Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 6/2014. (II.28.) önkormányzati rendelete

az adóügyek elektronikus intézéséről

Hatályos: 2014. 03. 01- 2018. 12. 30

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 42/C. § (4) bekezdésében, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (24) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Adókötelezettség elektronikus úton történő teljesítése

1. §

(1) Az önkormányzati adóhatóság (a továbbiakban: adóhatóság) hatáskörébe tartozó adóügyek közül a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó esetében a bevallási, bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettség (a továbbiakban: adókötelezettség) az önkormányzat által közzétett módon, elektronikus úton is teljesíthető.

(2) Az adókötelezettség elektronikus úton történő teljesítéséhez szükséges informatikai alkalmazás és űrlapok a www.szolnok.hu/adougyek honlapon (a továbbiakban: honlap) érhetők el.

(3) Az adókötelezettség 1. § (1) bekezdése szerinti teljesítéséhez ügyfélkapu-regisztráció szükséges.

(4) Amennyiben az adókötelezettséget az adózó képviselője teljesíti, a honlapon található űrlap szerinti bejelentést és meghatalmazást az első elektronikus ügyintézést megelőző 15 nappal korábban az adóhatósághoz papír alapon be kell nyújtania.

2. WEB-számla

2. §

Az adózó az adóhatósághoz elektronikusan benyújtott bevallásait és az adóhatóságnál nyilvántartott adófolyószámláját, valamint az adókötelezettséghez kapcsolódó egyéb adatokat elektronikusan a www.szolnok.hu/webszamla elérhetőségen megtekintheti, melynek feltétele az adóhatóság előtti előzetes adóhatósági regisztráció.

3. Záró rendelkezések

3. §

(1) Ez a rendelet 2014. március 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közigazgatási hatósági eljárásban az egyes eljárási cselekmények elektronikus úton való gyakorlásának módjáról szóló 46/2007.(XI.30.) önkormányzati rendelet.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. február 27-i ülésén.


Szalay Ferenc s.k.

Dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző



Az adóügyek elektronikus intézéséről szóló önkormányzati rendelet indokolása

Általános indokolás

A rendelet lehetőséget biztosít az adókötelezettség elektronikusan úton történő ügyintézésére, amely kiváltja a papíralapú ügyintézést. A bevallások, bejelentkezések elektronikus úton való beküldésével az adózó papír felhasználását, nyomtatási és postaköltségét tudja csökkenteni. Az elektronikus űrlapok használatával a papíralapú bevallás kitöltésével és értelmezésével járó hibák jelentős része kiküszöbölhető.

Lehetőséget biztosít továbbá az adózóknak ahhoz, hogy internet-kapcsolat útján akár az otthonából, akár az irodájából az adófolyószámlájának állásáról tájékozódjon.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az önkormányzati adóhatóság (a továbbiakban: adóhatóság) hatáskörébe tartozó adóügyek közül a rendelet jelenleg a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó esetén engedélyezi a bevallási, bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettség elektronikus úton való teljesítését.

Az adókötelezettség elektronikus úton történő teljesítéséhez szükséges informatikai alkalmazás és űrlapok az önkormányzat honlapján érhetők el.

Az elektronikus ügyintézés a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszerén, az ügyfélkapun keresztül történik, ezért elengedhetetlen feltétel, hogy a beküldő rendelkezzen ügyfélkapu-regisztrációval. Fontos, hogyha az adókötelezettséget nem az adózó, hanem annak képviselője teljesíti, a honlapon található űrlap szerinti bejelentést kell tenni és a bejelentéshez csatolni kell a meghatalmazást.

A 2. §-hoz

Az adózó internet-kapcsolat útján megtekintheti az általa elektronikusan megküldött bevallását, tájékozódhat az adófolyószámlájáról, egyéb, az adókötelezettségét érintő egyéb adatokról pl. adótárgyiról. Ezt azonban csak úgy tudja megtenni, ha az adóhatóság előtt előzetesen regisztrál.

A 3. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről, valamint 46/2007.(XI.30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.