Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 37/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelete jének indokolása

a településkép védelméről

Hatályos: 2017. 12. 31

a településkép védelméről

Általános indokolás

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) felhatalmazást ad az önkormányzatoknak a településkép helyi védelmére irányuló rendeletalkotásra, az egyéb településrendezési sajátos jogintézmények helyi szabályozására.

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) az önkormányzatoknak előírta a települési arculati kézikönyv (TAK) kidolgozását és a településképi rendelet megalkotását 2017. december 31. napjáig.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.08.) Korm. rendelet határozza meg a TAK és településképi rendelet tartalmi és formai követelményeit. A kormányrendelet előírásainak valamint az önkormányzati rendelet összhangjának megteremtése érdekében szükségessé vált az e tárgyban alkotott hatályos önkormányzati rendeletek teljes körű átszerkesztése, kiegészítése a TAK ajánlásainak alapul vételével.

Részletes indokolás

Az 1–44. §-hoz

1. §-hoz

A rendelet alkotás célját határozza meg.

2. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokban nem definiált, rendeletben használt fogalmak meghatározását tartalmazza.

3-4. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokban meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelően meghatározásra kerülnek a közigazgatási területen elhelyezhető reklámhordozók száma, illetve az azokkal kapcsolatos műszaki követelmények.

5-6. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokban meghatározott tilalmak és korlátozásoktól való eseti eltéréseket szabályozza.

7-8. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokban meghatározott módon tartalmazza a védelem tárgyait, a területi és egyedi objektum védelem fajtáit, azok azonosításának és nyilvántartásának módját.

9-13. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokkal összhangban szabályozza a helyi védelem alá helyezéssel és annak megszüntetésével kapcsolatos eljárásokat: eljárás megindításának módját, az eljárás lefolytatásához szükséges dokumentumokat, a környezeti érték megóvása érdekében az ideiglenes védelem alá helyezés feltételeit.

14. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokban meghatározottak szerint a védett értékek nyilvántartásáért felelős személy megnevezését és a nyilvántartás módját határozza meg.

15-16. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokban meghatározottak szerint a településképi szempontból meghatározó karakterterületek fajtáit és azok területi lehatárolásának módját írja le.

17-29. §-hoz

Az egyes karakter típusokhoz tartozó településképi követelményeket fogalmazza meg. A szabályok kiterjednek a beépítési módra, az újonnan kialakítható és felújításra kerülő épületek tömegalakítására, homlokzat képzésére, színezésére, a közterületek alakítására, a növényzet telepítésére, valamint az utca fronti és a közbenső kerítések kialakításának módjára. A szabályok kialakításánál szempont az egységes utcakép megőrzése és alakítása, a klimatikus viszonyok javítása a zöldterületek rendszerének tudatos alakításával.

Az előírások a „sajátos területeken” az előzőeken túlmenően rendelkeznek továbbá a közművek elhelyezésének módjáról, az üzletfeliratok méreteiről és kialakításuk feltételeiről.

30-31. §-hoz

A területi védelem típusaihoz tartozó településképi követelmények kerülnek meghatározásra. A szabályozás a közterületek és jellegzetes telekosztás rendszerének megőrzése érdekében, a beépítés módjának és jellegének védelme érdekében, valamint a tájképi értékek oltalma miatt kötelező és tiltó rendelkezéseket tartalmaz.

32. §-hoz

A helyi egyedi védettségű épületekre határoz meg kötelező és megengedő rendelkezéseket, követelményeket.

A szabályozás kiterjed az épületre, illetve annak védendő részeire és tartozékaira egyaránt, tartalmazza a különböző építési tevékenységek (bontás, átalakítás, felújítás, stb) részletes szabályait.

33. §-hoz

A helyi védelem alatt álló, épületnek nem minősülő egyedi objektumokkal kapcsolatos tulajdonosi kötelezettségeket határozza meg.

34-35. §-hoz

A gépészeti és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére és kialakításának módjára határoz meg előírásokat a helyi védelem alatt álló területek, egyedi védettségű épületek és objektumok esetében. Rendelkezik a település egészét ellátó közmű és hírközlési sajátos építmények elhelyezésének módjáról.

36. §-hoz

A reklámok és reklámhordozók elhelyezésére és kialakításának módjára határoz meg előírásokat a helyi védelem alatt álló területek, egyedi védettségű épületek és objektumok esetében.

37. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokban meghatározott településkép-védelmi szakmai konzultáció módjára tartalmaz rendelkezést.

38. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokkal összhangban szabályozza a településképi véleményezési eljáráshoz, mint sajátos jogintézményhez kötődő építtetői kötelezettségeket, eljárási szabályokat, a polgármester véleményének kialakításához szükséges szempontrendszert. A szabályozás a településképi véleményezési eljáráshoz kötött egyes építési tevékenységek fajtára terjed ki.

39-40. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokkal összhangban szabályozza a településképi bejelentési eljáráshoz, mint sajátos jogintézményhez kötődő építtetői kötelezettségeket, eljárási szabályokat, a polgármester döntéséhez szükséges szempontrendszert. A szabályozás a reklám elhelyezésre, a rendeltetés módosításra illetve a bejelentéshez kötött egyes építési tevékenységek fajtára terjed ki.

41. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokkal összhangban szabályozza a korábbiakban meghatározott követelmények és kötelezettségek megszegőivel kapcsolatos bírság mértékét.

42. §-hoz és 4. sz. melléklethez

A helyi védelem tárgyainak és a városkép védelme érdekében az önkormányzati támogatás és az ehhez kötődő pályázati lehetőségek rendszerét szabályozza.

43. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.

44. §-hoz

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdésében meghatározott véleményezési eljárás során egyes vélemények beérkezési idejét (2017. december 13.) tekintve nincs mód arra, hogy a településképi rendelet és településképi arculati kézikönyv elfogadására kötelezően előírt 2017. december 31-i időpontig a rendelettervezet megalapozott felülvizsgálata, egyeztetése és átdolgozása megtörténhessen, ezért a polgármester felhatalmazást kap annak 2018. június 30-i határidőig történő végrehajtására.