Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2015. (V. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról

Hatályos: 2019. 05. 30
a közterület használatáról
Végső előterjesztői indokolás
Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testülete megalkotta a közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.08.) önkormányzati rendeletét, amelyet ezt követően több alkalommal is módosított. A közterület használatára vonatkozón meg kellett alkotni a filmforgatási célú közterület-használatról szóló 25/2013.(XII.03.) önkormányzati rendeletet is. Ezek a szabályok gyakorlatilag változatlan formában kerülnek átemelésre a most beterjesztésre kerülő rendelet-tervezetbe. Ennek az az elsődleges célja, hogy a többszöri módosítást, illetve a közterületre vonatkozó külön rendeletet egységes szerkezetbe foglalja.
A településen évek óta társadalmi igényként merült fel a közterületi szeszesital fogyasztásának tilalma is. Ezt korábban a képviselő-testület –amíg jogszabály lehetőséget adott - a szabálysértési tényállásként szabályozta. A szabálysértési hatósági hatáskör változásával hatályon kívül kellett helyezni az ezt szabályozó önkormányzati rendeletet. A jogalkotó a szabálysértési törvény módosításával ismét biztosítja a törvényi felhatalmazást az önkormányzatok számára a rendeletalkotásra.
A közterületen történő gépjármű tárolásának szabályait, valamint a közterületi kamerarendszerre vonatkozó szabályokat más önkormányzatnál már működő minta alapján, új elemként kívánjuk a szabályozásba beemelni.
E rendelet megalkotásával szándékunk az, hogy egy szabályozásba, egy rendeletbe kerüljenek azok a szabályok, amelyek a közterületen történő korábbi szabályokat, valamint a szabályozási igényként felmerült új szabályokat tartalmazzák.