Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 1/2016. (II.3.) önkormányzati rendelete

a településkép helyi védelméről

Hatályos: 2017. 10. 01- 2017. 12. 29

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 1., 3. és 7. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. Településképi véleményezési eljárás

1.§


(1) Az 1. sz. mellékletben meghatározott esetekben a polgármester településképi véleményezési eljárás keretében adott településképi véleménye önkormányzati főépítész szakmai álláspontján alapul.

(2) A településképi vélemény kialakítása során - a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott szempontokat - az alábbi helyi sajátosságok figyelembe vétele mellett kell alkalmazni:

(a) a tervezett építési tevékenység épített környezet helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet (a továbbiakban: helyi értékvédelmi rendelet) előírásainak való megfelelősége;

(b) a kialakult utcahálózat, a városias beépítés (a beépítés módja, a telkek nagysága és szerkezete) fennmaradásának érvényesülése;

(c) a tervezett építmény, épület, átalakítás, bővítés esztétikus kialakítása, tömegformálása, homlokzat képzése és színezése;

(d)a hosszútávú városfejlesztési koncepcióban megfogalmazott távlati terület felhasználás és a tervezett területhasználatnak való megfelelősége.

 2. Településképi bejelentési eljárás

2.§

(1)A 2. sz. mellékletben meghatározott esetekben településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni Szolnok Megyei Jogú Város közterületeiről vagy közforgalom céljára átadott magánterületeiről vagy közforgalom által használt területeiről látható

(a)az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendeletben építési engedélyhez, vagy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény 33/A.§-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenység (e § vonatkozásában a továbbiakban: építési tevékenység) megkezdése,

(b)[1]

(c) épület, építmény rendeltetésének megváltoztatása (e § vonatkozásában a továbbiakban: rendeltetésmódosítás)

(a)-c) pontok a továbbiakban együttesen: tervezett tevékenység) megkezdését megelőzően.

(2) A településképi bejelentési eljárásban a polgármester döntését az alábbi helyi sajátosságok figyelembe vételével alakítja ki:

a./ a tervezett tevékenység településrendezési eszközöknek és a helyi értékvédelmi rendelet  előírásainak való megfelelősége;

[2]b./ az építési tevékenység, vagy rendeltetésmódosítás kialakításának várható esztétikussága, tömegformálása, homlokzat képzése, színezése és utcaképi illeszkedése.

 (3) Amennyiben a tervezett tevékenység megfelel a (2) bekezdésben meghatározott szempontoknak, a polgármester a tervezett tevékenység tudomásul vételéről igazolást állít ki, melynek érvényességi ideje a bejelentési kérelemben meghatározott időtartam,

[3]b)

bb)

cc)

de

a) építési tevékenység vagy rendeltetésmódosítás esetén legfeljebb

aa) az épület, építmény fennállásáig terjedő időtartam állandó rendeltetésű épület, építmény esetén,

ab) 180 nap legfeljebb 180 napig fennálló építmény esetén;


(4)A településképi bejelentés elmulasztása, a polgármester döntésében foglaltak megszegése esetén e magatartás elkövetőjével szemben 50.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki.


[4]2/A. Településképi bejelentési eljárás reklámok és reklámhordozók elhelyezése esetén

2/A.§

Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén reklám vagy reklámhordozó elhelyezése esetén településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni.

2/B. Reklámokra és reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

2/B.§

(1) Az utcabútoron reklámelhelyezésre igénybe vehető felület meghaladhatja a 11m2-t.

(2) Molinó helyezhető ki évente legfeljebb összesen tizenkét naptári hét időszakra Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén, a város szempontjából jelentős kulturális, sport, kereskedelmi, szolgáltató programokról, rendezvényekről való tájékoztatás, figyelemfelhívás érdekében.

(3) A Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén létesíthető reklámhordozók maximális száma 892.

(4) Helyi egyedi védelem alatt álló objektum, helyi területi védelem alatt álló környezetbe tartozó ingatlan közterület felől látható homlokzatán:

a) cégfeliratot, üzletmegnevezést és egyéb reklámfeliratot különálló, az építészeti tagozatok nagyságrendjével összehangolt tábla, vagy külön álló betűk felszerelésével, vagy az erre alkalmas homlokzatmezőkben való felfestésével oly módon szabad megvalósítani, hogy a felirat ne takarjon el építészeti tagozatot;

b) a felirat betűtípusának az épület homlokzatának stílusához kell alkalmazkodni;

c) felirati tábla csak a bejárat mellett szerelhető fel;

d) konzolos cégérként az adott épülethez megtervezett és elkészített szerkezet alkalmazható, de nem szerelhető fel a homlokzathoz adaptálás nélkül valamely cég, üzletlánc tipizált reklámhordozója;

3. Településképi kötelezés

3.§

A Szolnoki Építési Szabályzat és Szabályozási Terv elfogadásáról szóló önkormányzati rendeletben vagy a helyi értékvédelmi rendelet 11.§ (1)-(3) bekezdésében meghatározott településképi kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás elkövetőjével szemben 50.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

4. Vegyes és záró rendelkezések

4.§

(1) E rendelet 2016. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Építészeti-Műszaki Tervtanácsának létrehozásáról, működési rendjéről meghatározásáról és ügyrendjének megállapításáról szóló 49/2010. (XII. 10.) önkormányzati rendelet.

5.§

Az épített környezet helyi védelméről szóló 18/2015. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 11.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyi védelem alatt álló egyedi objektum, vagy a helyi területi védelemmel érintett ingatlanok egészének vagy a védett elemeknek a fenntartása és állagmegóvása, - különösen a jókarban tartás, a homlokzati elemek színezésének védelme, az egységes megjelenés biztosítása, a rendeltetésnek megfelelő funkció megőrzése - a tulajdonos kötelezettsége.”

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2016. január 28- i ülésén.



Szalay Ferenc s.k.

Dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző


Megjegyzés:

A 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



a településkép helyi védelméről szóló 1/2016.(II.3.) önkormányzati rendelet

1. számú melléklete

Településképi véleményezési eljárás esetei:

1-/ Helyi területi védelem alatt álló ingatlanokon valamennyi – kivéve 300 m2-nél kisebb alapterületű új lakóépület - olyan épület és épületegyüttes építése, bővítése, valamint településképet érintő átalakítása rendeltetéstől függetlenül, amelyek nettó összalapterületének nagysága meghaladja 160 m2-t, amennyiben az építési tevékenység a településképet érinti.

2./ Helyi területi védelem alatt nem álló ingatlanokon valamennyi olyan épület és épületegyüttes építése, bővítése, valamint településképet érintő átalakítása rendeltetéstől függetlenül, amelyek nettó összalapterületének nagysága meghaladja 500 m2-t.

3./ Háromnál több önálló rendeltetési egységet tartalmazó épület, épületegyüttes építése, bővítése, valamint átalakítása, amennyiben az építési tevékenység a településképet érinti.

4./ Helyi védelem alatt álló építménnyel (objektummal) szomszédos ingatlanon épület, épületegyüttes, valamint építmény építése, bővítése, valamint átalakítása, amennyiben az közterületről látható és az építési tevékenység a településképet érinti.

5./ [5]


 a településkép helyi védelméről szóló 1/2016.(II.3.) önkormányzati rendelet

2. sz. melléklete

Településképi bejelentéshez kötött tevékenységek

I. Építési tevékenységek

1. A helyi értékvédelmi rendelet 1. sz. melléklete szerinti helyi egyedi védettségű objektumokon, vagy 2. sz. melléklete szerinti „helyi városkép-védelmi zóna”-ba tartozó és „utcakép-védelem” területére eső ingatlanokon az építési engedéllyel építhető építmény homlokzatának megváltoztatása, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell

a./ megváltoztatni,

b./ átalakítani,

c./ elbontani,

d./ kicserélni,

e./ megerősíteni vagy

f./ változatlan formában újjáépíteni.

2. A helyi értékvédelmi rendelet 1. sz. melléklete szerinti helyi egyedi védettségű objektumokon, vagy 2. sz. melléklet szerinti „helyi városkép-védelmi zóna”-ba tartozó és „utcakép-védelem” területére eső ingatlanokon minden meglévő épület homlokzatfelületének színezése, illetve a homlokzat felületképzésének megváltoztatása.

3. A helyi értékvédelmi rendelet 1. sz. melléklete szerinti helyi egyedi védettségű objektumokon, vagy 2. sz. melléklet szerinti „helyi városkép-védelmi zóna”-ba tartozó és „utcakép-védelem” területére eső ingatlanokon az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell

a./megváltoztatni,

b./ átalakítani,

c./ megbontani,

d./ kicserélni,

e./ megerősíteni vagy

f./ újjáépíteni.

4. A helyi értékvédelmi rendelet 1. sz. melléklete szerinti helyi egyedi védettségű objektumokon, vagy 2. sz. melléklet szerinti „helyi városkép-védelmi zóna”-ba tartozó és „utcakép-védelem” területére eső ingatlanokon megfelelőség igazolással vagy teljesítmény-nyilatkozattal és jóváhagyott műszaki specifikációval rendelkező építményszerkezetű, vagy tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, vagy legfeljebb 180 napig fennálló

a./ vendéglátó, kereskedelmi, sportolásra, valamint előadás tartására szolgáló építmény,

b./ kiállítási vagy elsősegélyt nyújtó építmény.

7. A helyi értékvédelmi rendelet 1. sz. melléklete szerinti helyi egyedi védettségű objektumokon, vagy 2. sz. melléklet szerinti „helyi városkép-védelmi zóna”-ba tartozó és „utcakép-védelem” területére eső ingatlanokon utcafronti kerítés építése.

8. A helyi értékvédelmi rendelet 1. sz. melléklete szerinti helyi egyedi védettségű objektumokon, vagy 2. sz. melléklet szerinti „helyi városkép-védelmi zóna”-ba tartozó és „utcakép-védelem” területére eső ingatlanokon napenergia-kollektor, szellőző-, klíma- riasztóberendezés építmény közterületről látható homlokzatán vagy tetőszerkezetén való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit

a./ megváltoztatni,

b./ átalakítani,

c./ elbontani,

d./ kicserélni,

e./ megerősíteni vagy

f./ újjáépíteni.

II. [6]

III. Rendeltetésmódosítás

A helyi értékvédelmi rendeletben 2. sz. melléklete szerinti helyi területi védelem alá tartozó területen az építmények rendeltetésének megváltoztatása, ha

a./ az új rendeltetés parkoló igénye növekszik,

b./ meglévő rendeltetés ipari, gazdasági, kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésre változik.


INDOKOLÁS

1/2016.(II.3.) önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 62. § (6) bekezdésének 3. és 7. pontja felhatalmazást ad fel a helyi önkormányzatnak a rendelet megalkotására, melynek megalkotásával lehetőség nyílik a környezeti értékek védelmével kapcsolatos önkormányzati elhatározások és elvárások érvényre juttatására.

Részletes indoklás

1.§-hoz

A településképi véleményezési eljárásra vonatkozó szabályokat tartalmazza.

2.§-hoz

A településképi bejelentési eljárásra vonatkozó szabályokat tartalmazza.

3.§-hoz

A településképi kötelezésre vonatkozó szabályokat tartalmazza.

4.§-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.

5.§-hoz

Településkép védelmét szolgáló módosító rendelkezést tartalmaz.

[1]

Hatályon kívül helyezte a 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[2]

Módosította a 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[3]

Hatályon kívül helyezte a b., bb., cc. pontokat a 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[4]

Beemelte a 2/A és 2/B pontokat a 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[5]

Hatályon kívül helyezte a 26/2017. (IX.29.) önkomrányzati rendelet

[6]

Hatályon kívül helyezte a 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a