Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2022. (VIII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet és a házszám megállapításával kapcsolatos és egyéb deregulációs jellegű hatásköri szabályok módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 02

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2022. (VIII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.02.
Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet és a házszám megállapításával kapcsolatos és egyéb deregulációs jellegű hatásköri szabályok módosításáról
Általános indokolás
Az elmúlt időszakra vonatkozó üzemeltetői tapasztalatok alapján a Szolnok Megyei Jogú Város területén található fizető parkolóhelyeket üzemeltető NHSZ Zounok Zrt. javaslatot tett az érvényben lévő parkolási rendelet módosítására. A rendelet tartalmazza új területek bevonását, valamint az érvényben lévő díjak, bérletek, valamint a környezetkímélő autókra vonatkozó kedvezményes rendelkezések módosítását.
Az önkormányzati rendeletek magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelőségét, az önkormányzati szabályozás aktualitását és gyakorlati szükségességét, illetve a jogalkalmazási helyességet ellenőrző deregulációs felülvizsgálat kapcsán megtörténik a közterületek elnevezésének kezdeményezéséről, a közterületnév táblák elhelyezéséről, és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 26/2014. (IX.29.) önkormányzati rendeletnek a gyakorlati folyamatok egyszerűsítése és gyorsítása érdekében történő módosítására, a házszámok megállapításával és fenti önkormányzati rendeletben foglaltak megsértése esetén közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskör polgármesteri hatáskörből jegyzői hatáskörbe kerüljön át.
E változtatásnak megfelelően módosításra kerül Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet kapcsolódó, továbbá megtörténik korábbi rendeleti szabályozások módosításából, illetve hatályon kívül helyezéséből adódó módosítása, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) b) pontjának megfelelően a jegyzőre átruházott közgyűlési hatáskörök hatásköreinek felsorolása, mely 2/c. mellékletként kerül feltüntetésre a rendeletben.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
1. §
A környezetkímélő járművekre, valamint a bérletek kedvezményes megváltására vonatkozó rendelkezés módosítását tartalmazza a paragrafus.
2–3. §‑okhoz
A paragrafusok a parkolási rendszer zónáinak módosítását, a várakozási díj és váltható bérletek díjainak módosítását, valamint ezzel összefüggésben a törvényi rendelkezések alapján számított pótdíjakra vonatkozó függelék módosítását tartalmazzák.
4. §‑hoz
A Szolnok Kártya kedvezmény kivezetésével kapcsolatos hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.
5. §‑hoz
A közterületek elnevezésének kezdeményezéséről, a közterületnév táblák elhelyezéséről, és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 26/2014. (IX.29.) önkormányzati rendeletnek a gyakorlati folyamatok egyszerűsítése és gyorsítása érdekében történő módosítása a házszámok megállapításával és fenti önkormányzati rendeletben foglaltak megsértése esetén közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskör polgármesteri hatáskörből jegyzői hatáskörbe delegálásával, valamint Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet deregulációs módosítása.
6. §‑hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik. A féléves és éves bérletekre vonatkozó díjtételek 2023. január 1. napján, a házszám-megállapítással és egyéb deregulációs jellegű hatáskörváltozással kapcsolatos rendelkezések a rendelet kihirdetését követő napon lépnek hatályba.