Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2002. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2006. 01. 01- 2006. 08. 31

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2002. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezésről

2006.01.01.

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése, valamint a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő köztemetőkre terjed ki.

(2) Szolnok Megyei Jogú Város területén lévő köztemetők az alábbiak:

a) Szolnok, Körösi úti Római Katolikus temető területén lévő, a Római Katolikus Egyház tulajdonában álló azon temetőrész (24. sz. sírhelytáblában kijelölt, a temetői nyilvántartásokban 24/a számmal jelzett, 50 db egyes sírhely kialakítására alkalmas, 441 m2 terület), amelyen az önkormányzat a tulajdonossal kötött megállapodás alapján a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti, (továbbiakban: 24/a sz. sírtábla)

b) a Szolnok, Körösi úti Római Katolikus temető területén lévő, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló, 5669/2. hrsz.-ú temető (továbbiakban: Közéleti Sírkert)

c) a Szolnok, Körösi úti Római Katolikus temető területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló 5672/6 hrsz.-ú ravatalozóhoz tartozó urnatemető (továbbiakban: urnatemető).

(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

(2) A köztemető fenntartója Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a)1 köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat - a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján - a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;

b) temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól;

c)2 temetési hely felett rendelkező személy: aki a temetési helyet - kivétel nemzeti sírkertbe tartozó temetési hely - megváltotta;

d) a köztemető fenntartása: a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldterületek karbantartása, felújítása és gondozása;

e)3 kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége;

f)4

Köztemető létesítése, lezárása, megszüntetése

3. §5 A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata gondoskodik.

Temetési helyek és szabályok

4. § (1) A 24/a sz. sírtáblát valamint a Közéleti Sírkertet sorokra kell osztani. A sírhelyek nyilvántartásba vétele sorok és sírszám szerint történik.

(2) A 24/a sz. sírtáblában valamint a Közéleti Sírkertben egyes sírhelyeket kell kialakítani.

(3) Az urnatemető oldalakra (A, B, C) van osztva, minden egyes fülke számmal van ellátva.

(4) A temetési helyek méretei:

Egyes sír alapterülete: 2,40 m x 1,40 m.

A sírgödör mélysége 200 cm.

Mélyített sír esetén legalább 250 cm.

A sírhelyek közötti távolság 0,8 m.

A síremlék magassága legfeljebb 1,5 m lehet.

A szabványos urnafülkék méretei: 0,4x0,4x0,3.

(5) A temetési helyekről a köztemető üzemeltetője nyilvántartást köteles vezetni. A köztemető térképét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

5. § (1) Az egyes temetési helyeket - a díszsírhelyek kivételével - a temetési hely felett rendelkező személynek meg kell váltania. A temetési hely feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik.

(2) A temetési helyek feletti rendelkezési jog adásvétel, csere vagy más jogügylet tárgyát nem képezheti. Az igénybe nem vett, vagy újra meg nem váltott sírhelyek felett a temető fenntartója rendelkezik.

6. § (1) A polgármester díszsírhelyet adományozhat Szolnok Megyei Jogú Város elhunyt díszpolgárainak, illetve azon elhunyt személyek részére, akik a város életében kiemelkedő gazdasági, kulturális, művészeti, tudományos, sport, vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki, vagy tevékenységükkel hozzájárultak a város, vagy az ország elismertségéhez.

(2) A díszsírhely adományozásáról a közgyűlést az adományozást követő testületi ülésen tájékoztatni kell.

(3) A díszsírhelyet a Közéleti Sírkert területén kell kijelölni.

(4) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásig tart, használata díjtalan.

(5) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhunyt özvegye eltemethető.

(6) A díszsírhelyek gondozásáról a köztemető fenntartója gondoskodik.

(7) A díszsírhely adományozásához az elhunyt legközelebbi hozzátartozójának belegyezését be kell szerezni.

7. § Annak az elhunytnak a hamvait, akinek az eltemetéséről az Önkormányzat köteles gondoskodni, (közköltségen történő eltemettetés) az urnatemető erre kiépített helyén kell elhelyezni.

A köztemető üzemeltetése

8. § (1) A 24/a sz. sírtábla tekintetében az üzemeltetési feladatokat a tulajdonos Római Katolikus Egyház a Szolnoki Római Katolikus Temetőbizottság (továbbiakban: Temetőbizottság) útján látja el.

(2) E köztemető üzemeltetésével kapcsolatosan felmerült költségek fedezésére a Temetőbizottság jogosult a temetési helyek megváltási és újraváltási díjait, illetve az üzemeltetéssel összefüggő egyéb (kegyeleti közszolgáltatási díjnak nem tekinthető) bevételeket beszedni. A temetési helyek megváltási (újraváltási) díjait jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(3) A Temetőbizottság köteles a köztemető üzemeltetésével összefüggő bevételeiről és kiadásairól az Önkormányzatot a tárgyévet követő év február 15-ig tájékoztatni.

9. § (1) A Közéleti Sírkert tekintetében az üzemeltető az Önkormányzat.

(2) Az önkormányzat e köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatosan felmerülő bevételeket és költségeket költségvetésében szerepelteti.

(3)6 A Közéleti Sírkertben a kegyeleti közszolgáltatás igénybevétele díjmentes.

10. § (1) Az urnatemető üzemeltetéséről az Önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.

(2) Kegyeleti közszolgáltatási szerződés azzal a gazdálkodó szervezettel köthető, amely a jogszabályokba foglalt feltételeknek maradéktalanul eleget tesz.

(3) A kolumbárium valamint a ravatalozó üzemeltetésével kapcsolatosan felmerült költségek fedezésére üzemeltető jogosult a temetési helyek megváltási és újraváltási díjait, illetve az üzemeltetéssel összefüggő, de kegyeleti közszolgáltatási díjnak nem minősülő egyéb bevételeket beszedni.

(4) A kegyeleti közszolgáltatási szerződésben ki kell térni a ravatalozó működtetésének szabályaira is.

(5)7 A ravatalozó működtetése során az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

Az üzemeltető feladatai

11. § A köztemető üzemeltetője

a) meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a köztemetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét; biztosítva a szolgáltatást igénybevevők közötti egyenlő elbírálást;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit. Ennek során ügyel a temetői szolgáltatások (sírásás, urnaelhelyezés) szabályosságára, a sírok időre történő kiásása;

c) biztosítja a köztemető infrastrukturális létesítményeinek karbantartását, és működteti azokat;

d) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

e) biztosítja a köztemető nyitását, zárását;

f) naprakészen vezeti, és megőrzi a köztemető, illetve a temetési helyek adatait tartalmazó nyilvántartásokat;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket;

i) gondoskodik az utak tisztántartásáról, síkosság-mentesítéséről, szemétgyűjtő kosarak elhelyezéséről és rendszeres ürítéséről, a keletkező szemét tárolásáról, a köztemetőt ellátó kút karbantartásáról;

j) kiadja a síremlék építési engedélyeket és felügyeli szabályos kivitelezésüket;

k) összehangolja a temetéseket;

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról.

m) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról.

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

12. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelő gazdálkodó szervezet (vállalkozó) végezhet.

(2) A 24/a sz. sírtáblában a sírásás, valamint exhumálás ellátására a Temetőbizottsággal kötött megállapodásban foglaltakat kell alkalmazni.

(3) A ravatalozóban ravatalozás a kegyeleti közszolgáltatási szerződés szerint végezhető.

13. § (1) A köztemető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelően viselkedni, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró cselekményektől tartózkodni.

(2) A köztemető nyitvatartási rendjét a temetőszabályzat tartalmazza.

(3) A köztemetőből valamint a ravatalozóból a nyitvatartási idő letelte után külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(4) A nyitva tartás rendje a temető, valamint a ravatalozó bejáratánál kifüggesztésre kerül.

14. § A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a sírok közötti terület gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

15. § (1) A köztemetőben síremlék az üzemeltető írásbeli hozzájárulása esetén, az építési jogszabályok betartásával építhető (állítható).

(2) A síremlék az építtető tulajdona, így annak karbantartásáért, balesetveszélytől mentes állapotának megőrzéséért az építtető felel.

(3) Építési vagy bontási munkák végzéséhez, építőanyagnak a beszállításához az üzemeltető hozzájárulása szükséges. Sírkövet, síremléket és fejfát az üzemeltetőnek történő előzetes bejelentést követően lehet kivinni. Az építési, bontási munkát úgy lehet végezni, hogy ezzel a szertartások rendjét, a látogatók kegyeleti érzéseit ne zavarják.

(4) A köztemető rendjével kapcsolatos részletes szabályokat a temetőszabályzat tartalmazza.

Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2002. augusztus 1. napján lép hatályba.

1. melléklet8

2006. évi kegyeleti közszolgáltatási díjak

1. A Római Katolikus Temetőben köztemetésre kijelölt 24/a. sírtáblában alkalmazott sírhely díj:

Megnevezés

2006. évi

Sírhely megváltás (25 évre)

30 986,- Ft

Sírhely újraváltás (25 évre)

30 986,- Ft

2. Urnatemetőben alkalmazott sírhely díj:

Megnevezés

2006. évi

Kolumbárium megváltási díja 10 évre

80 406,- Ft

Kolumbárium virágtartóval - megváltási díja 10 évre

107 207,- Ft

3. Ravatalozóban alkalmazott létesítmények igénybevételi díja:

Megnevezés

2006. évi

Ravatalozó bérleti díja előravatalozó és búcsúztató terem használata esetén

14 815,- Ft

Ravatalozó bérleti díja csak előravatalozó használata esetén

3 704,- Ft

4

Hatályon kívül helyezte a 58/2005. (XII.21.) önkormányzati rendelet 4.§-a.