Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes adóügyi tárgyú rendeletek módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 26

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.26.
egyes adóügyi tárgyú rendeletek módosításáról
Általános indokolás
2023. január 1. napjától az önkormányzat a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény törvény hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató terhére az idegenforgalmi adó-kötelezettség nyilvántartására a szálláshelykezelő szoftver használatán túl egyéb nyilvántartás-vezetési kötelezettséget nem írhat elő.
A helyi adókról szóló törvényben foglalt feltételek fennállása esetén Szolnokon mentes az iparűzési adó alól a háziorvos, védőnő vállalkozó. A mentességi kör meghatározása hivatkozással történt, a hivatkozott jogszabály azonban átszámozásra került.
A rendeletmódosítás célja a törvényben foglaltaknak történő megfelelés.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Az 1. §‑hoz
A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. hatálya alá tartozó beszedésre kötelezettek kikerülnek a rendelet 4. § (1) bekezdésének hatálya alól.
A 2. §‑hoz
Jogszabályi hivatkozás technikai pontosítását tartalmazza.
A 3. §‑hoz
A módosító rendelet hatálybalépését szabályozza.