Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 10/2021. (IV. 23.) (PM) önkormányzati rendeletének indokolása

Szolnok Megyei Jogú Város vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 25/2003. (VII.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 24

Szolnok Megyei Jogú Város vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 25/2003. (VII.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény meghatározza és biztosítja a nemzeti vagyon közérdekű hasznosítását, megóvását, értékeinek védelmét, valamint a vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményét, ehhez kapcsolódóan a közfeladat-ellátáshoz fűződő vagyonkezelői jog alapításának és gyakorlásának feltételeit és alanyi körét. A jelen rendelet célja, hogy a vagyonkezelésbe adott vagyoni kör csökkentése átvezetésre kerüljön a rendeletben a törvényi előírásoknak megfelelően és a vagyonkezelésbe adott vagyont érintően a vagyonkezelői jog törlését lekövetve a rendelet aktualizálása megtörténjen. A vagyontárgyak átminősítése és a vagyonkezelésbe adott vagyoni kör módosítása a vagyonrendelet mellékletét érinti.

Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A vagyonkezeléssel érintett korlátozottan forgalomképes vagyon körének módosítását tartalmazza.

A 2. §-hoz

Önkormányzati tulajdonú vagyontárgyak átminősítése és a vagyonkezelői jogok megszüntetése okán szükséges módosítani a vagyonrendelet mellékletét.

A 3. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.