Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 24/2012.(IV.06.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 25 16:00
az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 24/2012.(IV.06.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
A rendelet-tervezethez a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. tv. (továbbiakban: Jat. )18. § (1) bekezdése alapján a rendelet előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.
Az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól a 24/2012. (IV.06.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) rendelkezik. A rendeletben az önkormányzati vagyon külön részeként kezelt törzsvagyon tárgyait – forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak szerinti felosztásban – az 1. sz. melléklet, a forgalomképes vagyontárgyak körét pedig a függelék tartalmazza. A rendelet 1. sz. mellékletében és függelékében van meghatározva az egyes vagyonelemek vagyonkezelője is.
Mezőtúr Város Önkormányzata vételi ajánlatot kapott a tulajdonában lévő 0660 hrsz-ú saját használatú út ingatlanra, mely a természetben nem funkcionál útként. Az ingatlan jelenleg Mezőtúr Város Önkormányzatának törzsvagyonát képezi ezért a hasznosítás érdekében a vagyonrendelet mellékletét, illetve függelékét módosítani szükséges. A 0243/1 hrsz-ú ingatlanon megvalósult napelempark jogerős használatba vételi engedélyével a megosztás, és művelés alóli kivonás jogerőssé vált, így a kialakult ingatlanokat szükséges felvenni a törzsvagyon elemei közé az 1. számú mellékletben. Ezen felül a 2021. februári módosítást követő változások átvezetése is indokolja a vagyonrendelet módosítását, mint például az osztatlan közös tulajdon megszüntetését követően a részarány kiadások esetében kialakított utak önkormányzati tulajdonba kerülése, melyek felvétele szükséges a vagyonrendelet 1. számú mellékletébe.