) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(4) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az Önkormányzatnak történő előzetes bejelentés után, annak rendelkezései szerint szabad.

8. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A fizetendő díjtételeket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az egyes és kettős sírhelyek használata a megváltástól számított 25 évre szól. (Egyes sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.)

(3) A sírbolt használati ideje 60 év, az urnasírhelyé 10 év.

(4) A sírhelyek, urnasírhelyek, sírboltok további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a köztemető ennél rövidebb időn belül előreláthatólag megszüntetésre kerül.

(5) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni a Temetőgondnokságnál.

(6) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(7) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor a református temetőben egy új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(8) A rokoni háttér nélküli, elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha a Mezőtúri Református Egyházközség a tulajdonában lévő temető bejáratánál jól látható helyen hat hónap időtartamon keresztül az ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(9) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(10) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvénybe lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak az üzemeltetőnél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

9. § (1) A köztemető változó nyitvatartási rend szerint üzemel, melyet a ravatalozó hirdetőtábláján ki kell függeszteni. Nyitvatartás: április 1. – november 2. között naponta 8.00 - 20.00 óráig november 3. – március 31. között naponta 8.00 – 16.00 óráig.

(2) A temetőben a nyitvatartási időn túl tartózkodni tilos. A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

10. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetőbe gépjárművel, kerékpárral behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(3) Azokban a temetőkben, ahova gépjárművel be lehet hajtani, ott közlekedni kizárólag az erre a célra kijelölt utakon lehet a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok szerint, a temetőkben elhelyezett közlekedési tábláknak megfelelően. A gépjárművel történő közlekedés során a keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a temetőlátogatókat, és a búcsúztatási szertartásokat.

(4) A temető területére a gépjárművel történő behajtás díjtalan.

11. § (1) A köztemető területén lévő sírhelyek gondozásáról a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(2) A temető látogatásáért és a sírgondozáshoz igénybe vett vízért díj nem szedhető.

(3) A sírgondozás során keletkezett hulladékot az üzemeltető által kijelölt erre rendszeresített szemétgyűjtő helyre kell elvinni. Kő, beton egyéb nem kommunális hulladék elhelyezése tilos. A hulladék elhelyezéséért díj nem szedhető.

12. § (1) A köztemető területén tüzet rakni nem szabad. Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) Kutyákat – vakvezető kutya kivételével – és egyéb állatokat a temető területére bevinni tilos.

(3) 12 éven aluli gyermek a köztemető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(4) A köztemetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, a bokrokat, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos.

(5) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket, sírkeretet 15 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad. Az építési hulladék elszállításáról az eltemettető vagy a kivitelező 3 napon belül köteles gondoskodni.

(6) A köztemető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa, stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(7) A sírtáblákon és sírhelysorokon kívül tilos a köztemető területét felásni, a földet elvinni, vagy azt sírhantolásra felhasználni.

Köztemető lezárása, megszüntetése

13. § Ha a köztemető – esetleg sírhelysor - megtelik, vagy egyéb fontos körülmény azt megkívánja, a képviselő-testület a tulajdonos egyetértésével dönthet annak lezárásáról.

A temetésre vonatkozó szabályok

14. § (1) A halottat a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban kell elhelyezni.

(2) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet a koporsót nyitva tartani, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

(3) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében senki ne tartózkodjon.

(4) Fertőző betegségben elhaltra csak a temetést követő egy év eltelte után szabad rátemetni.

(5) Egy koporsó csak egy holttest elhelyezésére szolgálhat.

(6) A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

(7) Az elhunytak tetemét a szállítás során, a ravatalozásnál, az eltemetésnél a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

15. § (1) A temetkezési vállalkozók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a köztemető fenntartójával, az üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(2) A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és a berendezések igénybevétele kötelező (üzemeltető által biztosított szolgáltatás).

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók által a köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért az önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározott díjakat kötelesek fizetni a temetőkön belüli szolgáltatások igénybevételéért.

(4) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

A köztemetői kötelező nyilvántartások vezetése

16. § (1) Az üzemeltető megállapodás alapján a köztemetőről a Mezőtúri Református Egyházközség állapotfelmérésén és kitűzésen alapuló nyilvántartókönyvet, tábla- és sírhelykönyvet köteles vezetni.

(2) A nyilvántartókönyvbe – minden temetés (urnaelhelyezés) alkalmával – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 41. § előírásainak megfelelő adatokat kell bevezetni.

(3) A nyilvántartásba – az idő és a hely megjelölésével – be kell vezetni, ha holttestmaradványok közös sírba kerülnek elhelyezésre. A nyilvántartás mellett betűsoros névmutatót is vezetni kell. A nyilvántartáshoz csatolni kell a halott eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát.

(4) A köztemetői nyilvántartásokba az eltemettető(k) és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy(ek) betekinthet(nek), részükre a temető üzemeltetője ingyenes adatszolgáltatást köteles nyújtani, továbbá felvilágosítást adni az érdeklődőknek az elhunyt személyek temetési helye felől.

(5) A köztemetőről térképet kell készíteni, amelyen folyamatosan fel kell tüntetni a betelt és szabad sírhelysorokat, sírhelyeket.

(6) A köztemető részletes térképe a Felsőrészi Református Temető temetőőrénél tekinthető meg.

(7) A köztemetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően azokat át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

17. § Ezen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

18. § Hatályát veszti a köztemetőről és a temetkezésről szóló 4/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet.

19. § Ez a rendelet 2022. november 28-án lép hatályba.