Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2019. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

önkormányzati rendeletek családbarát módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 01
önkormányzati rendeletek családbarát módosításáról
Általános indokolás
A rendelet három önkormányzati rendeletet módosít családbarát intézkedésekkel összefüggésben. Mindhárom rendeletben változtak a jövedelemhatárok. Az érthetőség és a könnyebb értelmezés érdekében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének bizonyos százalékában kifejezett összeghatárokat minden esetben számszerűen ezer forintra kerekítve határozza meg a rendelet.
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
az 1. §-hoz
A települési lakásfenntartási támogatás jövedelemhatárát módosítja.
a 2. §-hoz
A települési adósságcsökkentési támogatás jövedelemhatárát módosítja
a 3. §-hoz
A szövegcserés módosításban emelkedik az egyedi térítési díjtámogatás, a települési gyógyszertámogatás és a kisgyermekes családok helyi tömegközlekedési támogatásának jövedelemhatára, valamint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét konkrét összeg váltja fel ezer forintra kerekítve.
a 4. §-hoz
Az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatása jövedelemhatárának 228 ezer forintról 250 ezer forintra történő módosításáról rendelkezik egyedülélő igénylő vagy két tagú család esetén.
a 5. §-hoz
A szövegcserés módosítás az első lakáshoz jutó fiatalok támogatása összegének emelkedését rögzíti, valamint a jogosultsági feltételként meghatározott vásárolt lakás értékének határát 15 millió forintról 18 millió forintra módosítja.
a 6. §-hoz
A fiatalok házában lévő szociális bérlakás ismételt bérbeadás alkalmainak számát szabályozza, alkalmazkodva az új típusú lakáscélú előtakarékossági szerződések időtartamához.
a 7-8. §-aihoz
A fiatalok házában lévő szociális bérlakás speciális bérbeadási eseteit pontosítja.
9. §-hoz
A szövegcserés módosításban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét konkrét összeg váltja fel ezer forintra kerekítve, módosul a szociális bérlakás bérletére való jogosultság jövedelemhatára első alkalommal, illetve az ismételt bérbeadás alkalmával, továbbá emelkedik a fiatalok házában lévő szociális bérlakások jogosultsági jövedelemhatára.
a 10. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.