Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 4/2018. (II.27.) önkormányzati rendelete jének indokolása

Szolnok Megyei Jogú Város füstköd-riadó tervének elfogadásáról

Hatályos: 2018. 03. 01
Szolnok Megyei Jogú Város füstköd-riadó tervének elfogadásáról
Általános indokolás
A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 20. § (1) bekezdése szerint azokon a településeken, ahol a szmoghelyzet kialakulásával kell számolni, és a légszennyezettség folyamatos mérésének feltételei adottak, a veszélyhelyzet elkerüléséhez és az esemény tartósságának csökkentéséhez rövid távú cselekvési tervet (a továbbiakban: füstköd-riadó terv) kell kidolgozni és végrehajtani. Szmoghelyzet akkor lép fel, ha kedvezőtlen meteorológiai viszonyok között, több forrásból származó szennyezőanyag-kibocsátás következtében a légszennyezettség tartósan és nagy területen meghaladja egy vagy több légszennyező anyag tájékoztatási, vagy riasztási küszöbértékét. A 2017. évben tapasztalt rendkívüli időjárási viszonyok miatt bekövetkezett szmoghelyzetre figyelemmel célszerűvé vált a füstköd-riadó terv megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
2. §-hoz
Megállapítja a rendelet célját és meghatározza rendeletben foglalt intézkedések különböző szintjeit.
3. §-hoz
Rögzíti a füstködriadó terv megelőző intézkedéseit, a készültségi fokozatban végrehajtandó intézkedéseket.
4. §-hoz
A paragrafus tartalmazza a rendkívüli intézkedések (tájékoztatási és riasztási fokozat) általános közös szabályait.
5. §-hoz
A paragrafus tartalmazza a rendkívüli intézkedések közül a tájékoztatási fokozatban végrehajtandó intézkedések általános szabályait. A tájékoztatási fokozat végrehajtásának folyamata a rendelet 1. sz. melléklete.
6. §-hoz
A paragrafus tartalmazza a rendkívüli intézkedések közül a riasztási fokozatban végrehajtandó intézkedések általános szabályait. A tájékoztatási fokozat végrehajtásának folyamata a rendelet 2. sz. melléklete.
7. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik. A paragrafus tartalmazza a hatálybalépéssel párhuzamos, szükséges rendelet-módosításokat is. Mivel Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet értelmében: „225. § (1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”, továbbá a hulladékról szóló 2011. évi CLXXXV. törvény 39. § (1) bekezdésében és (4) bekezdésében a továbbiakban nem indokolt a magasabb jogszabályban foglalt előírásoktól történő eltérés, így szükségessé vált a rendelet vonatkozó, 8-10. §-ának hatályon kívül helyezése.