Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 16

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.16.
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014.(II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) módosítása a közgyűlés által tartott közmeghallgatás, a polgármester, az alpolgármester, a képviselő, vagy a polgármesteri hivatal által tartott lakossági fórum végrehajtására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, melyek elősegítik a társadalmi részvétel lehetőségének biztosítását az önkormányzati közügyeket érintő kérdésekben.
A rendelet tartalmazza továbbá az SZMSZ Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának belső szervezeti tagozódása, munka-, valamint ügyfélfogadási rendjéről szóló 1. melléklete módosítását, mely szerint a Műszaki Fejlesztési Osztály és a Projekt Fejlesztési Osztály összevonásra kerül Fejlesztési Osztály néven, valamint azt, hogy a Vagyongazdálkodási Osztály a Gazdasági Igazgatóságtól a Fejlesztési Igazgatósághoz tagozódik Vagyongazdálkodási és Közbeszerzési Osztály néven.
A rendelet tartalmazza az SZMSZ -ben felsorolt önként vállalt feladatok kiegészítését „a szünetelő szolnoki postai szolgáltatóhelyeken egyetemes postai szolgáltatás biztosítása” feladattal, valamint a polgármesterre átruházott önkormányzati nem hatósági feladat – és hatáskörök kiegészítését az önkormányzattal kötött szakértői, tanácsadói szerződések jóváhagyásáról szóló döntéssel.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
az 1. §‑hoz
A közgyűlés által tartott közmeghallgatás, a polgármester, az alpolgármester, a képviselő, vagy a polgármesteri hivatal által tartott lakossági fórum végrehajtására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
a 2–3. §‑hoz
Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának belső szervezeti tagozódása, munka-, valamint ügyfélfogadási rendjéről szóló 1. melléklete módosítását tartalmazza, mely szerint a Műszaki Fejlesztési Osztály és a Projekt Fejlesztési Osztály összevonásra kerül Fejlesztési Osztály néven, valamint azt, hogy a Vagyongazdálkodási Osztály a Gazdasági Igazgatóságtól a Fejlesztési Igazgatósághoz tagozódik Vagyongazdálkodási és Közbeszerzési Osztály néven.
4. §‑hoz
A polgármesterre átruházott önkormányzati nem hatósági feladat – és hatáskörök kiegészítését tartalmazza az önkormányzattal kötött szakértői, tanácsadói szerződések jóváhagyásáról szóló döntéssel.
5. §‑hoz
A módosítás az SZMSZ „Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata önként vállalt feladatai különösen” című 8. mellékletének „11. Egyéb feladatok” táblázatát egészíti ki a Közgyűlés döntése alapján „a szünetelő szolnoki postai szolgáltatóhelyeken egyetemes postai szolgáltatás biztosítása” feladattal.”
a 6. §‑hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.