Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 26/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a településkép helyi védelméről szóló 1/2016. (II.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 01- 2017. 10. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 16. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1.§

A településkép helyi védelméről szóló 1/2016. (II.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Tvör.) a következő 2/A-2/B. alcímekkel egészül ki:


„2/A. Településképi bejelentési eljárás reklámok és reklámhordozók elhelyezése esetén

2/A.§

Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén reklám vagy reklámhordozó elhelyezése esetén településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni.


2/B. Reklámokra és reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

2/B.§

(1) Az utcabútoron reklámelhelyezésre igénybe vehető felület meghaladhatja a 11m2-t.

(2) Molinó helyezhető ki évente legfeljebb összesen tizenkét naptári hét időszakra Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén, a város szempontjából jelentős kulturális, sport, kereskedelmi, szolgáltató programokról, rendezvényekről való tájékoztatás, figyelemfelhívás érdekében.

(3) A Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területén létesíthető reklámhordozók maximális száma 892.

(4) Helyi egyedi védelem alatt álló objektum, helyi területi védelem alatt álló környezetbe tartozó ingatlan közterület felől látható homlokzatán:

a) cégfeliratot, üzletmegnevezést és egyéb reklámfeliratot különálló, az építészeti tagozatok nagyságrendjével összehangolt tábla, vagy külön álló betűk felszerelésével, vagy az erre alkalmas homlokzatmezőkben való felfestésével oly módon szabad megvalósítani, hogy a felirat ne takarjon el építészeti tagozatot;

b) a felirat betűtípusának az épület homlokzatának stílusához kell alkalmazkodni;

c) felirati tábla csak a bejárat mellett szerelhető fel;

d) konzolos cégérként az adott épülethez megtervezett és elkészített szerkezet alkalmazható, de nem szerelhető fel a homlokzathoz adaptálás nélkül valamely cég, üzletlánc tipizált reklámhordozója;”

2.§

A hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról szóló 36/2008. (IX.25.) önkormányzati rendelet 13.§-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki: "(4) Jelen rendelet végrehajtása során a településkép helyi védelméről szóló 1/2016. (II.3.) önkormányzati rendeletben foglalt településképi bejelentési eljárás rendelkezéseit alkalmazni kell.”

3.§

(1) E rendelet 2017. október 1. napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a Tvör.

a./ 2.§ (1) bekezdésének b) pontja,

b./ 2.§ (2) bekezdésének b) pontjában a „reklámelhelyezés” szövegrész,

c./ 2.§ (3) bekezdésének b), bb) és cc) pontja,

d./ 1. számú mellékletének 5. pontja,

e./ 2. számú mellékletének II. Reklámelhelyezés címe.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2017. szeptember 28- i ülésén.





Szalay Ferenc s.k.




dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző



INDOKOLÁS

a településkép helyi védelméről szóló 1/2016. (II.3.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2017. szeptember 29-i módosítása 2017. október 1-jei határidővel kötelezővé teszi a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról szóló önkormányzati rendelet megalkotását, vagy a meglévő ilyen tárgyú rendelet módosítását a magasabb szintű jogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében.

Részletes indoklás

1.§-hoz

A reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban a településképi bejelentési eljárásra, és a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeire, feltételeire és tilalmára vonatkozó szabályokat tartalmazza.

2.§-hoz

A hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról szóló 36/2008. (IX.25.) önkormányzati rendelet módosítását tartalmazza.

3.§-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkez