Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2018. (V.11.) önkormányzati rendelete jének indokolása

a Szolnoki Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről

Hatályos: 2018. 05. 26
a Szolnoki Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről
Általános indokolás
A Szolnoki Építési Szabályzatot és Szabályozási Tervet (továbbiakban: SZÉSZ) a 12/2016.(X.2.) önkormányzati rendeletével fogadta el a Közgyűlés. Az eltelt időszakban elfogadásra került közgyűlési határozatokban megfogalmazott módosítások, valamint a december hónapban hatályba lépett „Településképi rendelet” szükségessé tették a SZÉSZ módosítását, átszerkesztését. A rendeletben szövegesen és rajzi formában fogalmazódnak meg a módosított településrendezési előírások, valamint törlésre kerülnek a településképi követelményeket meghatározó előírások.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet határozza meg a helyi építési szabályzat (továbbiakban: SZÉSZ) és szabályozási terv (továbbiakban: SZT) tartalmi és formai követelményeit. A kormányrendelet előírásainak valamint a helyi építési szabályzat összhangjának megteremtése érdekében szükségessé vált a hatályos önkormányzati rendelet teljes körű átszerkesztése, amely módosításként nem kivitelezhető. Mindezért új rendelet kerül megalkotásra.
Részletes indokolás
Az 1–209. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2-8. melléklethez
1. §-hoz
A rendelet alkalmazásának területi hatályát illetve alkalmazási körét határozza meg.
2. §-hoz
A rendelet alkalmazása tekintetében az annak részét képező szöveges és rajzi mellékletek kerülnek felsorolásra.
3. §-hoz
A rendelet alkalmazása tekintetében értelmező rendelkezéseket tartalmaz a szabályozásban használt, magasabb szintű jogszabályokban nem meghatározott fogalmak pontos meghatározásával.
4. §-hoz
A szabályozásban alkalmazott elemek leírását, valamint a terv módosítás esetében alkalmazható legkisebb területet írja le (minimális tervezési terület kijelölése).
5-6. §-hoz
A közterületek és a közhasználat elől el nem zárt területek kialakításának és használatának szabályait írja le. A közterületeken azok típusától és geometriai kialakításától függően rendelkezik azok fásításáról.
7-10. §-hoz
A táj és természeti környezetvédelmére, valamint környezetvédelemre vonatkozó előírásokat fogalmaz meg.
11-15. §-hoz
A közcélú építési és telekalakítási tilalmak, valamint korlátozások típusait határozza meg, és az ehhez kapcsolódó előírásokat tartalmaz.
16-25. §-hoz
A közművek, hírközlési hálózatok elhelyezésével, az ár- és belvíz védelemmel kapcsolatos előírásokat tartalmaz.
26-27. §-hoz
A zöldfelületek használatához és kialakításához valamint a gépjárműparkoló elhelyezési kötelezettséghez kapcsolódó általános előírásokat fogalmaznak meg.
28-31. §-hoz
Az építés és telekalakítás általános előírásait határozza meg.
32-44. §-hoz
A beépítésre szánt építési övezetek rendeltetésre vonatkozó általános és részletes előírásait tartalmazza, annak típusai szerint és az egyes rendeltetési övezetekben elhelyezhető létesítmények felsorolásával.
45-49. §-hoz
A beépítésre szánt különleges rendeltetésű területek típusait, ill. a rendeltetésre vonatkozó általános előírásait elhelyezhető létesítmények felsorolásával.
50-62. §-hoz
Az építészeti karakterének beépítési módjának, telekalakítási szabályainak és a beépítési mutatóinak (beépítési százalék, zöldfelületi fedettség, épületmagasság) részletes meghatározásával leírásra kerülnek a szabályozási terven jelölt és alkalmazott építési övezetek. (övezeti jelek értelmezése)
63-92. §-hoz
A beépítésre nem szánt építési övezetek rendeltetésre vonatkozó általános és részletes előírásait tartalmazza, annak típusai szerint és az egyes rendeltetési övezetekben elhelyezhető létesítmények felsorolásával.
98-207. §-hoz
A város egyes területeire vonatkozó sajátos előírások kerülnek meghatározásra, amely tartalmazza a sajátos előírások területi hatályát az azokban alkalmazott építési övezetek felsorolását. Az alkalmazott sajátos övezetekben meghatározásra kerülnek a területhasználat és a beépítés, valamint telekalakítás feltételei. Az egyes területek tekintetében általános és egyéb előírások kerülnek megfogalmazásra.
208-209. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
A rendelet 1. számú mellékletéhez
A város területére vonatkozó, alkalmazott nem sajátos építési övezetek kerülnek meghatározásra, amelyek tartalmazzák az alkalmazott építési övezetekben a területhasználat és a beépítés, valamint telekalakítás feltételeit.
A rendelet 2. számú mellékletéhez
A melléklet táblázatos formában foglalja össze a város területén alkalmazott azon építési övezetekre vonatkozó előírásokat (beépítési mód, telekméret, beépítettség, épületmagasság).