Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről

Hatályos: 2011. 11. 15
az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló, többször módosított 16/2006.(VII.21.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: lakásrendelet) legutolsó módosítása 2008. szeptemberében történt, amikor a rendelet az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló rendelkezései lettek módosítva. Az elmúlt évek törvényi változásai, szervezeti átalakításai, valamint a gyakorlati tapasztalatok során felmerülő problémák szükségessé tették a lakásrendelet teljes körű felülvizsgálatát.
A felülvizsgálat során kikértük a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Polgármesteri Hivatal Mezőtúr Hatósági Irodájának véleményét is.
A fentiek értelmében jelentős változások kerültek átvezetésre és módosításra az önkormányzati rendeletben. Ezek közül a legfontosabbak – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak:
A Polgármesteri Hivatal Mezőtúr, valamint az intézmények szervezeti átalakítása során bekövetkezett változások átvezetésre kerültek (Polgármesteri Kabinet, Hatósági Iroda).
Hatályon kívüli helyezésre kerültek azon rendelkezések, melyek már nem aktuálisak, idejét múltak, illetve más jogszabályban már szabályozásra kerültek.
A szociális lakásbérletek pályázati úton történő hosszadalmas eljárásának lerövidítése érdekében az előkészítők indokoltnak tartották az erre vonatkozó pályázati kiírások polgármester hatáskörébe történő tételét. Így a módosítás elfogadását követően a lakások megüresedését követően azonnal megtörténhet az üres lakások hasznosítására vonatkozó pályázat kiírása, mely kiírást követően a képviselőtestület a pályázatok elbírálásáról kell, hogy döntést hozzon. A gyorsabb eljárás érdekében a lakáscserékre (önkormányzati lakás más önkormányzati lakásra történő cseréje esetében) vonatkozó döntés ugyancsak a polgármester átruházott hatáskörébe kerülne. A polgármester azonban az átruházott hatáskörében hozott döntéseiről a soros testületi üléseken Mezőtúr Város Képviselő-testületének beszámolási kötelezettséggel tartozik, melyet a lejárt határidejű határozatokról szóló előterjesztés V. pontja tartalmazna.
A lakbérek mértékét nem célszerű módosítani, hiszen lakásbérlőink jelentős részének a jelenlegi lakbérek kifizetése is nehézséget okoz. Az ingatlan kezelőjének (Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.) javaslatára azonban indokolt a lakások műszaki állapotának figyelembe vétele, és erre tekintettel a jövőben a lakbérek eltérítése. (Egy 50 m2es Szabadság téri konvektoros fűtésű ingatlan lakbére jelenleg ugyanannyi, mint egy szintén 50 m2-es Pétery Károly utcai kályhás fűtésű, jelentősen leromlott műszaki állapotúé.) A rendelet-tervezet értelmében a lakbér mértékére vonatkozóan a polgármester a jövőben az ingatlan kezelőjének javaslatára legfeljebb +/- 50 %-os eltérítési lehetőséggel élhet a lakás műszaki állapotától és elhelyezkedésétől függően.
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezéseire figyelemmel pontosításra kerültek a lakások elidegenítéseire vonatkozó szabályozások.
A lakásrendelet kiegészül egy
3. melléklettel
, mely az önkormányzati tulajdonú lakások felsorolását és legfőbb adatait tartalmazza.
Aktualizálásra került a lakásrendelet
1. melléklete
, mely a bérleti szerződést szabályozza, valamint
2.melléklete
, mely az első lakáshoz jutó támogatás igényléséhez szükséges pályázati adatlapot tartalmazza.
Felülvizsgálatra került a lakásrendelet lakbértámogatásról szóló paragrafusa.
Aktualizálásra került az el nem idegeníthető lakások listája.
Felülvizsgálatra került a szociális bérlakások vonatkozásában az önkormányzati lakások 5 %át érintő lakások esetében a polgármesteri hatáskörben legfeljebb 1 évre adható lakások kiadásának módja. A rossz tapasztalatok miatt (nem fizetés, kilakoltatási problémák) az ingatlankezelő javaslata alapján a soron kívül kiadott lakások bérleti szerződéseit 3 hónap után célszerű felülvizsgálni. Ezen szerződéseket az ingatlankezelő javaslata valamint az érintettnél a Hatósági Iroda által végzett környezettanulmány elkészítése után indokolt ismételten meghosszabbítani (legfeljebb 1 évre).
Aktualizálásra kerültek az elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezések.
A többszöri módosítások miatt, valamint a rendelet áttekinthetőségének és könnyebb kezelhetőségének érdekében indítványozom az önkormányzati rendelet egységes szerkezetbe foglalását és a módosított rendelet-tervezet elfogadását.