Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése közszolgáltatás ellátásáról

Hatályos: 2015. 03. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.03.01.
a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése közszolgáltatás ellátásáról
Általános indokolás
A rendelet tárgya szerinti jogszabályi környezet jelentősen megváltozott, melyre tekintettel új rendelet alkotása vált szükségessé - a közszolgáltató, az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. közreműködésével - a Ht. és Vgtv. megváltozott, önkormányzati rendelet alkotására vonatkozó felhatalmazó rendelkezései alapján. A rendelet megalkotását követően a magasabb jogszabályokban előírt kötelezettségeket a rendeletben meghatározott részletszabályokkal együtt kell alkalmazni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A paragrafus a rendelet hatályát állapítja meg a Ht. 35. § (1) bekezdés a) pontja és a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés a) pontja alapján hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése közszolgáltatás tartalma szerint.
A 2. §-hoz
A szakasz a Ht. 35. § (1) bekezdés a) pontja alapján tartalmazza a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás tartalmát az ellátandó feladatok és az ellátási terület, Szolnok Megyei Jogú Város közigazgatási területe valamint a közszolgáltatásban érintett hulladékgazdálkodási létesítmények alapulvételével.
A 3. §-hoz
A paragrafus a közszolgáltató személyét állapítja meg, figyelemmel a Közgyűlés Z-44/2014. (XII.18.) sz. közgyűlési határozatában foglaltakra (a Ht. 35. § (1) bekezdés b) pontja alapján).
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás rendje és módja körében a rendelet szabályozza a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási jogviszony létrejöttének feltételeit, a közszolgáltatási szerződés elemeit a Ht. 35. § (1) bekezdés c) pontja alapján.
A 6–9. §-hoz
A közszolgáltató és ingatlanhasználó jogai és kötelezettségei körében szabályozásra kerülnek a Ht. 35. § (1) bekezdés d) pontjában, azaz a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás miniszteri rendeletben nem szabályozott módja és feltételei alapján a gyűjtőedényekre vonatkozó rendelkezések, ezek közterületen történő elhelyezésének szabályai, valamint a megszervezett lomtalanítás körében a lomhulladék kihelyezésének szabályai. Továbbá a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kapcsán a személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezést tartalmaz az adott bekezdés a Ht. 35. § (1) bekezdés g) pontja szerint.
A 10. §-hoz
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése közszolgáltatás körében a szakasz a közszolgáltatás tartalmát és a közszolgáltatással érintett terület határait állapítja meg a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés a) pontja alapján.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
A paragrafusok a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdése b) pontja szerint rögzítésre kerül a közszolgáltató megnevezése figyelemmel a Közgyűlés Z-44/2014. (XII.18.) sz. közgyűlési határozatában foglaltakra, valamint az ártalmatlanítás céljából kijelölt átadási hely, jelenleg a Szolnoki Szennyvíztisztító Mű.
A 13. §-hoz és a 14. §-hoz
A paragrafusokban meghatározásra kerülnek a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei (Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés c) pontja), a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések (Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés g) pontja)
A 15. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
A 16. §-hoz
A rendelet hatálybalépésével összefüggően szükséges rendeletek hatályon kívül helyezését tartalmazza a paragrafus, tekintettel egyrészt arra, hogy a rendelet megalkotásával a korábban hatályos rendelet hatályon kívül helyezése is szükséges; másrészt arra, hogy a helyi közutakon és közterületen engedély nélkül tárolt járművek elszállításának szabályairól szóló 43/2005. (XI.10.) önkormányzati rendeletben szabályozással érintett gépjárművek egyrészt hulladéknak minősülnek, másrészt szükség szerinti elszállításukat, az ehhez szükséges eljárást magasabb jogszabály, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet tartalmazza; illetve szükséges az ezen rendeletre utaló rendeleti bekezdés hatályon kívül helyezése is.