Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2023. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetők használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 11. 26

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2023. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.26.
a köztemetők használatának rendjéről
Általános indokolás
A rendelet tárgya szerinti jogszabályi környezet jelentősen megváltozott, melyre tekintettel új rendelet alkotása vált szükségessé a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.), valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) a megváltozott, önkormányzati rendelet alkotására vonatkozó felhatalmazó rendelkezései alapján. A rendelet megalkotását követően a magasabb jogszabályokban előírt kötelezettségeket a rendeletben meghatározott részletszabályokkal együtt kell alkalmazni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A paragrafus a köztemetők helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételei tárgykörben meghatározza a Szolnok városban található köztemetőket, valamint tartalmazza a Tv. 16. §-a és a kegyeleti közszolgáltatási szerződés szerinti üzemeltető gazdálkodó szervezet megnevezését.
A 2. §-hoz
A köztemetők helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételei tárgykörben meghatározza a köztemetők – mint a Római Katolikus Temetőben lévő temetőrészek – rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi, infrastrukturális feltételeinek a Római Katolikus Temető által történő biztosítását, a Tv. 41. § (3) bekezdés a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A temetkezési helyekre vonatkozó gazdálkodási előírások tárgykörben meghatározza a temetkezési helyekre vonatkozó rendelkezéseket, ezen belül a Tv. 41. § (3) bekezdés d) pontja szerinti sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait. A temetési sírhely méretének meghatározásával a Vhr. 13. § (2) bekezdése figyelembevételével a sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet.
Továbbá tartalmazza:
a Vhr. 33. § (2) bekezdése szerint az egy urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a sírhelybe (sírboltba) temethető urnák számát;
a Vhr. 10 § (4)-(5) bekezdése az egyes temetési helyek építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának SZOLLAK Kft. általi jóváhagyásának módját, egymástól való távolságukat.
Az 5. §-hoz
A köztemetők használatának és igénybevételének tárgykörében meghatározza – a Tv. 41. § (3) bekezdés b) pont szerint - a temetési hely feletti rendelkezési jog tartamát figyelemmel a Tv. 22. § (4) bekezdésében foglaltakra. Tartalmazza a Közéleti Sírkert temetőrészre; továbbá Vhr. 31. § (1) bekezdése alapján, a Vhr. 30. §-ában foglaltak szerinti közköltségen történő eltemetés temetési helyére vonatkozó rendelkezését.
A 6. §-hoz
A köztemetők használatának és igénybevételének tárgykörében meghatározza a nyitvatartás rendjét.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A köztemetők használatának és igénybevételének tárgykörében meghatározza – a Tv. 41. § (3) bekezdés f) pont szerint - a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét; továbbá a Vhr. 4 § (1) bekezdés szerinti a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, kezelésről szóló rendelkezéseket.
A 9. §-hoz
A köztemetők temetési hely díjak tárgykörében megjeleníti a:
a Tv. 41. § (3) bekezdés c) pont szerinti - a temetési hely gazdálkodási szabályai mellett;
a Tv. 41. § (3) bekezdés e) pont szerinti – a temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díjára, a temetőfenntartási hozzájárulás díjára, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díjára
vonatkozó rendelkezéseket, melyeket jelenleg is alkalmaznak. A jelenleg hatályos díjak nem változnak, csak bruttó összegben történő megjelenítés valósul meg azzal, hogy a Közéleti Sírkert temetőrészben a temetési helyek tekintetében a rendelkezési jog jogosultja az Önkormányzat, így külön díj megállapítása nem történik.
A 10–12. §-hoz és az 1. melléklethez
A záró rendelkezések tárgykörében jelen rendelet hatálybalépésén túl a köztemetőkről és a temetkezésről szóló 14/2002. (VII. 5.) önkormányzati rendelet hatályvesztéséről, valamint a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.