Megyei Jogú Város Közgyűlése 50/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

egyes közterületeken az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenessé minősítéséről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2018. 10. 30

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 250.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 179/A.§ (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

Az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében az alábbi közterületeken:

a./játszóterek és

b./ játszóterek határaitól,

c./ nevelési-oktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények telekhatáraitól,

d./ egészségügyi alapellátást biztosító ingatlanok, egészségügyi intézmények telekhatáraitól,

e./vallási közösségek vallásgyakorlására szolgáló ingatlanok telekhatáraitól,

f./vasútállomás és autóbusz-állomás telekhatáraitól,

számított 50 méteres körzetben lévő közterületek,

g./autóbusz-megállóhelyek.

2.§

Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2013. december 19-i ülésén.



Szalay Ferenc s.k.

Dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző




INDOKOLÁS

egyes közterületeken az  életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenessé minősítéséről szóló önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényt (Szabs.tv.) 2013. október 15-től kiegészült egy új, 133/C. fejezettel, azaz az Életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértésével. Ezen fejezet rendelkezései szerint a helyi önkormányzat rendeletében kijelölheti – a Szabs.tv. által kijelölt világörökségi területnek minősülő közterületeken túl - a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében a közterület meghatározott azon részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül.

Részletes indokolás

1.§-hoz

A lakossági észrevételeknek, kéréseknek eleget téve szükséges Szolnok Megyei Jogú Városban kijelölni azon közterületeket, ahol az életvitelszerű közterületi tartózkodás nem megengedett: a rendelet-tervezetben foglaltak szerint az óvodák, iskolák, a templomok, felekezeti imahelyek környezetében illetve a város játszóterein elsősorban a gyermekek, illetve a felnőtt lakosság védelme érdekében.

2.§-hoz

A rendeletben hatálybalépésére vonatkozó szabályozás.