Megyei Jogú Város Közgyűlése 49/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

az adósságkezelési szolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 55/C.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1.§ E rendelet alkalmazásában

1. A jövedelem, vagyon, család, egyedülélő, háztartás fogalmak vonatkozásában a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4.§-ában foglalt rendelkezések az irányadók.

2. A jövedelemszámítás során az Szt. 10.§ rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. Szolgáltató: a követelés jogosultja, vagy a megbízásából eljáró jogi személy.

2. Az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultság feltételei

2.§ Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a kérelmező által lakott lakás nagyságától és minőségétől függetlenül adósságkezelési szolgáltatásban részesíti azt, akinek háztartásában a háztartás egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal, az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) egyedülélő személy esetén a 250 %-át,

b) kettő fő együttélése esetén a 225 %-át,

c) három vagy több fő együttélése esetén 200 %-át és

az adósságkezelési szolgáltatás vonatkozásában a Szt., a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló  kormányrendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) és e rendeletben meghatározott egyéb jogosultsági feltételeknek megfelel.

 3. Az adósságok típusai

3.§ (1) Az önkormányzat által az adósságkezelési szolgáltatás körébe bevont adósságok típusai

a) vezetékes gázdíj-tartozás,

b) áramszolgáltatási díjtartozás,

c) víz- és csatornahasználati díjtartozás,

d) távhő- és melegvíz-szolgáltatási díjtartozás,

e) lakbérhátralék,

f) hulladékkezelési díjtartozás.

(2) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti adósságtípus esetén a hátralék számításánál a közös költségbe beépített víz- és csatornahasználati díjtartozást figyelembe kell venni, adósságcsökkentési támogatást viszont csak arra a díjtartozásra lehet megállapítani és folyósítani, melyre nézve az önkormányzat megállapodást kötött a Szolgáltatóval.

 (3) Az (1) bekezdésben felsorolt adósságtípusok összegének felső határa adósságtípusonként négyszázezer forint.

4. Az adósságcsökkentési támogatás mértéke

4.§ (1) Az adósságcsökkentési támogatás mértéke

a) első alkalommal a szolgáltatás körébe bevont adósság 75 %-a,

b) második alkalommal a szolgáltatás körébe bevont adósság legfeljebb 65 %-a,

c) harmadik alkalommal a szolgáltatás körébe bevont adósság legfeljebb 55 %-a,

d) negyedik alkalommal a szolgáltatás körébe bevont adósság legfeljebb 45 %-a,

e) ötödik alkalommal a szolgáltatás körébe bevont adósság legfeljebb 35 %-a,

f) hatodik alkalommal a szolgáltatás körébe bevont adósság legfeljebb 25 %-a,

azzal, hogy annak összege legfeljebb háromszázezer forint lehet.

(2) Az (1) bekezdésben az alkalmak meghatározásánál a lezárt adósságkezelési szolgáltatásokkal kell számolni.

5. Az adósságcsökkentési támogatás folyósításának módja

5.§ Az adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósság és az adósságcsökkentési támogatás különbözetének részletekben történő megfizetése esetén az adós részletfizetési kötelezettségének minden hónap 20. napjáig köteles eleget tenni.

6. Az adósságkezelési tanácsadás

6.§ (1) Az önkormányzat az adósságkezelési tanácsadást külön megállapodás alapján a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központja útján biztosítja, mely intézmény az adósságkezelési tanácsadás keretében ellátja a Kormányrendeletben meghatározott feladatokat.

(2) Az adósságkezelési tanácsadás formája egyéni, csoportos vagy mindkettő az adósságkezelési tanácsadó javaslata szerint.

7. Hatásköri és eljárási rendelkezések

7.§ Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az adósságkezelési szolgáltatással kapcsolatos hatáskörének gyakorlását a polgármesterre ruházza át, továbbá felhatalmazza a Szolgáltatókkal a keretmegállapodások megkötésére és szükség esetén azok felülvizsgálatára.

8.§ Az adósságkezelési szolgáltatás iránti kérelem az erre rendszeresített formanyomtatványon évközben folyamatosan Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális Támogatások Osztályánál nyújtható be.

9.§ (1) Az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles saját és a háztartásában élő személyek adatairól, jövedelmi, vagyoni viszonyairól, az adóssága típusáról és mértékéről nyilatkozni, illetve a vonatkozó igazolások hivatalból történő beszerzéséhez hozzájárulni.

(2) A jogosultság megállapításához szükséges adatok igazolása

a) aktív kereső esetén: nettó jövedelemről szóló munkáltatói igazolással,

b) vállalkozó esetén: a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi, elismert költségekkel és befizetési kötelezettséggel csökkentett átlagáról szóló Nemzeti Adó-és Vámhivatal által kiállított igazolással, valamint nyilatkozattal,

c) nyugellátásban részesülő személy esetén: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság éves értesítésével a nyugellátás összegéről, a nyugellátás postai kifizető szelvényével (vagy folyószámla kivonattal), esetleges évközbeni, visszamenőleges nyugdíjemelés összegét tartalmazó nyugdíjszelvénnyel vagy folyószámla kivonattal, méltányossági nyugdíjemelésről szóló értesítéssel, özvegyi nyugdíj megszüntetéséről szóló határozattal,

d) jövedelemmel nem rendelkező esetén: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazolásával arról, hogy nevezett munkanélküli ellátásban nem részesül,

e) munkanélküli ellátásban részesülő esetén: a folyósított ellátást megállapító határozatával, az ellátás összegét igazoló postai kifizető szelvénnyel vagy folyószámla kivonattal, megszüntetés esetén a megszüntető határozattal,

f) táppénzes állomány esetén: munkáltatói igazolással, vagy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve  által kiadott igazolással a táppénz összegéről,

g) GYED-ről a folyósító szerv igazolásával,

h) gyermektartásdíj esetén kifizetési szelvénnyel vagy folyószámla kivonattal, valamint a bírósági végzéssel és a végrehajtásra vonatkozó jegyzőkönyvvel,

i) nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek esetében hallgatói jogviszony-igazolással, mely tartalmazza a folyósított ösztöndíjat is,

j) a háztartásban élő - korhatárra tekintet nélkül - tartósan beteg illetőleg testi, érzékszervi, értelmi vagy más fogyatékos személy esetében fogyatékosságáról, rokkantságáról szóló igazolással,

k) a lakás nagyságáról szóló nyilatkozattal és igazolással,

l) a lakásban tartózkodás jogcíméről adásvételi szerződéssel, bérleti szerződéssel,

m) az adósságról a szolgáltató által kiadott igazolással

történik.

(3) A (2) bekezdésben foglalt – jövedelem igazolására vonatkozó – igazolások, nyilatkozatok a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmének igazolására szolgálnak.

8. Záró rendelkezések

10.§ (1) E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

 (2) Hatályát veszti a lakossági adósságkezelési szolgáltatásról szóló 14/2003.(IV.30.) önkormányzati rendelet.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2013. december 19-i ülésén.


Szalay Ferenc s.k.

Dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző




I n d o k o l á s

Az adósságkezelési szolgáltatásról szóló önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A rendelet megalkotása óta történt társadalmi, gazdasági változások szükségessé tették az adósságkezelési szolgáltatás szabályainak felülvizsgálatát, ezen belül a jogosultsági feltételek és a támogatás mértékének módosítását.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.

A 2. §-hoz

Az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultsági feltételeket tartalmazza.

A 3. §-hoz

Az adósságok típusait és az adósságtípusok összegének felső határát szabályozza. Az adósságtípusok köre a korábbi rendelettől eltérően kiegészül a hulladékkezelési díjhátralékkal.

A 4. §-hoz

Itt kerül meghatározásra az adósságcsökkentési támogatás mértéke, a korábbi szabályozástól eltérő módon a szolgáltatásban történő korábbi részvétel figyelembe vételével.

Az 5. §-hoz

Itt kerül szabályozásra az, hogy mikor kell az önrészt az adósnak befizetnie és ezt követően mikor utalja a támogatást az önkormányzat a szolgáltatónak.

A 6. §-hoz

Az adósságcsökkentési tanácsadást végző intézményt rögzíti és a tanácsadás formáját.

A 7-8-9. §-okhoz

Hatásköri szabályokat és az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultság elbírálásával kapcsolatos eljárási rendelkezéseket tartalmaz.

10. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről és egyidejűleg a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.