Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról szóló 13/2015.(V.06.)önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 04. 30

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról szóló 13/2015.(V.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.01.

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladataira valamint a közúti közlekedésről 1988. évi I. törvény 36. § bekezdésének előírásaira - a települési közterület használatáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése a következő m) ponttal egészül ki:

(Nem adható közterület-használati hozzájárulás:)

„m) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezésére.”

2. § A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Közterületek bontása, közút, járda nem közlekedési célú igénybevétele

4/A. § (1) Közterület igénybevételéhez, felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény elhelyezéséhez a közterület kezelőjének hozzájárulása szükséges. A közterület kezelője hozzájárulásában feltételeket írhat elő.

(2) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez – felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény elhelyezéséhez – a közút kezelőjének hozzájárulását be kell szerezni.

(3) Útkezelői hozzájárulás nélkül közút nem közlekedési célból abban az esetben vehető igénybe, ha az alatta lévő közmű halasztást nem tűrő kijavítása szükséges. Az igénybevevő köteles a közút kezelőjének - a munka megkezdése előtt, de legkésőbb azzal egyidejűleg elektronikus úton a 20/3325890 telefonszámra, vagy az utkezelo@mezotur.hu címre elektronikus üzenetet küldeni.

(4) A bejelentés elmulasztását úgy kell tekinteni, hogy a közutat az előírt hozzájárulás nélkül vették nem közlekedési célból igénybe.

(5) Közműhálózat építési és rekonstrukciós munkavégzés céljából a lakossági leágazó vezeték létesítését is beleértve a hozzájárulást a közmű üzemeltető is kérelmezheti.

(6) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet a közút kezelőjénél kell kérelmezni. A kérelemhez mellékelni kell:

a) az építményt engedélyező hatóság létesítési, építési engedélyét,

b) az igénybevételt bemutató helyszínrajzot, tervet feltüntetve az igénybe vett terület nagyságát, időtartamát,

c) az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás mellékletben szereplő (forgalomtechnikai) tervét. A 4. mellékletben szereplő típustervektől eltérni csak az útkezelő előzetes hozzájárulásával lehet.

(7) A nem közlekedési célú igénybevétellel okozott kárért az igénybevevő felelős. A közterület bontásával összefüggésben okozott kárért a kérelemben nevesített engedélyes a felelős.

(8) Az út területén, az alatt vagy felett elhelyezett építmény fenntartásáról az építmény tulajdonosa (kezelője) köteles gondoskodni.”

3. § A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Megbontott közterület helyreállítása

4/B. § (1) A közterület kezelője az előre tervezett, vagy meghibásodás miatt szükségessé vált közterület-bontások után a helyreállítás módját vagy műszaki tartalmát, határidejét, a munkaterület környezetének biztonságosságát és a szükséges forgalmi rend módosítását meghatározza.

(2) A közmű meghibásodást követő burkolatbontás utáni helyreállítást, a technológiailag indokolt legrövidebb időn belül el kell végezni.

(3) Az eltérő használat során megbontott közterület (burkolat, füves-, virágos-, stb. terület) helyreállítását az útkezelői hozzájárulásban nevesített engedélyesnek kell elvégeznie az 5. mellékletben szereplő típustervek alapján, melytől eltérni csak az útkezelő előzetes hozzájárulásával lehet.

(4) A helyreállítást az engedélyesnek a típustervek, vagy az útkezelő által jóváhagyott terv alapján az alábbiak szerint kell elvégeznie:

a) Útpálya (járművek által használt terület) esetén:

aa) Forgalmi sávban csak egy munkahézag - élvágás - lehet. A meglévő kopóréteget a kiemelt, vagy süllyesztett szegélyig, ennek hiányában az útpálya széléig fel kell szedni és a munkahézagig egységes kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől.

ab) Amennyiben a munkaárok szélessége meghaladja a forgalmi sáv 50 %-át, akkor a teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni.

ac) Az úttest keresztirányú bontása esetén a helyreállítást a kiemelt szegélyre, illetve az út szélére merőleges munkahézagokkal kell elvégezni.

ad) Földutaknál teljes szélességű úthelyreállítás, gyaluzás, murvázás, kőszórás szükséges.

ae) Díszkő-burkolat javítása esetén, ha van elválasztó sáv, akkor félpályás, ha nincs elválasztó sáv, akkor teljes szélességű burkolat-helyreállítás szükséges.

b) Járda, gyalogút (gyalogosok által használt terület) esetén a kopóréteget teljes szélességben fel kell szedni és új kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől.

c) Zöldterület esetén:

ca) A parkok területén lévő bontás esetén gyeptégla felhasználásával kell helyreállítani, a nyomvonallal és az építéssel érintett teljes roncsolt felületet.

cb) A többi területeken lévő bontás esetén 15 cm humuszterítést és füvesítést kell végezni a helyreállításnál, a nyomvonallal és az építéssel érintett teljes roncsolt felületen.

d) Fák és parki növényzet esetén a fás növényzetet a végsőkig védeni szükséges, fát kivágni csak külön engedély birtokában lehet.

(5) Közmű meghibásodás esetén felbontott közterület helyreállításáért a közmű tulajdonosa, víziközmű esetében üzemeltetője a felelős.

(6) Ha közterület helyreállítását nem, vagy nem szakszerűen végezték el, a jegyző 3 éven belül az igénybevevőt kötelezheti a helyreállítás elvégzésére, a hiba kijavítására.

(7) A közműépítési javítási munkák befejezése után a munkálatokat végző köteles a területet átadni a közterület kezelőjének.

(8) A közterület kezelője a közterületek helyreállításával kapcsolatos garanciális és szavatossági jogokat köteles érvényesíteni (1 éves garanciális felülvizsgálat elvégzése, hiánypótlások megkövetelése).

(9) Téli, illetve technológiailag alkalmatlan időben az ideiglenes helyreállítást kell megkövetelni, a végleges helyreállítás határidejének meghatározása mellett.

(10) Közterület-bontási és helyreállítási munkákat csak szakmailag felkészült szerv, vagy vállalkozó végezhet.

(11) A felbontott közterület és környezetének rendjéért, biztonságáért az eltérő használattal rendelkező teljes körű felelősséggel tartozik mindaddig, amíg a helyreállított közterületet a kezelő szerv át nem veszi.”

4. § A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

(Nem kell közterület-használati díjat fizetni:)

„h) kereskedelmi üzlet, vendéglátóhely, más egyéb szórakozóhely előtt közterületen elhelyezett kerékpártárolóért. Újonnan létesített kerékpártárolónak meg kell felelni az OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletben meghatározott követelményeknek.”

5. § A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Tilos az útburkolat koronaszélességétől 2 méteren belül a zöldterületre, útpadkára bármilyen torlaszt, akadályt, növényt elhelyezni az út tulajdonosának, fenntartójának engedélye nélkül, különös tekintetten a szűk (4 méter vagy annál keskenyebb) útburkolatok mentén.

(5) Tilos a közterületre, közútra, útpadkára építési törmeléket elhelyezni. Közterületre elhelyezett építési törmeléket a szennyezőanyag ismertté vált tulajdonosa köteles 24 órán belül saját költségen elszállítani.”

6. § A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet 32. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A korábban kerékpártárolókra kiadott közterület foglalási határozatokat helyett az új szabályozásnak megfelelő határozatok meghozatalának határideje 2023. április 30-ig.

(7) A közterület használatáról szóló 13/2015.(V.6.) önkormányzati rendelet 32.§ (6)-(7) bekezdése 2023. május 1-jén hatályát veszti.”

7. § (1) A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(3) A közterület használatáról szóló 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

8. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba, és 2023. május 1-jén hatályát veszti.

1. melléklet a 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez