Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 18/2021. (VI. 10.) (PM) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 37/2017.(XII. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 11

a településkép védelméről szóló 37/2017.(XII. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Szolnok városban a településkép védelméről szóló szabályozást 37/2017. (XII.18.) önkormányzati rendeletével fogadta el a Közgyűlés. A 147/2020.(VII.29.) közgyűlési határozatban megfogalmazott módosítás és helyi építészeti értékek egyedi védelem alá vételének kezdeményezése szükségessé tették a településkép védelméről szóló rendelet módosítását. A rendeletben szövegesen és rajzi formában fogalmazódnak meg a módosított települési előírások.

Részletes indokolás

Az 1–4. §-hoz

1. §-hoz

A rendelet „Kossuth tér és környékére” valamint a „Thököly út – Rékasi felüljáró – Szántó utca – Szántó körút – Csokonai utca által határolt területre” sajátos előírásokat tartalmazó területein törlésre kerülnek a hírközlési hálózatok kizárólagos földkábelbe helyezését előíró szövegrészek.

2. §-hoz

A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet 2. mellékletében a „Helyi egyedi védelem jegyzéke” kiegészül a védetté nyilvánított ingatlanokkal.

3. §-hoz

A településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletnek „A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása” című 3/a. melléklete módosul a megváltozott építészeti karakterű területeken.

4. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.