Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 7/2019. (II.28.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló 17/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 04- 2019. 03. 04

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló 17/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban R.) a következő alcímmel és 11/A.§-sal egészül ki:


 „Tiszta Szolnokért” Program


11/A.§ (1) Az önkormányzat a lakosság és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítását és a helyi lakók, lakóközösségek közvetlen és tágabb környezetük által történő tisztántartásának, szépítésének, gondozásának ösztönzését a „Tiszta Szolnokért” Programon keresztül támogatja.

(2) Az (1) bekezdés érdekében az önkormányzat a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság által meghatározott program és eljárásrend alapján kategóriánként évente március 31-ig „Tiszta Szolnokért” pályázatot hirdet meg. A Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság - figyelembevéve a Bizottság által felkért szakmai szervezetek képviselőinek véleményét – a nyertes pályázatokról, a tárgyjutalmakról és a „Tiszta Szolnokért” emlékplakett átadásáról minden év október 31-ig dönt.

(3) A „Tiszta Szolnokért” Program költségeinek forrása az önkormányzat által éves költségvetésében „Tiszta Szolnokért” Program tervezési alapegységen elkülönített pénzösszeg, melynek felhasználásáról a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság rendelkezik és a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság Elnöke évente egyszer – a Környezetvédelmi Alap felhasználásáról szóló tájékoztatóval egyidejűleg – a Közgyűlést tájékoztatni köteles.”


2.§


Ez a rendelet 2019. március 4-én lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.



Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2019. február 28-i ülésén.





                        Szalay Ferenc                                               Dr. Sebestyén Ildikó

                         polgármester                                                            jegyző




INDOKOLÁS


a környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló 17/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelethez





Általános indokolás


Az Önkormányzat minden évben igyekszik ösztönözni a lakosságot a tisztántartási feladatokban történő közreműködésre, a lakó saját, közvetlen lakókörnyezetének megszépítésére. Ennek érdekében több területen valósított meg intézkedéseket. Annak érdekében, hogy az Önkormányzat a lakosságot motiválja a szerepvállalásra, illetve az elért eredmények elismerését biztosítsa, további ösztönző-rendszer kialakítása vált szükségessé. A „Tiszta Szolnokért” program célja, hogy bátorítsa a helyi lakóközösségeket a közvetlen és tágabb környezetük tisztántartására, valamint szépítésére, gondozására.




Részletes indokolás


1.§-hoz


A „Tiszta Szolnokért” program megvalósításához szükséges rendelkezéseket tartalmazza.


2.§-hoz


A rendelet hatálybalépésének időpontját rögzíti.




Mellékletek