Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 1/2021. (I.15.) önkormányzati rendelete (PM)jének indokolása

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 7/2020.(II.28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 15

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 7/2020.(II.28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Általános indokolás

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1)-(2) bekezdése szerint a képviselő-testület az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek, a bizottság tagjának, a tanácsnoknak rendeletében meghatározott tiszteletdíjat, természetbeni juttatást állapíthat meg. Ha az önkormányzati képviselő tanácsnok, önkormányzati bizottság elnöke vagy tagja, számára magasabb összegű tiszteletdíj is megállapítható. Az önkormányzati képviselő számára történő tiszteletdíj megállapítása nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.
A 2021. évben az önkormányzat költségvetését az általános önkormányzati működéstől eltérő, veszélyhelyzet kapcsán kialakult forráshiány és jelentkező többletköltségek szem előtt tartásával szükséges tervezni. Ennek érdekében, valamint arra is figyelemmel, hogy a fennálló veszélyhelyzet a tanácsnoki munka ellátását akadályozza, indokolt a tanácsnoknak választott önkormányzati képviselők részére megállapított magasabb összegű tiszteletdíj ideiglenes megszüntetése.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A tanácsnokoknak választott önkormányzati képviselők magasabb összegű tiszteletdíjának 2021. január 15. napján történő megszüntetéséről, majd április 1. nappal történő visszaállításáról rendelkezik.

A 2. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.