Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 9/2021. (IV. 23.) (PM) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 01

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletében szabályozza az önkormányzat által biztosított szociális támogatások jogosultsági feltételeit, a támogatások mértékét. A rendelet az alábbiak szerint módosul.

I. A települési gyógyszertámogatás jövedelemhatárát a Közgyűlés 2019-ben már módosította. A rendeletben egyedülélő kérelmezők esetében a jövedelemhatár összegét 86 ezer forintról 95 ezer forintra, két vagy több személy együttélése esetén 69 ezer forintról 76 ezer forintra emelem. A támogatás összege a jövedelemhatár emelésének következtében új belépők esetében 6 000 Ft/hó lesz a módosítást követően. A költségvetés tervezésekor a települési támogatás tervezési alapegységen rendelkezésre álló 59 millió forint a jövedelemhatár emelésével várható forrásigény növekedés figyelembevételével került meghatározásra.

II. A rendelet további technikai átvezetést, pontosítást tartalmaz.

II/1. A kismamabérlet szabályozása leköveti a névváltozást, valamint a kialakult gyakorlatot, így a kismamák igényeinek megfelelően egy hónappal korábban vehetik igénybe kedvezményesen a szolgáltatást.

II/2. A rendeletből kivezetésre kerül a tavalyi évben biztosított egyszeri települési támogatás, valamint a szemétszállítási díj a települési adósságcsökkentési támogatás igénylésekor.

Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A települési gyógyszertámogatás összegének módosításáról rendelkezik a jövedelemhatár módosítását követően. A 12 ezer és 9 ezer forintos maximális támogatás mellett jövedelemtől függően bevezeti a legfeljebb 6 ezer forintos támogatási összeget.

A 2. §-hoz és a 3. §-hoz

A kisgyermekes családok helyi tömegközlekedési támogatás igénybevételét pontosítja, egyúttal leköveti a szolgáltató nevének változását.

A települési gyógyszertámogatás jövedelemhatárát emeli.

A 4. §-hoz

A rendeletből kivezetésre kerül a tavalyi évben biztosított egyszeri települési támogatás, valamint a szemétszállítási díj a települési adósságcsökkentési támogatás igénylésekor.

Az 5. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.