Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 17

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011 évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 24. § (3) bekezdése értelmében az önkormányzat éves költségvetését rendeletben állapítja meg.
Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt (továbbiakban: költségvetési törvény).
A költségvetési törvény alapján megterveztük Mezőtúr Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat. A költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.
Célként tűztük ki önkormányzati szinten a munkahelyek megtartását, az önkormányzat stabil működésének biztosítását, a fejlesztési források maximális kihasználását. Ennek érdekében a költségvetésben betervezésre került a jogszabályi előírások szerinti minimálbér, illetve garantált bérminimum emelés összege, valamint javaslatot teszek arra, hogy ezzel összhangban átlagosan 16%-kal kerüljön emelésre az önkormányzati intézményeknél, és gazdasági társaságoknál azon foglalkoztatottak munkabére, illetménye, akiket nem érint az említett jogszabályi kötelező béremelés.
2
A 2023-as költségvetés tervezésekor igyekeztünk kiemelt figyelmet fordítani az intézmények működésének biztosítására, valamint a végrehajtott minimálbér és garantált bérminimum miatti növekedés követésére, figyelembe véve a kormányzat célkitűzésit is.
2022. év őszén a képviselő-testület elfogadta Mezőtúr Város Önkormányzatának energia megtakarítási intézkedéseit, melynek, továbbá a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően, a gázfogyasztás kapcsán a kiadásokat önkormányzati épületenként 40-60 %-al sikerült visszaszorítani. A 2023. évben ezeket az intézkedéseket tovább kell folytatni, hogy a lehető legtöbb megtakarítást érjük el, annak érdekében, hogy az energiaköltségeket a kezelhető szinten tudjuk tartani.
Az energia áremelkedés és a bértömeg növekedése soha nem látott terhet ró az Önkormányzatra a 2023. évben. Éppen ezért a tervezéskor az eddigi hosszú távú terveinket, mely a földes utcák felszámolását tűzte ki célul, felül kellett vizsgálni. Most elsődlegességet élvez a működőképesség megtartása és a munkahelyek megőrzése. Ez a két pillér előzetes számításaink alapján több százmilliós kiadás növekedést jelent városi szinten, mely eredményeképpen, az idei költségvetés minimális mértékben tartalmaz önerős fejlesztéseket, melyek továbbra is az utak, járdák, parkolóhelyek építését, kialakítását érintik.
Természetesen az év közben jelentkező többletbevételek előirányzatosítása során a hosszú távú célok prioritást élveznek, így további támogatást kaphatnak, s így kiemelten fontos feladatunk a fejlesztési források felkutatása és a lehető leghatékonyabb felhasználása.