Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 18/2015. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az épített környezet helyi védelméről

Hatályos: 2015. 06. 02- 2015. 06. 02

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


I.Fejezet

Általános rendelkezések


1. Értelmező rendelkezések


1.§


E rendelet alkalmazásában


  1. Állagmegóvás (karbantartás): meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség kármegelőzése, kárelhárítása érdekében végzett, az eredeti állapot visszaállítását szolgáló építési szerelési munka.
  2. Cégér: az épület, építmény, helyiség (csoport) rendeltetésére, jelzésére, tulajdonosára utaló, azt megjelenítő, a homlokzaton konzolosan elhelyezett, közterületről látható feliratos, rajzos, vagy figurális épülettartozék.
  3. Felújítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség eredeti használhatóságának, üzembiztonságának biztosítása érdekében végzett építési-szerelési munka.
  4. Helyreállítás: sérült, nem teljes egészében tönkrement építmény, építményrész eredetivel hasonló állapotának visszaállítása érdekében végzett építési munka.
  5. Térfalak: azok az objektumcsoportok, melyek határoló keresztirányú közterületek közötti homlokzatsorában a helyi egyedi, vagy országos védelem alatt álló alkotóelemek aránya 1:3.


II.Fejezet

A helyi védelem tárgyai, fokozatai


2. A helyi védelem tárgyai

2.§


Helyi egyedi védelem tárgyai az 1. számú mellékletben felsorolt épületek, épületrészek, épülethomlokzatok, épülettartozékok, építmények, melyek a város építészeti jellegét alapvetően meghatározzák, továbbá a városi tereknek alkotóelemét képező szobrok, közterületi tárgyak (továbbiakban: egyedi objektumok).


Helyi területi védelem tárgyai a 2. számú mellékletben felsoroltak szerint:

  1. Helyi városkép-védelem: kialakult utcahálózat védelme a tipikus városias beépítés a beépítés módja, a telek nagysága és szerkezete figyelembevételével. A szabályozási vonal értéket képvisel, ezért annak fennmaradásáról gondoskodni kell.
  2. Helyi városszerkezet-védelem: a terület történeti értéket hordoz, ezért az utcahálózat, és a beépítési vonal védelméről gondoskodni kell.
  3. Helyi utcahálózat-védelem: a tipikus utcavezetés védelme.
  4. Helyi utcakép-védelem: azoknak az ingatlanoknak a védelme, ahol a történelmi hűséget és hangulatot őrző épületsorok egységes utcaképet alkotnak.
  5. Helyi régészeti jelentőségű védelem: a XVI. – XVII. századi, településfallal körülvett területen az építés során előkerülő értékeket kell védeni.



3. A helyi védettség fokozatai

3.§


(1) A helyi védettség fokozatai:

  1. állandó
  2. ideiglenes.


(2) Az állandó helyi védelem határozatlan időre, az ideiglenes helyi védelem legfeljebb 1 évre szól.



III. Fejezet
Eljárási szabályok


4. Az állandó helyi védelem alá helyezés és az állandó helyi védelem megszüntetése


4.§


  1. Állandó helyi védelem alá helyezési eljárást bármely jogi személy és bármely cselekvőképes nagykorú természetes személy kezdeményezhet.


  1. Állandó helyi védelem alá helyezési eljárás kezdeményezéséhez értékvizsgálati dokumentációt kell készíteni, melynek tartalmi követelményei a következők:
  1. egyedi védelem esetén:
  • 1: 1000 léptékű helyszínrajz,
  • a védendő tárgyat teljes egészében értelmezhető mértékben megjelenítő fotódokumentáció,
  • a védendő tárgy rendeltetésének, és használati módjának leírása,
  • a védelem rövid szakmai indoklása, történeti kutatási dokumentáció.
  1. területi védelem esetén:
  • a védelemre javasolt településszerkezet örökségvédelmi hatástanulmánya,
  • a védendő terület mértékétől függően az áttekintéshez szükséges léptékű, a szabályozási tervvel azonosítható, a védett terület határát egyértelműen rögzítő helyszínrajz.


  1. A védelemre vonatkozó javaslat tárgya akkor kerül helyi védelem alá, ha Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) Szolnok Megyei Jogú Város Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester) előterjesztése alapján rendeletben védetté nyilvánítja.



5.§


(1) Állandó helyi védelem megszüntetésére a tulajdonos kezdeményezésére az önkormányzati főépítész és az I. fokon eljáró örökségvédelmi hatóság együttes javaslatának figyelembevételével akkor kerülhet sor, ha:

  1. a helyi védelem alatt álló egyedi objektum azon része, amely a védetté nyilvánítás alapját jelentő építészeti értéket jeleníti meg, megsemmisül, vagy
  2. a helyi védelem alatt álló terület, illetve építészeti érték a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette, vagy
  3. a helyi védelem tárgya a védelemre vonatkozó szakmai ismérveknek nem felel meg.


(2) Az állandó helyi védelem alatt álló védett érték műemléki védelem alá történő helyezése esetén – a műemléki védelemről szóló döntés hatályba lépését követően – a helyi védelmet a helyi védelem megszüntetésére e fejezetben szabályozott eljárás mellőzésével a Közgyűlés megszünteti.


6.§


Szolnok Megyei Jogú Város egészére, illetve egyes területeire készülő szabályozási tervek készítése során értékvizsgálati munkarészben kell meghatározni az állandó helyi egyedi védelemre javasolt tárgyakat, vagy az állandó helyi területi védelem javasolt határait. A terv véleményezési eljárása és jóváhagyása során, azzal egy időben az állandó helyi védelem alá helyezésre vonatkozó kezdeményezési, vagy az állandó helyi védelem megszüntetésére vonatkozó eljárás is lefolytatható.


7.§


(1) Az állandó helyi védelem alá helyezésre és az állandó helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezést a Polgármesterhez kell írásban benyújtani.


(2) Az állandó helyi egyedi védelem alá helyezésre és az állandó helyi egyedi védelem megszüntetésére vonatkozó javaslatot véleményezés céljából meg kell küldeni:

  • a tulajdonosnak (amennyiben nem azonos a kezdeményezővel),
  • a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnak,
  • a megyei főépítésznek,
  • az I. fokon eljáró örökségvédelmi hatóságnak.


  1. Az állandó helyi védelem alá helyezésre és az állandó helyi védelem megszüntetésére vonatkozó javaslatot a (2) bekezdésben foglaltakon túl meg kell küldeni az érintett területen található közművek üzemeltetőinek.


  1. A javaslattal kapcsolatban az érdekeltek 30 napon, vagy a számukra jogszabályban meghatározott ügyintézési határidőn belül írásban észrevételt tehetnek.





5. Az ideiglenes helyi védelem alá helyezés és ideiglenes helyi védelem megszűnése


8.§


  1. Az önkormányzati főépítész által ideiglenes helyi védelem alá helyezésre javasolt tárgyat vagy területet városképi, városépítészeti jelentőségére hivatkozva a Közgyűlés az állandó helyi védelem alá helyezésre e fejezetben meghatározott eljárás mellőzésével ideiglenes védelem alá helyezheti.


  1. Az ideiglenes helyi védelem alá helyezést követő 30 napon belül az állandó helyi védelem alá helyezési eljárást az önkormányzati főépítész megindítja.


  1. Az ideiglenes helyi egyedi vagy területi védelem alatt álló értékekre a jelen rendeletben és Szolnok Megyei Jogú Város építési és szabályozási tervéről szóló mindenkori önkormányzati rendelet szerint meghatározott állandó helyi védelemre vonatkozó szakmai követelményeket kell alkalmazni.


9.§


Az ideiglenes helyi védelem megszűnik:

  1. az ideiglenes helyi védelem alá helyezett egyedi objektum vagy terület állandó védetté nyilvánításról szóló rendelet hatálybalépésével,
  2. az ideiglenes helyi védelem alá helyezéstől számított egy év elteltével,
  3. ha az állandó helyi védelem alá helyezési eljárás eredményeként megállapítást nyert, hogy az állandó helyi védetté nyilvánítás nem indokolt, az ideiglenes helyi védelmet a Közgyűlés megszünteti.



6. Közös eljárási szabályok

10.§


Az állandó és ideiglenes helyi védelem alá helyezés és megszűnés tényét a helyben szokásos módon kell közzétenni.


IV. Fejezet

Helyi védelem tárgyának fenntartása


7. A helyi védelem tárgyával kapcsolatos kötelezettségek


11.§


  1. A helyi védelem alatt álló egyedi objektum, vagy a helyi területi védelemmel érintett ingatlanok egészének vagy a védett elemeknek a fenntartása és állagmegóvása a tulajdonos kötelezettsége.


  1. A helyi védelem alatt álló egyedi objektum, vagy a helyi területi védelemmel érintett ingatlanok egészének, vagy a védett elemeknek a tulajdonosa, használója köteles a jó műszaki állapot fenntartásának törvényes kötelezettségén belül a védett építészeti érték eredeti megjelenítését az e rendeletben előírt módon megőrizni, illetve rongálódás esetén helyreállítani.


  1. Helyi védelem alatt álló építmény, építményrész csak a helyi védelem megszüntetése után bontható le.


  1. A helyi védelem alatt álló értékek fenntartására, védelmére Szolnok Megyei Jogú Város építési és szabályozási tervéről szóló mindenkori önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat alkalmazni kell.



8. Támogatások a helyi védelem tárgyának fenntartásához, pályázati lehetőségek


12.§


Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati rendszer keretében támogatást nyújt azon kezdeményezésekhez, melyek az épített környezet helyi védelmére – elsősorban a városkép javítását célzó felújítási és karbantartási feladatok elvégzésére – irányulnak, ennek érdekében az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása néven bizottsági támogatási rendszert alakít ki, melynek működési rendjét a 3. számú melléklet tartalmazza.


V. Fejezet
Záró rendelkezések


13.§


E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és a 14-15.§ az azt követő napon hatályát veszti.

14.§


(1) Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló rendelet) 10.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Közgyűlés bizottságai feladatkörébe utalt előirányzat-felhasználásra vonatkozó döntési jogkör gyakorlásához, e rendelet 3. számú mellékletében részletezettek szerint együttesen 106.582 ezer Ft előirányzatot állapít meg a Közgyűlés.”


(2) Az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló rendelet 10.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdésben foglalt előirányzaton belül a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság a 3. számú melléklet 3.2 alcímen tervezett „Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása” 10.000 ezer Ft, a 3. számú melléklet 7.4 alcímen tervezett „Bűnmegelőzési és Közbiztonsági feladatok támogatása” 1.100 ezer Ft, a 3. számú melléklet 6.1 alcímen tervezett „Környezetvédelmi Alap” 2.357 ezer Ft, együttesen 13.457 ezer Ft előirányzat felhasználásában illetékes.”


(3) Az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló rendelet

a) 3. számú melléklet 3.2 alcímében az „Épület homlokzat felújítása” szövegrész helyébe az „Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása” szöveg,

b) II.sz. kötet 3.a. számú melléklet „III. Városfejlesztési szakmai feladatok összesen” kiadási tervezési alapegység összefoglalójában, és a kiadási adatlapban az „Épület homlokzat felújítása” szövegrész helyébe az „Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása” szöveg lép.


15.§


Hatályát veszti a Szolnok Megyei Jogú Város költségvetésének részét képező az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása hasznosításának, működési szabályzatának jóváhagyásáról szóló 284/2003.(XI.27.) sz. közgyűlési határozat.




Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 2015. május 28-i ülésén.





                 Szalay Ferenc                                                              Dr. Sebestyén Ildikó

                   polgármester                                                                          jegyző

18/2015.(VI.1.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklete



A helyi értékvédelem objektumai


Helyi egyedi védettségű és védettségre javasolt objektumok:


Baross Gábor út 6. (Hrsz.: 966) Szecessziós lakóépület

Baross Gábor út 8. (Hrsz.: 967) Eklektikus épület

Baross Gábor út 34. (Hrsz.: 1325/2) Szecessziós üzletház

Baross Gábor út 42. (Hrsz.: 1342) Eklektikus iskolaépület

Baross u. 5. (Hrsz.: 2506) Fehér Kereszt Patika

Baross u. 7. (Hrsz.: 3158) Lakóépület

Baross u. 14. (Hrsz.: 1013) Posta

Baross u. 43. (Hrsz.: 3307) Iskolaépület

József Attila u. 4. (Hrsz.: 4150/1) Szecessziós lakóház

Kellner Gyula u. (Hrsz.: 813) Evangélikus templom

Konstantin u. 43. (Hrsz.: 4108) Szecessziós lakóépület

Kossuth Lajos utca 1. (Hrsz.: 1567) Bíróság

Kossuth Lajos utca 3. (Hrsz.: 1591/1) Első Magyar Biztosító

Kossuth Lajos utca 5. (Hrsz.: 1592) Vízügyi Igazgatóság

Kossuth Lajos utca 7. (Hrsz.: 1624) Neobarokk épület

Kossuth Lajos utca 10. (Hrsz.: 808) Neobarokk épület

Kossuth Lajos tér 2. (Hrsz.: 2068) Könyvtár, volt Fehérló Fogadó

Kossuth Lajos tér 9. (Hrsz.: 840) Városháza

Magyar utca 1. (Hrsz.: 863) Szecessziós épület

Magyar utca 10. (Hrsz.: 853) Szecessziós lakóépület

Sóház u. 2. (Hrsz.: 917) Református templom

Szabadság tér 2. (Hrsz.: 1561) Szecessziós lakóház

Szabadság tér 3. (Hrsz.: 1562) Neobarokk lakóház

Szapáry út 14. (Hrsz.: 952) Szecessziós épület

Szapáry út 16. (Hrsz.: 953) Szecessziós épület

Szapáry út 18. (Hrsz.: 956) Szecessziós épület

Szapáry út 19. (Hrsz.: 905) Szecessziós épület

Szapáry út 24. (Hrsz.: 961/2) Eklektikus épület, Ipartestület székháza

Szapáry út 28. (Hrsz.: 963) Szecessziós épület Kádár Cukrászda

Tarló u. 5. (Hrsz.: 4221) Falusi lakóház

Templom u. 2. (Hrsz.: 930/2) Galéria volt Zsinagóga

Templom u. 5. (Hrsz.: 937)

Templom u. 6. (Hrsz.: 1038) Iskolaépület

Verseghy park 1. (Hrsz.: 822) Tisza Szálló


*Megjegyzés: A helyi védelemre javasolt ingatlanok dőlt betűvel kerültek jelölésre.


Helyi egyedi védelem alá tartozó, épület(rész)nek nem minősülő egyedi objektumok jegyzéke:


68-as szolnoki gyalogezred obeliszkje                      Eötvös tér sarka

Damjanich szobor                                                      Művésztelep Zagyva híd felöl eső részén

I. világháborús emlékmű                                           Szapáry utca tiszai végénél

Emlékmű a II. világháború áldozatainak                  Hősök tere

Török kút                                                                   Gutenberg tér

Verseghy Ferenc bronz mellszobra                           Tisza Szálló melletti park

Halas lány kút                                                           Tisza Szálló árkádja előtt

Szigligeti Ede bronzszobra                                        Szigligeti Színház előtt

Tiszai hajósok emlékműve – dombormű                   Tisza híd városi hídlába

Nő gitárral – kőszobor                                               Hild tér parkja

Vásárhelyi Pál mellszobra                                         Baross u. 7. iskola előkertjében

„Tanúhegy”                                                               Jubileum tér

József Attila mellszobra                                            József Attila út

Famunkás emlékmű                                                   Temető u. – Mártírok útja találkozása

Római Katolikus temető 2. sz. kriptasor 28. számú kripta


18/2015.(VI.1.) önkormányzati rendelet 2. számú melléklete



A helyi értékvédelem területei


1. Helyi városkép-védelmi zóna

A Tisza part – Gábor Áron tér – Kazinczy u. – Petőfi u. – Baross u. – Kossuth Lajos u. (mindkét oldala) – Tisza hídfő által határolt terület, valamint a „Bánkódó Krisztus” szobor hátteréül szolgáló K-i és Ny-i térfal.


2. Helyi városszerkezet-védelmi zóna

  • az Ady Endre u. – Kápolna u. – Baross G. u. – Eötvös tér által határolt terület,
  • a Tabán, azaz a Pólya Tibor u. és a Zagyvapart közötti terület;
  • a Hoksári J. u. – Temető u. – Zápor u. – Szivattyú u. által határolt terület;
  • a Csáklya u. – Pálfy J. u. – Vágóhíd u. – Tisza-part – Hullám u. – által határolt terület;
  • a Csokonai u. – Thököly út – Szántó krt. – Báthory u. által határolt terület.


3. Utcahálózat-védelmi terület Szolnokon:

  • Gábor Áron tér – Kazinczy u. – Petőfi u. – Baross G. u. – József Attila u. – Indóház u. – Mártírok útja által határolt terület és
  • Szántó krt. – Csokonai u. – Üstökös u. – Bajnok u. – Pozsonyi út – Ady Endre u. – Gárdonyi Géza u. – Remete u. által határolt terület.


4. Utcakép-védelem alá esnek Szolnokon:

  • a Baross Gábor u. déli térfala a 2-8. házszámok között,
  • a Kossuth Lajos utca eleje a Kossuth térig, Szabadság tér,
  • a Magyar utca eleje (É-i vége),
  • a Művésztelep,
  • a Szapáry u. mindkét oldala,
  • a Templom u. mindkét oldala.

      

5. Régészeti-védelem alá esnek:

  • A Zagyva partján a Tiszától É felé, a MÁV Kórház mentén D-re és a Tisza partján vissza a Zagyvához;
  • A Tisza-parttól É felé a Szigligeti utcán át a Kossuth L. úton É-ra a Jókai utca a Zagyváig bezárólag.













18/2015.(VI.1.) önkormányzati rendelet 3. számú melléklete

Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása működési szabályzata


I. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása célja:

Az épített környezet helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet előírásaival elősegítse az alábbiakat:

- a város és a táj kapcsolatának, a város sajátos arculatának megőrzését;

- az egyéni karakterteremtő értékek megóvását;

- a kultúrtörténeti, történeti és építészeti értékek helyi védelmét;

- a települési arculatot döntően meghatározó épületek, egyedi objektumok, településszerkezeti egységek és utcarészek városképi megjelenésének javítását, a város külső megítélésének, valamint a lakosság közérzetének kedvezőbbé tétele érdekében.

Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása feladata, hogy pályázati rendszer keretében támogatást nyújtson azon kezdeményezésekhez, melyek az épített környezet helyi védelmére - elsősorban a városkép javítását célzó felújítási és karbantartási feladatok elvégzésére - irányulnak.

II. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása működési szabályai:

1. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása a költségvetés céljellegű kiadási előirányzata, melynek maradványa nem vonható el.

2. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása bevételi forrásai az alábbiak:

- Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése által évente a költségvetésben erre a célra jóváhagyott előirányzat;

- természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek által az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása javára befizetett önkéntes hozzájárulások, közérdekű adományok;

- az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása előző évi pénzmaradványa.

3. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása forrásai vissza nem térítendő támogatás formájában kerülnek felhasználásra.

4. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása pénzügyi kezelése az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján belül elkülönítetten történik.

III. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása felhasználásának szabályai:

1. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása bevételei kizárólag a szabályzat I. fejezetében meghatározott célokra használhatók fel.

2. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatásról nyílt, vagy meghívásos pályázati eljárás lefolytatásával Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottsága (továbbiakban: bizottság) dönt, kivéve, ha a javaslat alapítványi, közalapítványi támogatást érint, melyre vonatkozó bizottsági kezdeményezésről a Közgyűlés hoz döntést.

3. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatásával megvalósítandó feladatokra, és kiírandó pályázat(-ok)ra - a prioritások meghatározásával - előterjesztés készül a bizottság részére. A bizottsági döntést megalapozó előterjesztést és a végrehajtásról szóló beszámolót az önkormányzati főépítész terjeszti a bizottság elé.

4. Az éves költségvetés jóváhagyása után a források ismeretében, valamint a bizottság által elfogadott prioritási sorrend figyelembevételével kerülhet sor a I. fejezetben szereplő célok megvalósítására irányuló feladatok ellátására, illetve a pályázat(-ok) bizottság általi kiírására.

5. A bizottsági döntés alapján a támogatási szerződések megkötésére a polgármester, jogosult.

6. A bizottsági döntés alapján történő pénzügyi kötelezettségvállalás, érvényesítés, utalványozás, ellenjegyzés rendjét a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata kötelezettségvállalási, ellenjegyzési, érvényesítési és utalványozási hatásköri és eljárási rendjének részletes szabályaira vonatkozó polgármesteri jegyzői együttes utasítás rendelkezései tartalmazzák.

7. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása működésével összefüggő adminisztrációs - a döntés-előkészítésből és a lebonyolításból adódó - feladatokat az önkormányzati főépítész végzi.

E feladatok elsősorban:

- pályázati kiírás(ok) előkészítése és közhírelése;

- a beérkezett igények, javaslatok, pályázatok értékelése, előterjesztése döntéshozatal céljából a bizottság számára;

- bizottsági döntés alapján a kötelezettségvállalás, érvényesítés utalványozás, ellenjegyzés rendjének megfelelően gondoskodás az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása előirányzatból történő kifizetésekről;

- a pénzügyi és okmányfegyelemnek megfelelően az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása pénzforgalmának bonyolítása és nyilvántartása;

- naprakész információ biztosítása az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása felhasználásának alakulásáról;

- az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása felhasználásáról szóló éves beszámoló tervezetének elkészítése.


IV. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása felhasználási szabályainak ellenőrzése:

1. Az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatásából megvalósuló feladatok végrehajtását a bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi és tájékoztatást kérhet a Polgármesteri Hivatal ügyrendje szerinti illetékes belső szervezeti egységeitől.

2. A bizottság ellenőrizheti az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatásából támogatásban részesülteket. E jogkörében eljárva jogosult a támogatottnál a támogatott cél szerinti felhasználásra vonatkozóan helyszíni ellenőrzést végezni, a bizonylatokba betekinteni.

3. A bizottság elnöke elkészíti és a közgyűlés elé terjeszti az Épített Környezet Helyi Védelmét Támogató feladatok bizottsági támogatása felhasználásáról szóló éves beszámolót.


INDOKOLÁS


az épített környezet helyi védelméről szóló 18/2015. (VI.1.) önkormányzati rendelethez



Általános indokolás


Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 1. pontja hatalmazza fel az önkormányzatot, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az épített környezet helyi értékeinek és területeinek védelmét szolgáló önkormányzati rendeletet alkosson. Ezzel lehetőség nyílik a környezeti értékek védelmével kapcsolatos önkormányzati elhatározások és elvárások érvényre juttatására. A korábban e tárgykörben alkotott 40/2005.(X.6.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésre került. A megváltozott jogszabályi háttér figyelembe vételével, valamint a szervezeti feltételek aktualizálásával került kidolgozásra jelen rendelet.



Részletes indokolás


1.§-hoz

Az értelmező rendelkezések kerültek meghatározásra.


2-3.§-hoz


Ezen szakaszok a helyi védelem tárgyait – egyedi objektumok, területek – határozzák meg és a védettség fokozatait rögzítik.


4-7.§-okhoz


Ezen szakaszok az egyedi objektumok és területek állandó helyi védelem alá helyezésére, a védelem megszüntetésére határoznak meg eljárási szabályokat. A folyamat egyes lépéseiben –javaslattételtől a nyilvántartásba történő bejegyzésig – a résztvevők jogai és feladatai kerülnek meghatározásra.


8-9.§-okhoz


Ezen szakaszok az egyedi objektumok és területek ideiglenes helyi védelem alá helyezésére, a védelem megszüntetésére határoznak meg eljárási szabályokat.



10.§-hoz

Közös eljárási szabályokat tartalmaz.


11. §-hoz


A helyi védelem tárgyával kapcsolatos kötelezettségeket rögzíti.




12.§-hoz


A helyi védelem tárgyának fenntartásához kapcsolódó támogatási rendszerről, pályázati lehetőségekről rendelkezik.


13.§-hoz


A szakasz a rendelet hatályba léptető rendelkezését tartalmazza, illetve a költségvetési rendelet módosítására vonatkozó részek hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.


14.§-hoz


Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításával a támogatási rendszer pénzügyi forrását biztosítja.


15.§-hoz


A korábban közgyűlési határozattal elfogadott támogatási rendszer e rendeletbe való beépítése miatt, a közgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.