Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 15/2011. (IV.28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és az ellátások intézményi térítési díjainak megállapításáról

Hatályos: 2011. 05. 03
a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és az ellátások intézményi térítési díjainak megállapításáról
Általános indokolás
A rendelet célja, hogy a helyi szabályozást összhangba hozzuk a magasabb szintű jogszabályoknak az elmúlt hónapokban bekövetkező változásával, illetve a többcélú kistérségi társulás által biztosított ellátásokra vonatkozó új rendelet következtében szükséges egységes szabályozás létrejöjjön.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2–5. §-hoz, a 6–13. §-hoz, a 14–18. §-hoz, a 19. §-hoz, a 20. §-hoz és a 21. §-hoz
1. §-hoz
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított személyes gondoskodás körébe tartozó gyermekjóléti alap- és szakellátások körét tartalmazza.
2-4. §-hoz
A gyermekjóléti szolgáltatás biztosítására az Gyvt. a megyei jogú városoknak két formát határoz meg a gyermekjóléti szolgáltatást és a gyermekjóléti központot.
A gyermekjóléti központ esetében négy speciális terület szerepel a Gyvt.-ben, melyek biztosítottak a városban.
5. §-hoz
A bölcsődei ellátás igénybevételének szabályai alapvetően a Gyvt.-re épülnek, de a szabályozás figyelembe veszi város sajátosságait is.
Az ellátottak érdekvédelme kiemelten fontos, ezért a biztosításának konkrét formái és az eljárás szabályai kerültek rögzítése.
6-7. §-hoz
Az óvodai ellátás, bár az oktatási törvény hatálya alá tartozó ellátások, de jelentős szerepet töltenek be a gyermekjóléti szolgáltatások területén is, az ellátás szabályait alapvetően magasabb jogszabályok tartalmazzák, de mint gyermekjóléti szolgáltatás szerepel a R.-ben is. Hasonló az iskolai napközi és tanulószoba szerepeltetésének okai is.
8. §-hoz
A nyári napközis tábor biztosítása Szolnok város sajátossága, az ellátás igénybevételének szabályait szabályozza a paragrafus.
9. §-hoz
A családi napközi, mint a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája ellátási szerződés útján került biztosításra. A R. csak az ellátás biztosításnak tényét és az ellátást biztosító intézmény megnevezését tartalmazza.
10. §-hoz
A helyettes szülői ellátás a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központja útján kerül biztosításra, az ellátás igénybevételének szabályai a Gyvt-ben nem szabályozottak ezen szabályokat tartalmazza a R.
11. §-hoz
A családok átmeneti otthona, mint a gyermekek átmeneti gondozásának egyik formája ellátási szerződés útján került biztosításra. A R csak az ellátás biztosításnak tényét és az ellátást biztosító intézmény megnevezését tartalmazza.
12-13. §-hoz
A gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátások, és utógondozói ellátás biztosítása az Önkormányzat új feladata, melyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzattal kötött feladat ellátási megállapodás alapján lát el.
Az ellátás alapvető tartalmát és annak biztosításának módját tartalmazza a paragrafus.
14. §-hoz
A családok átmeneti otthona, mint a gyermekek átmeneti gondozásának egyik formája ellátási szerződés útján került biztosításra. A R csak az ellátás biztosításnak tényét és az ellátást biztosító intézmény megnevezését tartalmazza.
14-18. §-hoz
Az intézményi térítési díjak mértékét és a megfizetésének módját szabályozza.
19. §-hoz
Az eljárási szabályok alapvetően a Gyvt. előírásaira épülnek. Az ellátások igénybevételéről, valamint a nem önkéntes igénybevételéről tartalmaz szabályokat
20. §-hoz
A rendelet hatályba lépésére a kihirdetés napján kerül sor. A szakasz tartalmazza továbbá Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése által a polgármesterre átruházott feladatok körét.
21. §-hoz
Hatályukat vesztik a gyermekjóléti ellátásokra vonatkozó rendelet, valamint az ezt módosító rendeletek.