Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 19/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló 25/2005.(VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 07. 01- 2014. 07. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. sz. mellékletében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló 25/2005.(VI.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Házastársak, élettársak lakás bérbeadására kiírt pályázatra jelentkezési lapot, illetve önkormányzati lakás bérletére irányuló kérelmet kizárólag együttesen nyújthatnak be.”

(2) Az R. 7. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Önkormányzati lakás ismételt bérbeadása esetén a (3) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni.”

2. §

Az R. 8. § (1) bekezdése a következő m) ponttal egészül ki:

((1) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:)

„m) felhívást arra vonatkozóan, hogy a pályázatot kiíró szerv érvényes pályázatok esetén is a pályázati eljárást eredménytelennek minősítheti.”

3. §

Az R. 11/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A polgármester jogosult arra, hogy érvényes pályázatok esetén is a pályázati eljárást eredménytelennek minősítse.”

4. §

(1)Az R. 11/B.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzati bérlakással összefüggő lakbérhátralék, a lakáshasználati díjtartozás, a lakbérrel, illetve a lakáshasználati díjjal együtt fizetendő víz- és csatornahasználati díjtartozás és a közüzemi díjhátralék rendezésére, valamint a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségek biztosítására a leendő bérlő a szerződés megkötésekor - az ismételt bérbeadás kivételével - óvadékot köteles fizetni, az alábbi nem szociális helyzet alapján történő bérbeadási jogcímek esetén:

a) fiatalok részére biztosított garzonlakás bérbeadása,

b) önkormányzati érdekből történő bérbeadás,

c) a Szolnok Hazavár Programban való részvétel alapján történő bérbeadás,

d) az 55 év felettiek részére garzonlakásban történő bérbeadás,

e) nem szociális helyzet alapján önkormányzati bérlakás bérbeadása.”

(2)Az R. 11/B.§ (5) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ha a bérlő a lakást a lakásbérlet megszűnésekor a leltár szerint feltüntetett tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadta, és az (1) bekezdésben foglaltak jogcímén a bérbeadó és a közüzemi szolgáltatók felé tartozása nem áll fenn, részére az óvadékot vissza kell fizetni.”

5. §

Az R. 18.§ (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Fiatalok házában lévő szociális bérlakás bérletére azok az egyedülálló fiatalok, fiatal házaspárok és élettársak jogosultak, akiknek a kérelem benyújtásának időpontjában - a lakásba együttköltözni kívánó személyekből álló - családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át nem haladja meg és az általános bérbeadási feltételeknek megfelelnek.”

6. §

Az R. 79.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„79.§ A bérlő és vele együttlakó (örökbefogadó, mostoha- és nevelő) szülője, valamint testvére közös kérelmére a polgármester hozzájárulása alapján a lakásüzemeltető a kérelmezőkkel megköti a bérlőtársi szerződést.”

7. §

Az R. 91/A.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő a garzonlakásba a polgármester hozzájárulása nélkül házastársát és gyermekét fogadhatja be.”

8. §

Az R. 109/B. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Amennyiben a Közgyűlés által elidegenítésre kijelölt lakásra az elővásárlás jogosultjának a közüzemi szolgáltató/k által kiállított igazolás/ok alapján közüzemi tartozása áll fenn, úgy az (1) bekezdésben foglaltakon túl a tartozás összegével megemelkedik a vételár összege.”

9. §

Az R. a következő 116/A. §-sal egészül ki:

„116/A.§ Amennyiben a lakást elidegenítő személy a 115. § (1) bekezdése szerinti visszafizetési kötelezettség alóli felmentést nem kért vagy nem kapott, a kapott árengedményt illetőleg a hátralékra kapott engedményt egy összegben vagy az engedélyezett részletekben nem fizette meg, de a kapott árengedmény, illetőleg a hátralékra kapott engedmény összege az önkormányzat részére teljes egészében megtérült, a közgyűlés kérelemre a lakást elidegenítő személy részére a még fennálló tartozás megfizetése alól felmentést adhat.”

10. §

Az R. a következő 126/B.§-sal egészül ki:

 „126/B.§ A 116/A.§-ban foglalt felmentés az önkormányzat által 2005. december 31-ét megelőzően értékesített lakások esetében alkalmazható.”

11. §

Ez a rendelet 2014. július 1. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. június 26-i ülésén.




dr. Sebestyén Ildikó jegyző távollétében:



Szalay Ferenc



dr. Rácz Andrea

polgármester

aljegyző



I n d o k o l á s

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló 25/2005.(VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A módosítás célja megoldást találni a rendelet mindennapi alkalmazása során jelentkező problémákra, mely egyaránt szolgálja a bérlő és a tulajdonos önkormányzat érdekeit.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A szakasz az ismételt bérbeadás során könnyíti meg a bérlők helyzetét, hogy egy esetleges válóper elhúzódása ne legyen akadálya az ismételt bérbeadásnak, ha egyébként minden más bérbeadási feltételnek megfelel a bérlő.

2-3. §-hoz

A szakasz azt fogalmazza meg, hogy pályázatot kiíró szerv érvényes pályázatok esetén is a pályázati eljárást eredménytelennek minősítheti. Fontos ennek a lehetőségnek a bevezetése, hiszen előfordulhat, hogy az önkormányzatnak szüksége lehet a kiírt lakásokra egy tűzeset vagy valamilyen természeti katasztrófa esetén.

4. §-hoz

A szakasz az óvadék felhasználásának lehetőségeit rögzíti és bővíti ki az elmaradt közüzemi díjak rendezésének biztosításával.

5. §-hoz

A fiatalok házában lévő szociális bérlakás bérletére való jogosultság egy főre jutó jövedelemhatárát emeli az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%-ról 800%-ára.

6. §-hoz

A szakasz rendelkezése lehetőséget biztosít a bérlőnek, hogy a szülőjén kívül a vele együttlakó testvérével is köthessen bérlőtársi szerződést.

7. §-hoz

A szakasz úgy módosult, hogy a garzonlakásba a szülő gyermekét életkorától függetlenül befogadhatja.

8. §-hoz

A szakasz arra az esetre tartalmaz szabályozást, amikor az elővásárlási jog jogosulta szeretné megvásárolni az általa lakott önkormányzati lakást, de közüzemi tartozása van.

9. §-hoz

A szakasz bevezeti azt a lehetőséget, hogy a közgyűlés a lakást korábban elidegenítő személy kérelemre a még fennálló tartozás megfizetése alól felmentést adhat. Ezek a korábbi bérlők már megfizették az árengedmény vagy vételárkedvezmény mértékével megegyező összeget, viszont a kamatok miatt a tartozásuk még mindig fennáll. Nekik biztosít a rendelet lehetőséget arra, hogy kérjék a tartozásuk elengedését.

10. §-hoz

A szakasz arról rendelkezik, hogy a vételárkedvezmény illetve árengedmény elengedését az kérheti, aki 2005. december 31-ét megelőzően vásárolta meg a lakását az önkormányzattól.

11. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.