Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 7/2016. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az állattartás körében a közösségi együttélés alapvető szabályainak meghatározásáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 7/2016. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
az állattartás körében a közösségi együttélés alapvető szabályainak meghatározásáról
Általános indokolás
Az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján, a fentebb írtak szerint szükségessé vált önkormányzati rendelet alkotása az állatok tartása körében a lakóközösség védelme, az állattartó környező közösségével való együttélése szabályainak rögzítése érdekében.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Figyelemmel az állattartó jogaira is, a rendelet általános jelleggel a lakóközösség zavarásának tilalmát, a kedvtelésből tartott állat közös helyiségekben, közös ingatlanrészeken való tartásának tilalmát, valamint az állat által okozott szennyezés eltávolításának követelményét tartalmazza, figyelemmel ezek higiéniai és közegészségügyi veszélyeire. A mezőgazdasági haszonállatok körében rögzítésre kerül a magasabb jogszabályi követelmények folyamatos betartásának kötelezettsége, valamint az, hogy az állattartás csak a közösség lehető legkisebb szintű zavarása mellett történhet.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
Indokolt az eljárás hatékonyságának elősegítésére az első fokú jogkört a polgármesterre delegálni, valamint szabályozott magatartások be nem tartásához szankciót fűzni: a közösségi együttélés szabályai megsértése körében megállapítható közigazgatási bírság megállapításával.
A 6. §-hoz
A vadon élő állatok, kóbor állatok etetésére vonatkozó szabályozás - figyelemmel arra, hogy ez közterületen valósul meg - a rendelkezést a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról, valamint a zöldterületek használatáról szóló 13/2008. (IV.28.) önkormányzati rendeletben valósul meg.
A 7. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.