Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 36/2008. (IX.25.) önkormányzati rendelete

A hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról

Hatályos: 2017. 10. 01- 2017. 12. 29

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv.16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) sz. Korm. rendelet (OTÉK), valamint a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényben, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben és a végrehajtására kiadott 30/1988.(IV.21.) MT. rendeletben, az utak forgalomszabályozásáról és közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII.21.) KM rendeletben foglaltakra és az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet ( továbbiakban: ÖTM. rendelet) alapján és Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szolnok Megyei Jogú Város Építészeti Műszaki Tervtanácsának létrehozásáról és működési rendjének meghatározásáról és ügyrendjének megállapításáról szóló 6/2007. (I.30.) KR. rendeletének, valamint Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének az épített környezet helyi védelméről szóló 40/2005. (X.6.) KR. ( továbbiakban: 40/2005 (X.6.) KR.) rendeletének figyelembevételével a következő rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet célja Szolnok Megyei Jogú Város építészeti és természeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek védelme, valamint a város arculatának megőrzése érdekében a városképi, közlekedési, vagyonbiztonsági szempontok figyelembe vételével a hirdető-berendezések, reklámhordozók és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozása a közterületeken és a közterületekről látszó területeken épületeken, építményeken.

2. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) Szolnok Megyei Jogú Város (továbbiakban: város) közigazgatási területén,

valamint a fölötte lévő légtérben szabadtéri reklámhordozók útján folytatott, közterületen közzétett, vagy közterületről észlelhető, a 2008. évi XLVIII. törvényben meghatározott gazdasági reklámtevékenységre(reklám), továbbá az egyéb hirdetményezési tevékenységre.

b) Valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli egyéb szervezetre, aki/amely a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényben meghatározott reklámozóként (hirdetményezőként), reklámszolgáltatóként (hirdetményszolgáltatóként), reklámközzétevőként (hirdetmény közzétevőként) hirdetményezési vagy reklám tevékenységet végez, valamint a közterület-hasznosításában közreműködő rendszergazdára.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) az országgyűlési képviselők választása,

b) a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a helyi kisebbségi önkormányzatok tagjainak a választása,

c) az országos és helyi népszavazás,

d) az országos és helyi népi kezdeményezés, továbbá

e) azokra a választási eljárásokra, amelyekre az 1997. évi C. tv. alkalmazását jogszabály elrendeli,

érdekében kihelyezett választási plakátokra és falragaszokra, kivéve a 6.§ (4),(6),(7) bekezdésében. foglaltakat.

3. §

Értelmező rendelkezések

(1) E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület:

Közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrésze - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között- a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek),a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése,

2. Út: a járművek és a gyalogosok közlekedésére, vagy csak a járművek, illetve csak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület, illetőleg magánterület (közút, magánút). Magánútnak kell tekinteni az állam vagy az önkormányzat tulajdonában álló területen lévő, közforgalom elöl elzárt utat is.

3. Hirdetmény: Az e rendelet szerint reklámnak, illetőleg egyéb hirdetménynek minősülő információ.

4. Reklám: a gazdasági reklámtevékenységről szóló 2008. évi XLVIII. törvény 3.§ d) pontjában meghatározott tájékoztatás.

5. Egyéb hirdetmény: E rendelet szerint reklámnak nem minősülő, hirdető-berendezés, reklámhordozó útján közzétett minden más információ, valamint a falragasz, falfirka.

6. Közérdekű helyi információ: Az egyéb hirdetmények azon csoportja, amely épület házszámát, az épületről, vagy az épületben történtekről közérdekű, illetve megemlékezés jellegű tájékoztatást, közterület, középület, településrész, helyi közszolgáltatások és közszolgáltatók, műemlék és egyéb helyi nevezetesség megnevezését, irányát, térbeli elhelyezkedését, ezek térképét, a helyi tömegközlekedés rendszerét, a pontos időt, a légkör fizikai, kémiai állapotát, a közterületen tartózkodó természetes személyek számára megjeleníti.

7. Közterületi tájékoztató rendszer: azonos célt szolgáló, közterületen térben több helyen elhelyezett egyéb hirdetmények azonos vagy hasonló elemekből álló csoportja.

8.Közterületi hirdetmény: minden közterületen elhelyezett hirdetmény az azt hordozó vagy sugárzó hirdető-berendezés térbeli elhelyezkedésétől függetlenül, valamint a gépkocsiból hangszóró útján történő közhírellés.

9. Reklámhordozó: Minden olyan eszköz, ideértve a reklámfelületet is, amelynek segítségével az emberi tudatra befolyást gyakorló információk vizuálisan, hallással, ízleléssel, illat-, szagérzékeléssel, tapintással, illetve ezek kombinációjával bármely természetes személy számára észlelhetővé válnak, és képzettársításra ösztönöznek.

10. Hirdető-berendezés: minden olyan eszköz és reklámhordozó amely, építmény, fixen rögzített vagy mozgó, képi, hang effektusok megjelenítésére, valamint információk tárolására alkalmas berendezés, függetlenül annak tartalmától, elhelyezkedésétől (magán-, vagy közterületen található), amelyet közterületről érzékelni lehet. Ide tartozik még: a kirakatszekrény, védtető, (előtető) üzleti ernyőszerkezet, fényreklám, zászlórúd, cégér, amennyiben a közterületre 10 cm-nél jobban benyúlik.

11. Szabadtéri reklámhordozó: hirdetmény közzétételére alkalmas, illetve arra használt, építményen vagy azon kívül elhelyezett, helyhez kötött vagy mozgó reklámhordozó, kivéve az árusítás helyén elhelyezett, az áru elérhetőségét jelző eszközt.

12. Helyhez kötött szabadtéri reklámhordozó: A talajhoz rögzítéstől függetlenül minden olyan reklámhordozó, amely szállítás közben nem felel meg rendeltetésének.

13. Reklámberendezés: Jelen rendelet 3.§ (1) bekezdés 24-27. és 29-32. pontjaiban felsorolt valamennyi reklámhordozó.

14. Reklám felület: az a része a reklámberendezésnek, illetve olyan eredetileg más funkcióra létrehozott objektumon (pl.: lámpaoszlop, házfal, buszváró) kialakított hely, vagy ahhoz rögzített tárgy, ami állandó vagy cserélhető hirdetmények elhelyezésére, megjelenítésére szolgál.

15. Reklámgrafika: a reklámozás céljait szolgáló, bármely építési technológiával készített alapfelületre festéssel vagy azzal rokon technológiával (pl. színezett habarccsal) készített reklámcélú építmény, grafikai mű.

16. Reklám körzet: az épített és a természeti környezet értékének, a védelmükhöz fűződő érdek fontossága alapján kialakított, más építési körzetektől egyéni karaktere és jól körülhatárolható területe folytán határozottan különböző városrész, melyben a hirdetményezési tevékenységre más körzetektől eltérő, speciális szabályok vannak érvényben, amelyek tükröződnek az egyes körzetekben kialakított reklám célú közterület használati díjakban is.

17. A közterület reklámcélú hasznosításában közreműködő rendszergazda (továbbiakban: rendszergazda): Az a gazdálkodó szervezet, amely az önkormányzattal megkötött megállapodás alapján kizárólagos joggal (vagyoni értékű jog) végzi Szolnok város közigazgatási területén, a város közterületein elhelyezésre kerülő hirdető-berendezések reklámhordozók megjelenésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével kapcsolatos - hatósági jogkörön kívüli - feladatokat.

18. Reklámszerződés: Az a szerződés melyet a hirdető-berendezés, reklámhordozó elhelyezője a hirdető-berendezések, reklámhordozók egységes arculatának biztosítására a rendszergazdával megköt.

19. Cégjelzés: építményen, épületen elhelyezett vagy építményen, épületben, annak közelében elhelyezett berendezésből sugárzott, ugyanazon épületben (építménnyel egybefüggő épületben) folyó gazdasági tevékenységet végző természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet megnevezésének, vagy jelképének, tevékenységére utaló feliratnak egyéb információnak, jelenlétére vonatkozó bármilyen írásos, kép vagy hangzó utalásnak, figyelemfelhívásnak közterületről érzékelhető megjelenítése.

20. Cégér: a cégtáblának többnyire az épület síkjára merőleges elhelyezésű, esetenként figurális elemekkel díszített változata.

21. Cégfelirat: közvetlenül építmény, épület homlokzati felületére síkszerűen elhelyezett írásos, vagy képi formájú cégjelzés.

22. Cégtábla: egy vállalkozás azonosítására szolgáló, jogszabályban rögzített adattartalmú, főszabályként a vállalkozások székhelyének, telephelyének bejáratánál elhelyezett, többnyire falhoz rögzített, annak síkjához alkalmazkodó, reklámot nem tartalmazó tábla.

23. Címtábla, címfelirat: a cégtábláéval, cégfeliratéval azonos formájú és tartalmú, de nem gazdasági tevékenységgel kapcsolatos információt megjelenítő jelzés, beleértve az ezekkel egybefüggően vagy külön elhelyezett közérdekű tájékoztatást.

24. Fényreklám: saját fényforrással rendelkező világító felületű, illetve 500 luxnál erősebben megvilágított reklám vagy vetített reklám.

25. Plakát: méretétől függetlenül minden, valamely más, helyhez kötött, vagy mozgó eszközre rögzíthető, általában papír alapú és cserélhető, elsősorban vizuális információt közvetítő reklámhordozó.

26. [1]

27. Átfeszített transzparens: közterület felett elhelyezkedő, közterületen álló szerkezet(ek)hez, vagy közterületet határoló építmény(ek)hez rögzített, írásos, vagy képi információt tartalmazó reklámhordozó.

28. Információs tábla: közterületen elhelyezett, a helyi tájékozódást segítő tábla (telephelyre, idegenforgalmi nevezetességre utaló tábla, stb.).

29. Hirdetőtábla: állandó, vagy cserélhető (változtatható, átragasztható) elsősorban vizuális információt táblaszerűen megjeleníteni képes, helyhez kötött reklámhordozó.

30. Hirdető oszlop: általában hengeres alakú, állandó, vagy cserélhető (változtatható, átragasztható) elsősorban vizuális információt kettőnél több irányba közvetítő, helyhez kötött reklámhordozó.

31.Megállító tábla: Nyitvatartási idő alatt az üzletek elé a közterületre kihelyezett mobil reklámtábla.

32. Egyéb hirdető eszköz: mérettől függetlenül a 3. § (1) bekezdésének 19-31. pontokban fel nem sorolt, minden más helyhez kötött, vagy mozgó reklámhordozó.

33 Forgalomtechnikai eszköz: közúti jelzőtábla, forgalomirányító fényjelző készülék, vezetőoszlop, vezetőkorlát.

34. Tervtanács: Külön jogszabályban meghatározott Szolnok Megyei Jogú Város Építészeti Műszaki Tervtanácsa

35. Önálló hirdető-berendezés: Az a reklámhordozó, mely közvetlenül közterületen, illetve közhasználat céljára átadott területen áll (kirakatszekrény, zászlórúd, átfeszített felirat, hirdetővitrin, hirdetőtábla, reklámtábla).

[2] 36.

4. §

A város reklám körzetei

(1) A város területe e rendelet alkalmazása szempontjából 2 reklám körzetre oszlik az 1.sz. mellékletben meghatározottak szerint.

(2) Közterületen a hirdető-berendezés, reklámhordozó elhelyezője köteles a közterület használatáért, valamint a helyi közút igénybevételéért külön jogszabályban meghatározott feltételek, és engedélyezési eljárás alapján - függetlenül az igénybevétel időtartamától -2000,-Ft. igénybevételi díjat fizetni az engedélyező hatóság részére. Közterület használatnak, helyi közút igénybevételének minősül az is, ha a nem közterületi ingatlan telekhatárán lévő felépítményre kihelyezett, annak (fal)síkjától kinyúló reklámhordozó függőleges vetülete a közterületre esik, és annak távolsága a közterület határvonalától több mint 10 centiméter.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a hirdető-berendezés, reklámhordozó elhelyezője köteles a rendszergazdával szerződést kötni a hirdető-berendezések, reklámhordozók egységes arculatának biztosítására (továbbiakban: reklámszerződés) melynek ellenértékeként szerződéskötési díjat köteles fizetni a rendszergazdának.

(4) Az egyes reklám körzetekhez kapcsolódó szerződéskötési díjtételeket jelen rendelet 2.sz. melléklete tartalmazza. A díjfizetés egységes alapja a hasznos reklámfelület mérete. A díjfizetés szempontjából minden megkezdett nap és négyzetméter, továbbá minden fél hónapnál hosszabb időszak egésznek, 1 hétnél hosszabb de fél hónapnál rövidebb időszak fél hónapnak számít.

(5) A hirdető-berendezések reklám körzetekhez kapcsolódó szerződéskötési díjait a reklámfelület nagysága alapján kell meghatározni, úgy hogy oldalanként külön-külön, minden megkezdett m2-t, 1 m2- nek  számít.

(6) A hirdető-berendezések reklám körzetekhez kapcsolódó szerződéskötési díjainak alapját a reklámozásra, hirdetésre felhasznált eszközök, berendezések (pl. kiállítás, standok, rendezvények, bemutatók, reklámautók, zászlók, logók, stb. ) felületének nagysága képezi.

(7) A rendelet 2. számú melléklete szerinti díjtételek maximum díjtételek, amelytől a rendszergazda figyelembevéve a helyi viszonyokat, lefelé eltérhet. A rendszergazda a kedvezmény biztosításával a hirdető-berendezések, reklámhordozók elhelyezői között, indokolatlan különbséget nem tehet, az árkedvezményt egységesen kell nyújtania.

(8) A hirdető-berendezések reklám körzetekhez kapcsolódó szerződéskötési díját a szerződő fél a szerződés megkötését követő 15 napon belül, számla ellenében köteles megfizetni a rendszergazdának.

(9) A rendszergazdának lehetősége van arra, hogy a szerződést csak annak az adott évnek a végéig köthesse, amelyben a szerződést megkötötték, de ebben az esetben is köteles figyelembe vennie a KR. sz. rendelet 11.§ ( 3 ) bekezdésében foglaltakat.

(10) Mentes az igénybevételi díj, és a szerződéskötési díj megfizetése alól Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által elhelyezésre kerülő, illetve az Önkormányzat érdekében, utasítására kihelyezett közérdekű helyi információ elhelyezése, illetve ilyen hirdetményt tartalmazó hirdető-berendezés, reklámhordozó létesítése.

5. §

A hirdető-berendezések, reklámhordozók létesítésének szabályai

(1) A város közigazgatási területén hirdető-berendezések, reklámhordozók létesítése építési engedély, bejelentés alapján történhet, amennyiben a hirdető-berendezések, reklámhordozók létesítését az ÖTM. rendelet, vagy egyéb más jogszabály építési engedélyhez, bejelentéshez köti.

(2) A hirdető-berendezések, reklámhordozók kialakítása és elhelyezése meg kell feleljen a munka-,vagyon-és közlekedésbiztonsági szabályoknak, valamint a városképi követelményeknek.

(3) A hirdető-berendezéseket, reklámhordozókat úgy kell elhelyezni, hogy azok ne akadályozzák a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, illetve közterület esetén a közterület fenntartási munkáit. Reklámhordozók vagy reklámok közutak melletti elhelyezésének szabályait a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza, melynek rendelkezéseit jelen rendelet előírásai mellett alkalmazni kell.

(4) A hirdető-berendezések, reklámhordozók kialakításának, ha az épületen, vagy annak közelében helyezkedik el, az épület karakteréhez, színezéséhez, arányrendszeréhez igazodnia kell.

(5) Hirdető-berendezéseken, reklámhordozón nem alkalmazható:

a) külön jogszabályban (KRESZ) szereplő táblák forma és színösszeállítása, továbbá az útbaigazító táblákon szabványosított betűtípus és jelrendszer.

b) villogó, káprázást okozó fény, futófény, fényvisszaverő, vagy fényvisszavető anyag, olyan világítótest, amelynek elhelyezése, kialakítása révén a közúton közlekedőket vakítja, ezzel a közlekedés biztonságát veszélyezteti.

(6) Közutak feletti áthidalásoknál, önálló átfeszítéseknél figyelembe kell venni a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény előírásaiban foglaltakat. Az átfeszítésekre időleges jelleggel, legfeljebb 14 nap időtartamra van lehetőség, és csupán eseményeket, rendezvényeket hirdető, nem merev anyagú hirdetés helyezhető el.

(7) Az átfeszítés elhelyezéséhez ki kell kérni a rögzítésre használt berendezés vagy épület tulajdonosának és az egyéb jogszabályokban meghatározott szervek hozzájárulását, továbbá szerződéskötési kötelezettsége van a kérelmezőnek a rendszergazdával.

(8) Az információs útbaigazító táblákat az egységes megjelenés érdekében az ÚT2-1.140 számú Közterületi információs táblák megtervezése, alkalmazása és elhelyezése című Útügyi Műszaki Előírásnak megfelelően kell kialakítani.

(9) A megszűnt üzletek, intézmények, vállalkozások, stb. hirdető-berendezéseit elsősorban a kihelyező, ha a kihelyező szűnt meg, akkor az köteles lebontani, akinek az érdekében a kihelyezés történt, ezek hiányában az ingatlan tulajdonosa.

(10) A város közigazgatási területén az erotikus áruk, szexuális és pornográf termékek közterületen való reklámozása tilos.

6. §

A plakátok, hirdetmények közzétételének és eltávolításának szabályai

(1) Plakátok, hirdetmények elhelyezési szabályai:

a.) közterületen plakátot, hirdetményt, falragaszt csak a plakátok hirdetmények elhelyezésére létesített hirdető-berendezéseken, reklámhordozókon szabad elhelyezni.

b.) a plakát, hirdetmény kihelyezésére jogosultnak rendelkeznie kell a plakát, hirdetmény elhelyezésére szolgáló hirdető-berendezés, reklámhordozó használati jogával (tulajdon, tulajdonosi hozzájárulás, bérlet).

c.) tilos plakátot, hirdetményt elhelyezni az a.), b.) pontokban rögzítettektől eltérő helyen és módon.

d.) a hirdető berendezések és plakátok, hirdetmények nem sérthetik és nem veszélyeztethetik az életet és a testi épséget, a közerkölcsöt, vagyonbiztonságot.

e.) a közlekedés biztonságát veszélyeztető (fényvisszaverő közlekedési táblák színeit, ábráit zavaróan tartalmazó stb.) plakátok, hirdetmények nem helyezhetők el.

f.) tilos röplapok szórása kivéve, ha ezt állami vagy önkormányzati érdek teszi szükségessé.

(2) Jogszabályi előírásokba ütköző vagy így kihelyezett, illetve a közerkölcsöt, sértő reklámnak nem minősülő plakátot, hirdetményt, falfestést, falfirkát az elhelyezőnek haladéktalanul el kell távolítania. Az eltávolítás költségei közterületen azt terhelik, akinek érdekében a kihelyezés történt.

(3) Az idejét múlt hirdetményt, plakátot a hirdetmény plakát elhelyezőjének, vagy akinek az érdekében az elhelyezés történt 15 napon belül el kell távolítania.

(4) Választási plakátot az aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani.

(5) Idejét múltnak minősül minden olyan hirdetmény, plakát - az azt hordozó hirdető-berendezésre, reklámhordozókra kiadott közterület használati engedély, közútkezelő hozzájárulás érvényességi időpontjának lejártát követően - amely meghatározott időpont(ok)hoz, évszakokhoz kapcsolódó eseményekről, rendezvényekről, akciókról nyújtott tájékoztatást, vagy amelynek információ tartalma az idő múlása következtében aktualitását és célját vesztette és ez a hirdetmény tartalmából nyilvánvalóan megállapítható.

(6) Választási plakát a szavazást követő harmincadik napon túl minősül idejét múltnak.

(7) Az idejét múlt hirdetményt, plakátot a Közterület-felügyelet (a rendszergazdával együttműködve) a kötelezett részére kiadott, a hirdetmény, plakát eltávolítására vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen elteltét követő naptól a közterület használati engedéllyel, közútkezelői hozzájárulással rendelkezett közterület használó, illetve választási plakát esetén az elhelyező, vagy akinek érdekében elhelyezték, költségére és veszélyére eltávolíttathatja.

(8) [3]

(9) [4]

7. §

Építési hatósági engedélyhez és bejelentéshez kötött hirdető-berendezésekre reklámhordozókra vonatkozó eljárási szabályok

(1) A város közigazgatási területén a hirdető-berendezésekre, reklámhordozókra vonatkozó építésügyi hatósági engedélyezési eljárást megelőzően ki kell kérni a Tervtanács véleményét.

(2) Cégér, cégjelzés, cégfelirat, cég-és címtábla az épületek karakteréhez, színeihez, arányrendszeréhez igazodó kialakításban az egyéb szakhatósági előírások betartása mellett, a Tervtanács véleményének figyelembevételével helyezhető el.

(3) A I. számú körzetben ( 1.sz. melléklet ) 6,0 m2 -nél nagyobb felületű reklámhordozó nem helyezhető el, kivéve a hirdető oszlopot.

(4) Útkilométer szelvényenként legfeljebb 10 db 12 m2 felületű reklám, hirdetőtábla, reklámgrafika és hirdető-berendezés helyezhető el úgy, hogy azok egymástól mért távolsága legalább 20 méter legyen.

8. §

(1) Nem helyezhető el hirdető-berendezés, reklámhordozó:

a) közút külterületi szakaszán egymástól 100 m-nél kisebb távolságon belül,

b) közúti forgalomtechnikai eszközökön (közúti jelzőtábla, forgalomirányító fényjelző készülék, vezetőoszlop, vezetőkorlát), azok tartószerkezetén, valamint azok vízszintes és függőleges észlelési sávjában (közúti jelzést semmilyen módon nem takarhat) ,

c) közvilágítási oszlopokon, amelyek forgalomtechnikai eszközök tartószerkezetein,

d) intézmények és középületek falain,

e) közterületen álló fákon,

f) emlékműveken, szobrokon,

g) régészeti és helyi természetvédelmi területeken,

h) a Tisza parkban, a Verseghy parkban.

(2)

(3) Úttest, járda, egyéb közlekedési terület felületére festett hirdetés nem helyezhető el.

9. §

(1) Az építési engedély és bejelentés nélkül létesíthető hirdető-berendezések, reklámhordozók elhelyezéséhez közterület esetén közterület használati engedély, vagy közút esetén közútkezelői hozzájárulás, szükséges valamint rendelkezni kell a rendszergazdával megkötött reklámszerződéssel.

(2) A közterület használati engedély, vagy közútkezelői hozzájárulás megadásához helyi egyedi védelem alatt álló objektum, helyi védelem alatt álló környezetbe tartozó ingatlan közterület felöl látható homlokzatán történő létesítés esetén a Tervtanács véleménye szükséges.

10. §

A közösségi együttélés szabályait megsérti és százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható az, aki a 8.§-ban foglaltakat megszegi, amennyiben e cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek vagy törvényben meghatározott szabálysértésnek.

(2) Ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásának van helye, ha a helyszíni intézkedés alkalmával az (1) bekezdésben foglaltakat megszegő személy a jogsértést teljes mértékben elismeri.

(3) A közigazgatási bírság és közigazgatási helyszíni bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört a Közgyűlés a polgármesterre ruházza át.

11. §

Eljárási rendelkezések

(1) A város közterületein hirdető-berendezések, reklámhordozók létesítésére csak külön jogszabályban meghatározott engedélyezési eljárást követően közterület-használati engedély, vagy közútkezelői hozzájárulás alapján, reklámszerződés megkötését követően kerülhet sor, függetlenül attól, hogy a létesítés építésügyi hatósági engedélyhez és bejelentéshez kötött, illetve engedély és bejelentés nélkül végezhető.

(2) A közterület eltérő hirdetményezési, reklámcélú használatához kapcsolódó reklámszerződés megkötésére vonatkozó igényt a 3.számú mellékletben szereplő nyomtatványon a rendszergazdához kell benyújtani a közterület-használati engedély, vagy közútkezelői hozzájárulás kiadását követően.

(3) A közterület hirdetményezési, reklámcélú használatához kapcsolódó reklámszerződést- a rendszergazda köteles megkötni - amennyiben a kérelem a rendeletben előírt feltételeknek megfelel - a közterület-használati engedély, vagy közútkezelői hozzájárulás időtartamára.

(4) A reklámszerződés a hirdető-berendezések, reklámhordozók létesítésére kiadott közterület-használati engedéllyel, vagy közútkezelői hozzájárulással együtt érvényes.

(5) A közterület-foglalási engedély, közútkezelői hozzájárulás vagy reklámszerződés nélkül kihelyezett hirdető-berendezés, reklámhordozó észlelése esetén, azok megakadályozása érdekében a rendszergazda jogosult  hatósági  és szabálysértési eljárást kezdeményezni.

12. §

Módosuló jogszabály

(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról, valamint a zöldterületek használatáról szóló 13/2008.(IV.28.) KR. rendelet ( továbbiakban: KR. ) 3.§ (1) bekezdése a következő v) és w) ponttal egészül ki:

„v) hirdető-berendezés, reklámhordozó, kirakatszekrény, cég-és címtábla (amennyiben 10 cm-nél nagyobb mértékben közterületbe nyúlik)

w) önálló hirdető-berendezés „

(2) A KR. 5.§ (4) bekezdése a következő a következő j) ponttal egészül ki:

„j) hirdető-berendezés elhelyezéséhez; 3 példányos helyszínrajzot az igényelt terület helyének pontos megjelölésével, 3 példányos színezett tervet valósághű ábrázolással (anyagméret, rögzítés módja, talaj feletti elhelyezés magasságának megjelölése), vagy fényképet, „

(3) A KR. a következő 9/A.§-al egészül ki:

„9/A.§ A közterület-használatáért, valamint a helyi közút igénybevételéért fizetendő díjat hirdető-berendezés, reklámhordozó elhelyezése esetén külön önkormányzati rendelet tartalmazza.”

(4) A KR. a következő 11/A.§-al egészül ki:

„11/A.§ A hirdető-berendezések, reklámhordozók, plakátok, hirdetmények közterületen történő elhelyezési szabályait külön önkormányzati rendelet tartalmazza, melynek rendelkezéseit jelen rendelet előírásai mellett alkalmazni kell.”

(5) A KR. 17.§-a következő l),m),n) ponttal egészül ki:

„l) Reklámhordozó: Minden olyan eszköz, ideértve a reklámfelületet is, amelynek segítségével az emberi tudatra befolyást gyakorló információk vizuálisan, hallással, ízleléssel, illat-, szagérzékeléssel, tapintással, illetve ezek kombinációjával bármely természetes személy számára észlelhetővé válnak, és képzettársításra ösztönöznek.

m) Hirdető-berendezés: minden olyan eszköz és reklámhordozó amely, építmény, fixen rögzített vagy mozgó, képi, hang effektusok megjelenítésére, valamint információk tárolására alkalmas berendezés, függetlenül annak tartalmától, elhelyezkedésétől (magán-, vagy közterületen található), amelyet közterületről érzékelni lehet. Ide tartozik még: a kirakatszekrény, védtető, (előtető) üzleti ernyőszerkezet, fényreklám, zászlórúd, cégér, amennyiben a közterületre 10 cm-nél jobban benyúlik.

n) Önálló hirdető-berendezés: Az a reklámhordozó, mely közvetlenül közterületen, illetve közhasználat céljára átadott területen áll (kirakatszekrény, zászlórúd, átfeszített felirat, hirdetővitrin, hirdetőtábla, reklámtábla ).”

13. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit a (2) és (3) bekezdésben foglaltakat kivételével 2009. január 1. napjától az ezt követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) A hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról szóló 25/2008. (VI.20.) KR. rendelet 2008. október 1. napjától hatályba lépő rendelkezései nem lépnek hatályba.

(3) A 25/2008. (VI.20.) KR. rendelet 13.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(2) E rendelet 12.§-a 2008. július 1-én lép hatályba és 2008. december 31-én hatályát veszti.”

[5](4) Jelen rendelet végrehajtása során a településkép helyi védelméről szóló 1/2016. (II.3.) önkormányzati rendeletben foglalt településképi bejelentési eljárás rendelkezéseit alkalmazni kell.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2008. szeptember 25-i ülésén.

Megjegyzés:

A 26/2009. (VI.26.) KR. rendelet 2009. július 1-én lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamat-ban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

A 11/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 2011. április 15-én lép hatályba.

A 19/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 2012. május 31-én 17 óra 30 perckor lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

A 38/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

A 39/2013. (X.31.) önkormányzati rendelet 2013. november 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

A 14/2016. (V.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2016. június 1. napján lép hatályba azzal, hogy az SZMSZ a rendelet 8-9.§-aival módosított 36-37.§-ának rendelkezéseit, valamint az SZMSZ 2/a. mellékletének a rendelet 15.§-ával megállapított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre alkalmazni kell. A rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

A 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

A 28/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

 Szalay Ferenc s.k.

 Dr.Szakali Erzsébet s.k.

 polgármester

 jegyző

36/2008. (IX.25.) KR. rendelet 1. számú melléklete

Az egyes reklám körzetek meghatározása

I. körzet:

Az I. körzetbe kerülnek értelemszerűen a körzetet határoló közterületek térfalai és az azokról nyíló ingatlanok is.

Belváros: Szolnok város belterületi részének Zagyva folyó jobb partja - Tisza-parti sétány - Mártírok u. - Indóház u. - József A. u. - Bajcsy-Zs. út - vasút - Bajcsy-Zs. út - Rékai úti felüljáró közötti szakasz - Szántó krt. - Csokonai u. - Északi vasútvonal által körülhatárolt területe

II. körzet:

Az I. körzetbe tartozó területek kivételével valamennyi egyéb terület. A II. körzet határvonala csatlakozik az I. körzet határvonalához. A II. körzetbe kerülnek értelemszerűen a körzetet határoló közterületek térfalai és az azokról nyíló ingatlanok is.

36/2008. (IX.25.) KR. rendelet 2. számú melléklete

A hirdető berendezések reklám körzetekhez kapcsolódó szerződéskötési nettó díjai, amelyek maximált díjtételek:

 Hirdetés megnevezése

  I. körzet díja (Ft/m2/hó)

  II. körzet díja (Ft/m2/hó)

 I. körzet díja (Ft/m2/nap) 1-7 nap

 II körzet díja (Ft/m2/nap) 1-7 nap

 Önálló hirdető-berendezés, reklám-berendezés (amelyek közvetlenül közterületen állnak) kivéve megállító tábla

  2 915,-

  1 730,-

  300,-

  200,-

 Hirdető-berendezés, kirakatszekrény, cég és címtábla (amennyiben 10 cm-nél nagyobb mértékben közterületbe nyúlik) kivéve cégér, mozgó-,  mobil-, hangos hirdetés, reklámautó

  1 190,-

  540,-

  120,-

  60,-

 Megnevezés

 I. körzet díja (Ft/db/év)

 II. körzet díja
(Ft/db/év)


 Megállító tábla

 70 000,-

 60 000,-


 Cégér

 50 000,-

 40 000,-










Mozgó-, mobil- ,hangos hirdetés, reklámautó    15.000Ft/nap/db

36/2008. (IX.25.) KR. rendelet 3. számú melléklete

K É R E L E M

Kérelmező adatai:

Kérelmező neve:

Állandó lakó-(telep) helyének címe:

Levélcíme:

Telefonszáma:

Adószáma:

A közterület igénybevételének adatai:

Igénybevett terület helye:

Igénybevett terület módja:

Igénybevett terület nagysága (m2):

Igénybevett terület fajtája (úttest, járda, útpadka, zöldterület, földút):

A közterület igénybevételének célja:

A közterület igénybevételének időtartama:

.....év ........................... hó ....... naptól

.....év ............................ hó ...... napig.

A szerződésben előírtak betartásáért és az elfoglalt terület helyreállításáért felelős személy neve, címe:

S z o l n o k, ..... év .................. hó ....... nap

__________________________

kérelmező aláírása

Csatolandó mellékletek:

- 3 pld. 1 : 500, vagy 1 : 1000 léptékű helyszínrajz az igényelt terület helyének pontos megjelölésével,

- hirdető-berendezés elhelyezéséhez 3 pl. színezett táblaterv valósághű ábrázolással (anyag, méret, rögzítés módja, talajfeletti elhelyezés magassága, színe, betűtípusa), vagy fénykép

- egyéb önkormányzati rendeletben előírt iratokat (közterület-használati engedély, vagy közútkezelői hozzájárulás)


[6] 36/2008. (IX.25.) önkormányzati rendelet 4. sz. melléklete


[7] 36/2008. (IX.25.) önkormányzati rendelet 5. sz. melléklete

[1]

Módosította a 11/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályon kívül helyezte a 28/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[2]

Módosította a 11/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatályon kívül helyezte a 28/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a


[3]

Beemelte a 11/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályon kívül helyezte a 28/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[4]

Beemelte a 11/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályon kívül helyezte a 28/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[5]

Beemelte a 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a

[6]

Beemelte a 11/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 3. §-a., hatályon kívül helyezte a 28/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[7]

Beemelte a 11/2011. (IV.1.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályon kívül helyezte a 28/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a