Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

gyermekétkeztetéshez kapcsolódó szabályok módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 30

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.30.
gyermekétkeztetéshez kapcsolódó szabályok módosításáról
Általános indokolás
A rendeletmódosítás célja a gyermekétkeztetés további megfelelő színvonalon történő biztosítása a térítési díjak hatékonyabb beszedése mellett.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
1. §-hoz
A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és az ellátások intézményi térítési díjainak megállapításáról szóló 15/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 19/2022.(VIII.1.) önkormányzati rendelet eltérő szöveggel történő hatályba léptetése történik átmeneti szabályok meghatározásával a gyermekétkeztetésben az előre fizetés fokozatos bevezetése érdekében, valamint a gyermekétkeztetés rezsiköltségére vonatkozó szabályok mellékletekből való törlésével.
2. §-hoz
A rendeletből kivezetésre kerül a térítési díj megfizetésére vonatkozó átmeneti szabály, melynek hatályvesztésével 2023. szeptemberétől a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdés a) pontja szerint a fenntartó eltérő rendelkezésének hiányában a személyi térítési díjat a gyermekétkeztetésnél legfeljebb egy havi időtartamra előre kell megfizetni.
3. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.