Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szolnok Megyei Jogú Város települési közműves vízszolgáltatás korlátozására vonatkozó tervének elfogadásáról

Hatályos: 2022. 08. 30

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.30.
Szolnok Megyei Jogú Város települési közműves vízszolgáltatás korlátozására vonatkozó tervének elfogadásáról
Általános indokolás
Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján hazánk egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota. A talaj a téli csapadék hiányában nem tudott feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan szárad. A hidrometeorológiai viszonyok és prognózisok alapján a kamara kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a vízhiányos időszak kihirdetését, kezdeményezést követően a belügyminiszter 2022. március 21-i kezdettel kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére.
Jelenleg a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén valamennyi (zagyvai, homokhátsági, jászsági, nagykunsági) körzetben III. fokú a készenlét. Az elmúlt időszak csapadékmentes időjárása és a vízkészletek folyamatos csökkenése következtében a vízigények olyan mértékben megnövekedtek, hogy azok kielégítését csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet csak megoldani. Tekintettel arra, hogy ez a munka meghaladja a helyi védelemvezetők hatáskörét, az országos koordináció biztosítására Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) törzsvezetője 2022.07.27-én reggel 8 órától elrendelte az OMIT vízhiány elleni készültségi működését.
Tiszán Szolnoknál 2022. július 25-én született új negatív rekord: 02:00 órakor: –284 cm a vízállás.
Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2022. július 28. csütörtöki a Tisza-tó apadó vízszintváltozásáról szóló tájékoztatója szerint:
„A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza-folyón legkisebb vízszint (LKV) körüli, vagy azt meghaladó vízállástartomány tartós kialakulása várható, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 45–50 cm-t csökkent a mai napig, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest (Kisköre-felső vízmércén mért 740 cm). Az 1995. évi LVII. (vízgazdálkodásról szóló) törvény rendelkezik a vízhasználatok kielégítésének sorrendjéről. A törvény értelmében a vízkészlet-gazdálkodás szabályai szerint a „létfenntartási ivó- és közegészségügyi katasztrófa-elhárítás célú” vízhasználat igényét kell elsősorban kielégíteni.
Szolnok város, valamint a víziközmű rendszerhez tartozó 7 település együttes átlag napi vízigénye 14 000 m3/nap, Tisza folyó – mint vízbázis – kapacitása 21 918 m3/nap.
Szolnok közműves vízszolgáltatásának vízkivétele nem felszín alatti vizet érint, hanem a Tisza folyót; így – eltérően azon rendszerektől, ahol az ártézi kutak jelentik közműves vízszolgáltatás ivóvízbázisát – vízkorlátozásra az alábbi estekben kerülhet sor, ha a Tisza folyó Szolnok feletti vízgyűjtőterületén:
1. a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagy az Ország Műszaki Irányító Törzse által az árvíz és a belvízvédekezésről szóló 10/1997. (VII.17.) KHVM rendelet szerinti területi vízkorlátozás ezen irányú döntése;
2. vagy Tisza folyó védelme figyelemmel a vízkivétel és a vízutánpótlás egyensúlyra, továbbá a Szolnok víziközmű rendszerének szennyvíz tisztítását követő Tisza folyóba történő bevezetésére vízkorlátozás szükséges;
3. ha szükséghelyzet, vagy a veszélyhelyzet esetén olyan állapot vagy (pl. természeti, biológiai eredetű, tűz okozta) esemény vagy egyéb elháríthatatlan ok hatására a közműves vízszolgáltatás a vonatkozó jogszabályok szerinti minőségben és mennyiségben nem biztosított.
Ezen esetekben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Tisza folyó, mint vízbázis készletgazdálkodását megvalósító szervezet által – a vízhiány kezelő monitoring hálózat adatainak, valamint a Tisza folyó Szolnok feletti szakaszok vízállásának alakulására és a hidrometereológiai helyzetre tekintettel – tett javaslatra:
– a közműves vízszolgáltatási rendszer teljes tároló kapacitásának vízfeltöltését a VCSM ZRt. Szolnok útján meg kell kezdeni;
– a vízgazdálkodásról szóló törvény (továbbiakban: Vgtv.) 15. § (4) bekezdés a) pontja szerinti létfenntartási ivó és közegészségügyi, katasztrófa-elhárítási vízhasználat vízigényének kielégítéséről való gondoskodásával;
– a Vgtv. 15. § (4) b)–g) pontban meghatározott vízhasználatok azonnali korlátozása;
– és a nem közműves – pl.: lajtos, palackos – vízszolgáltatási vízellátás megszervezése mellett.
A 2022. évben tapasztalt időjárási viszonyok, országos vízhiány miatt célszerű vált a közműves vízszolgáltatás vízkorlátozására vonatkozó terv és a vízfogyasztás rendjének megállapításáról szóló rendelet-tervezet megalkotása.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
1. §‑hoz
Megállapítja a rendelet célját és meghatározza rendeletben foglalt intézkedések különböző szintjeit.
2. §‑hoz
Rögzíti az I. fokozatra vonatkozó külön szabályokat.
3. §‑hoz
Rögzíti a II. fokozatra vonatkozó külön szabályokat.
4. §‑hoz
Rögzíti a III. fokozatra vonatkozó külön szabályokat.
5. §‑hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.