Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 15/2010. (IV.30.) önkormányzati rendelete

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól

Hatályos: 2015. 04. 02- 2015. 06. 29

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alkotmány 44/A.§ (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1.§ (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §

(1) [1]Szolnok Megyei Jogú Város kitüntető díjai:

a) Szolnok város fejlesztése, szellemi és tárgyi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő teljesítmény elismerésére: „Ezüst Pelikán Díj”,

b) Szolnok jó hírnevének a város és az ország határain túl való öregbítésének elismerésére: „Szolnok Díszpolgára”,

c) Szolnok városában, Szolnokért végzett kimagasló szakmai teljesítmény elismerésére:

ca) „Kaposvári Gyula-díj”,

cb) „Kálmándi Mihály-díj”,

cc) „Laki Kálmán-díj”,

cd) „Szolnok Város Pedagógiai Díja”,

ce) „Adorján Ildikó-díj”,

cf) „Szolnok Város Sportjáért Díj”,

d) Szolnok város ifjúsági korosztálya körében kiemelkedő közösségépítő tevékenység elismerésére: „Szolnok Város Ifjúsági Díja”,

e) Szolnok város életében gazdasági, közösségi, kulturális vagy egyéb téren a közösség javára kifejtett eredményes tevékenység elismerésére: „Szolnokért Emlékérem”.

[2]2. §

(1) A kitüntető díjakat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, aki a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét sértő magatartást tanúsított, akit bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság jogerősen elítélt, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltott.

(2) A kitüntető díj visszavonását az adományozó, valamint az adományozásra javaslatot tevők kezdeményezhetik.

(3) A visszavonásról a javaslat alapján a Közgyűlés dönt, egyben gondoskodik a kitüntető díj bevonásáról.

(4) Mind a kitüntető díjakkal kapcsolatos, mind az előkészítő/véleményező bizottságok/munkacsoportok munkájával együttjáró ügyviteli feladatokat a polgármesteri hivatal látja el. A kitüntető díjakkal kapcsolatban felmerült összes költséget az önkormányzat viseli.

(5) A díjazottak névsorát és az odaítélés indokolását közhírelni kell.

(6) A díjazottakról Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nyilvántartást vezet.

(7) [3]E rendelet alkalmazásában rendkívüli eset:

Az az eset, amikor az elismerésre való felterjesztést

a) Szolnok város nevéhez köthető, a várost népszerűsítő hazai vagy nemzetközi szintű kiemelkedő eredmény, teljesítmény elérése vagy ilyen tevékenység végzése, vagy

b) Szolnok városban, vagy annak érdekében végzett kiemelkedő munkásság meghatározó szakaszának vagy Szolnok városnak maradandó emléket állító életpályának lezárulása

indokolja és az esemény aktualitása miatt a polgármester – az adományozást kezdeményező indítványára - az általános határidőktől való eltérést javasol.

(8) Rendkívüli esetben a jelen rendeletben foglalt határidőktől a polgármester javaslatára el lehet térni.



2. Ezüst Pelikán Díj

3. §

(1) Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése tiszteletének és megbecsülésének jeléül indokolt esetben évente kiadásra kerülő "Ezüst Pelikán Díj"-at alapít azok részére, akik a város fejlesztése, szellemi és tárgyi értékeinek gyarapítása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

(2) A díj olyan személynek, vagy közösségnek adományozható, aki illetőleg, amely Szolnok fejlesztése, gazdasági-, társadalmi-, tudományos-, oktatási-, művészeti-, testnevelési értékeinek és eredményeinek gazdagítása érdekében kimagasló érdemeket szerzett.

(3) [4]A díjat egy évben legfeljebb kettő személynek, vagy közösségnek lehet odaítélni, de ez a szám – rendkívüli esetben a polgármester javaslata alapján – maximum eggyel növelhető.

(4) Egy személy, vagy egy közösség a díjat csak egyszer kaphatja meg.

(5)  Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

4. §

(1) Javaslattétellel kezdeményezheti a díj adományozását minden természetes és jogi személy.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy, illetve közösség nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.

(3) A javaslatot minden év április 30-ig írásban kell eljuttatni a polgármesterhez.

(4) A javaslatok bírálatára, valamint a jóváhagyásra történő előterjesztés előkészítésére a polgármester javaslattételi jogkörrel rendelkező munkacsoportot (továbbiakban: előkészítő munkacsoport) hoz létre, amelynek elnöke a polgármester, tagjai pedig az alpolgármesterek, a jegyző, valamint a közgyűlés bizottságainak elnökei.

(5) [5]Az előkészítő munkacsoport az ügyrendjét önmaga állapítja meg. Az előkészítő munkacsoport a tárgyév május 31. napjáig végzi el a beérkezett javaslatok bírálatát és terjeszti azokat javaslatával együtt döntéshozatalra legkésőbb a közgyűlés júniusi ülése elé. A polgármester rendkívüli esetben a (3) bekezdésben meghatározott időpontnál későbbi időpontban is javaslatot tehet a közgyűlésnek a díj odaítélésére. A rendkívüli esetben az előkészítő munkacsoport a polgármester javaslatát követő 30 napon belül végzi el a beérkezett javaslat bírálatát és terjeszti azt javaslatával együtt döntéshozatalra a közgyűlés soron következő ülése elé, melyen a közgyűlés dönt a javaslatról.”

(6) [6]A díj az odaítélését tanúsító igazolványból, a díjat jelképező képzőművészeti alkotásból és pénzjutalomból áll. A pénzjutalom nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 6-szorosa, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díjat a polgármester adja át ünnepélyes keretek között a szeptember 1-i Szolnok napi rendezvények alkalmából. Rendkívüli esetben ettől eltérő időpontban is sor kerülhet a díj átadásra.”


3. Szolnok Díszpolgára

5. §

(1) A „Szolnok Díszpolgára” cím annak az országos, illetve nemzetközi hírnévre, megbecsülésre szert tett szolnoki kötődésű, élő magyar vagy külföldi állampolgárnak adható, aki az egyetemes emberi kultúra gazdagítása, az emberek közötti megértés, a tudományos, technikai, gazdasági fejlődés érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett, s aki e cím viselésével Szolnok jó hírnevét a város és az ország határain túl öregbíti.

(2) [7] Az elismerés kivételes jellegére tekintettel díszpolgári címet az önkormányzat legfeljebb évente egy személynek adományozhat. Rendkívüli esetben – a polgármester javaslata alapján – még egy fő díjazására sor kerülhet, akár posztumusz módon is.

(3) [8]A díszpolgári címmel díszoklevél, a város címerével díszített emlékplakett, a cím viselésére jogosító igazolvány, valamint a város címerét és a cím megjelölését ábrázoló külső jegy (jelvény) jár, amelynek elkészíttetését a polgármester végzi, a Polgármesteri Hivatal  közreműködésével. Posztumusz díjazás esetén e címmel díszoklevél jár.

 (4) A díszpolgári oklevél tartalmazza az adományozó megjelölését, a határozat számát és keltét, az adományozott nevét, foglalkozását, vagy hivatali állását, az adományozás indokait, az adományozó pecsétjét. A díszpolgári oklevelet a polgármester és a jegyző írják alá.

(5) "Szolnok Díszpolgára" az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet szerint őt megilletik.

(6) Szolnok Díszpolgára:

a) tanácskozási joggal vehet részt a közgyűlés ülésein;

b) az önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;

c) díjtalanul látogathat minden helyi önkormányzati intézményt, közművelődési, művészeti és sport rendezvényt;

d) amennyiben életkörülményei alakulása azt igényli, vagy szükségessé teszi, lehetőség szerint anyagi, erkölcsi, vagy természetbeni segítségben részesül az önkormányzat által;

e)

6. §

(1) [9]A díszpolgári cím adományozását a polgármesternél írásban bárki kezdeményezheti; a javaslatnak tartalmaznia kell a díszpolgári címre javasolt személy nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot minden év április 30-ig kell eljuttatni a polgármesternek. Az április 30. után beérkezett javaslatokat a közgyűlés a következő évi döntésénél veszi figyelembe. A polgármester rendkívüli esetben ettől eltérő időpontban is javaslatot tehet a közgyűlésnek a díj odaítélésére.

(2) A díszpolgári címet a polgármester adja át ünnepélyes keretek között a szeptember 1-i Szolnok napi rendezvények alkalmából. Ettől az időponttól eltérni csak indokolt esetben, a polgármester javaslatára lehet.

(3) A díszpolgári cím adományozását megelőzően a polgármester 5 fős eseti kuratóriumot választ Szolnok Díszpolgárai, valamint Ezüst Pelikán Díjasai közül. A kuratórium által kialakított javaslatot a polgármester ismerteti a közgyűléssel.

(4) A kuratórium javaslatot tesz a díszpolgári cím adományozására. A kuratórium véleményező ülését megelőzően, a polgármester a média útján Szolnok város lakosságának véleményét is kikérheti.

(5)  [10]A  közgyűlés a díszpolgári cím odaítéléséről a polgármester előterjesztése alapján évente legkésőbb a júniusi ülésén dönt, az adományozás a közgyűlési jegyzőkönyvbe foglalt határozattal történik. Rendkívüli esetben a közgyűlés ettől eltérő időpontban is dönthet a díj odaítéléséről.

(6) A díszpolgári cím adományozását díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani, melyet a mindenkori polgármester őriz. Az emlékkönyvbe bevezetett adományozást kézjegyével látja el a polgármester, az adományozott és a jegyző.

4. Kaposvári Gyula-díj

7. §

(1) [11]Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a kultúra munkásai iránt érzett tisztelet és megbecsülésének jeléül évente kiadható „Kaposvári Gyula-díj”-at alapít Szolnok Város kulturális eredményei és értékei gyarapításában kiemelkedő kulturális, művészeti és közművelődési tevékenység elismerésére. A rendelet hatálya kiterjed azokra, akik Szolnok Megyei Jogú Város kulturális, művészeti és közművelődési életében közreműködnek, vagy közreműködtek.

(2) A díj olyan személyeknek, vagy közösségnek adományozható, akik Szolnok Város kulturális értékeinek létrehozásában, megőrzésében és terjesztésében kimagasló tevékenységet folytatnak, illetve folytattak.

(3) Egy évben legfeljebb két díj adható ki. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

(4) A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy vagy közösség. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy, vagy közösség nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot minden év október 31-ig írásban kell eljuttatni a polgármesterhez.

(5) A javaslatokat az e célra létrehozott munkacsoport véleményezi, melynek a Közgyűlés kulturális feladatokkal foglalkozó bizottsága valamennyi tagja és az Ezüst Pelikán Díjban részesültek közül a kulturális, művészeti és közművelődési tevékenységükért díjazottak a tagjai. A bizottság véleményét a polgármester terjeszti döntés céljából legkésőbb a tárgyév utolsó közgyűlése elé.

(6) A díj plakettből, az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll, melynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napján, január 22-én kerül átadásra.

5. Kálmándi Mihály-díj

8. §

(1) [12] Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a város egészségügyi intézményeiben és a város egészségügyi ellátásának biztosításában tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható „Kálmándi Mihály-díj”-at alapít azok részére, akik a fenti szakterület helyi eredményei, értékei gyarapításában kiemelkedő tevékenységet nyújtanak.

(2) A díj minden olyan személynek adományozható, aki Szolnok város egészségügyi ellátásáért kimagasló tevékenységet folytat, illetve folytatott.

(3) A díjat egy évben legfeljebb kettő személynek lehet odaítélni. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

[13](3a) A díjat 2014. évben legfeljebb három személynek lehet odaítélni. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

(4) A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, érdekvédelmi-érdekképviseleti és társadalmi szervezet. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot minden év április 15-ig írásban kell eljuttatni a polgármesternek.

(5) [14]A javaslatokat az egészségügyi feladatokkal foglalkozó bizottság véleményezi. A bizottság véleményét a polgármester terjeszti - döntés céljából – legkésőbb a májusi közgyűlés elé.

(6) A díj plakettből és az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll, amelynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévi Semmelweis Nap-i rendezvényen kerül átadásra.

6. “Laki Kálmán-díj” [15]

9. §

(1) [16]Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a városunkban tudományos tevékenységet végzők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható „Laki Kálmán-díj”-at alapít, a kiemelkedő tudományos teljesítményt elérők elismerésére.

(2) A díj minden olyan személynek, illetve közösségnek adományozható, aki Szolnok város tudományos életében kimagasló tevékenységet folytat, illetve folytatott.

(3) A díjat egy évben legfeljebb 1 személynek, vagy közösségnek lehet odaítélni. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

(4) A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy vagy közösség. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy vagy közösség nevét, címét valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot minden év október 31-ig írásban kell eljuttatni a polgármesterhez.

(5) A javaslatokat az e célra létrehozott munkacsoport véleményezi, melynek a Közgyűlés oktatási és kulturális feladatokkal foglalkozó bizottsága valamennyi tagja, a Közgyűlés egészségügyi, szociális és sport feladatokkal foglalkozó bizottságának három kijelölt tagja és az Ezüst Pelikán Díjban részesültek közül a tudományos tevékenységükért is díjazottak a tagjai. A munkacsoport véleményét a polgármester terjeszti döntés céljából legkésőbb a tárgyév utolsó közgyűlése elé.

(6) A díj plakettből, és az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll, amelynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napján, január 22-én kerül átadásra.

7. Szolnok Város Pedagógiai Díja

10. §

(1) [17]Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a pedagógusok iránt érzett tiszteletének és megbecsülésének jeléül évente kiadható „Szolnok Város Pedagógiai Díja”-t alapít azok részére, akik a közoktatás és felsőoktatás helyi eredményei, értékei gyarapításában kiemelkedő pedagógiai teljesítményt nyújtanak.

(2) A díj olyan pedagógusoknak és pedagógus közösségeknek adományozható, akik Szolnok város gyermekei, ifjúsága érdekében kimagasló munkát végeznek, illetve végeztek.

(3) A díjat egy évben legfeljebb öt személynek, vagy közösségnek lehet odaítélni, de ez a szám - az oktatási feladatokkal foglalkozó bizottság javaslata alapján - a Közgyűlés döntése értelmében maximum kettővel növelhető. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

(4) A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, a szolnoki oktatási charta szerinti pedagógus részközösségek és középfokú iskolákban, felsőoktatásban a diákönkormányzatok. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatokat minden év október 31-ig írásban kell eljuttatni a polgármesterhez.

[18](5) A javaslatokat a közgyűlés oktatási feladatokkal foglalkozó bizottsága véleményezi. A bizottság véleményét a polgármester terjeszti - döntés céljából - legkésőbb az év utolsó közgyűlése elé.

 (6) A díj plakettből és az odaítélést tanúsító oklevélből és pénzjutalomból áll. A pénzjutalom nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napján, január 22-én kerül átadásra.

8. Adorján Ildikó-díj [19]

11. §

(1) [20] Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a város szociális és gyermekjóléti szervezeteiben tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható “Adorján Ildikó-díj”-at alapít azok részére, akik a fenti szakterület helyi eredményei, értékei gyarapításában kiemelkedő tevékenységet nyújtanak.

(2) A díj minden olyan személynek, illetve szervezetnek adományozható, aki Szolnok város szociális és gyermekjóléti ellátásáért kimagasló tevékenységet folytat, illetve folytatott.

(3) A díjat egy évben legfeljebb kettő személynek, illetve szervezetnek lehet odaítélni. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

(4) A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, érdekvédelmi-érdekképviseleti és társadalmi szervezet. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy, illetve szervezet nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot minden év augusztus 15-ig írásban kell eljuttatni a polgármesternek.

(5) [21]A javaslatot az e célra létrehozott munkacsoport véleményezi, melynek tagjai a közgyűlés szociális és gyermekjóléti feladatokkal foglalkozó bizottság, és a Szolnok Városi Civil Tanács által delegált egy fő. A munkacsoport véleményét a polgármester terjeszti - döntés céljából – legkésőbb az októberi közgyűlés elé.

(6) A díj plakettből és az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll, amelynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. Amennyiben a díjazott szervezet, a díjjal nem jár együtt pénzjutalom. A díj a tárgyévi Szociális Munka Napi rendezvényen kerül átadásra.

9. Szolnok Város Sportjáért Díj

12. §

(1) [22]Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a városunkban a sport területén kiemelkedő eredményt, szakmai tevékenységet végzők iránt érzett tisztelete, megbecsülése és elismerése jeléül „Szolnok Város Sportjáért Díj”-at alapít.

(2) A díj minden olyan személynek, közösségnek adományozható, aki Szolnok város sportéletében - a testkultúra, a sport által történő egészséges életmódra nevelés terén - kiemelkedő tevékenységet folytat, vagy folytatott.

(3) [23]A díjat egy évben legfeljebb 2 személynek, vagy közösségnek lehet odaítélni, de ez a szám – az e célra létrehozott véleményező munkacsoport javaslata alapján – a Közgyűlés döntése értelmében maximum eggyel növelhető. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.

(4) A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, vagy közösség. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy vagy közösség nevét, címét valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot minden év október 31-ig írásban kell eljuttatni a polgármesterhez.

(5) A javaslatot az e célra létrehozott munkacsoport véleményezi, melynek tagjai a közgyűlés sport feladatokkal foglalkozó bizottsága, és a Szolnok Városi Civil Tanács által delegált egy fő. A munkacsoport véleményét a polgármester terjeszti döntés céljából legkésőbb a tárgyév utolsó közgyűlése elé.

(6) A díj plakettból, a díjat tanúsító oklevélből és pénzjutalomból áll, amelynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap négyszerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napján, január 22-én kerül átadásra.

10. Szolnok Város Ifjúsági Díja

13. §

(1) Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a város ifjúsági életében tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható „Szolnok Város Ifjúsági Díja”-t alapít azok részére, akik a város ifjúsági korosztálya körében kiemelkedő közösségépítő tevékenységet folytatnak.

(2) A díj minden olyan fiatalnak adományozható, aki Szolnok város ifjúsági életében, ifjúsági közösségi életének szervezésében kimagasló tevékenységet folytat és aki az adományozás évében még nem töltötte be a 30. életévét, továbbá minden olyan ifjúsági-, illetve diákszervezetnek, amely legalább három éve aktív, ifjúsági közösségért végzett tevékenységet folytat.

(3) A díjat egy évben legfeljebb három személynek vagy szervezetnek lehet odaítélni.

(4) [24]A díj adományozását kezdeményezhetik ifjúsággal foglalkozó szervezetek, ifjúsági szervezetek, ifjúsági közösségek. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy, illetve szervezet nevét, címét valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot minden év december 15. napjáig kell eljuttatni a polgármesternek.

(5) [25]A javaslatokat az erre a célra létrehozott munkacsoport véleményezi, melynek tagjai az oktatási és kulturális feladatokkal foglalkozó bizottság valamennyi tagja, a területért felelős alpolgármester, valamint a Szolnok Városi Diákok Tanácsa és a Szolnoki Gyermektanács 1-1 képviselője. A munkacsoport véleményét a polgármester terjeszti - döntés céljából – legkésőbb a februári közgyűlés elé.

(6) A díj oklevélből és pénzjutalomból áll. A díj adományozásáról szóló oklevelet a polgármester írja alá. A pénzjutalom nettó összege a mindenkori, az önkormányzat által egy fő részére biztosított középiskolai ösztöndíj éves összegével megegyezik. A díj a március 15-i Városi Ünnepségen kerül átadásra.

11. Szolnokért Emlékérem

14. §

(1) Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a város életében gazdasági, közösségi, kulturális vagy egyéb téren a közösség javára kifejtett eredményes tevékenység elismeréséül évente kiadható „Szolnokért Emlékérmet” alapít. A „Szolnokért Emlékérem” adományozható Szolnok városért kiemelkedő tevékenységet végző valamennyi természetes személy, illetve közösség részére.

(2) Az emlékérem három fokozatból áll: bronz fokozat, ezüst fokozat és arany fokozat.

a) Bronz fokozattal elsősorban valamilyen jelentős eseményhez kapcsolódó, kiemelkedő teljesítményt,

b) ezüst fokozattal elsősorban a több alkalommal vagy tartósan végzett, kiemelkedő teljesítményt,

c) arany fokozattal elsősorban a több évtizeden keresztül végzett eredményes tevékenységet, tartós és kiemelkedő munkát ismeri el a város.

(3) Az emlékérem adományozását bármely szolnoki lakos, szervezet és intézmény kezdeményezheti a polgármesterhez benyújtott javaslatával. A javaslatnak tartalmaznia kell az emlékéremre méltónak tartott személy, illetve közösség nevét, címét valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.

(4) Az emlékérmet az alpolgármesterek véleményének kikérésével a polgármester adományozza.

(5) Az emlékéremben részesítetteknek a polgármester oklevelet és „Szolnokért” feliratú emlékérmet ad át, melyen szerepel az adományozott személy, illetve közösség neve és az adományozás éve. Az emlékérem pénzjutalommal nem jár.

(6) Az emlékérmet a polgármester adja át az alkalomhoz illő esemény kapcsán.

12. Záró rendelkezések

15. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Az e rendelet hatálybalépését megelőzően adományozott díjak jelen rendeletben alapított díjakkal egyenértékűek.

15/A. §[26]

Szolnok Megyei Jogú Város e rendeletben nevesített, pénzjutalommal járó kitüntető díjaihoz pénzjutalom nem társul, amennyiben

a) az adományozás 2013. évben történik,

b) az adományozás  és a díj átadása 2014. november 30-ig megtörténik,

c) az adományozás 2014. december 1-jét követően történik, és a díj átadására 2015. november 30-ig sor kerül.



[27]16. §

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2010. április 29-i ülésén.


Megjegyzés:

A 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az 51/2010. (XII.9.) önkormányzati rendelet 2010. december 9-én, 12,05 órakor lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

A 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 2011. május 26-án, 12,30 órakor lép hatályba.

A 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 2011. június 30-án, 12,30 órakor lép hatályba.

Az alcímeket módosította a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 8. §-a.

A 33/2011. (X.27.) önkormányzati rendelet 2011. október 28-án lép hatályba és 2012. december 31-én hatályát veszti.

A 44/2012. (XII.20.) önkormányzati rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba, és 2013. december 31-én hatályát veszti.

A 45/2013. (XII.3.) önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

Az 51/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

A 16/2014. (V.29.) önkormányzati rendelet 2014. május 29-én 10 óra 00 perckor lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

A 33/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a (2) bekezdés kivételével az azt követő napon hatályát veszti.


Szalay Ferenc s.k.

Dr.Szakali Erzsébet s.k.

polgármester

jegyző



[1]

Módosította a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

[2]

A 2., 4., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13.§-okat módosította a 33/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelet 2.§-a

[3]

Beemelte a 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Módosította a 35/2013. (VII.3.) önkormányzati rendelet 1. §-a

[4]

Módosította a 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 2. §-a.

[5]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 2. §-a, valamint a 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése.

[6]

Módosította a 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése.

[7]

Módosította a 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a, majd a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a.

[8]

Módosította a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a.

[9]

Módosította a 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése.

[10]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 3. §-a, és a 20/2011. (V.26.) önkormányzati rendleet 5. § (2) bekezdése.

[11]

Módosította a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a.

[12]

Módosította a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 4. §-a.

[13]

Beemelte a 16/2014. (V.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[14]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

[15]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

[16]

Módosította a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

[17]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 6. §-a.

[18]

Módosította a 45/2013. (XII.3.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[19]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése.

[20]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése, majd a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 6. §-a.

[21]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése.

[22]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 8. §-a.

[23]

Módosította az 51/2010. (XII.9.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

[24]

Módosította a 26/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet 7. §-a.

[25]

Módosította a 34/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelet 9. §-a.

[26]

Módosította a 33/2011. (X.27.) önkormányzati rendelet, a 44/2012. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1.§-a, az 51/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1.§-a, a 33/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[27]

Hatályon kívül helyezte a 33/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelet 3.§-a