Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (V. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 05

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (V. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.05.
a helyi partnerségi egyeztetés szabályairól
Általános indokolás
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a 25/2017. (X.3.) rendeletében döntött a településfejlesztéssel és a településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetési szabályzat megalkotásáról.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2017. augusztus 31-től hatályos 12. § (4) bekezdése szerint az önkormányzat a széles körű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében, a helyi adottságoknak megfelelően rendeletben állapíthatja meg a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez, módosításához a lakossággal, az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, a vallási közösségekkel, valamint a település közigazgatási területén működő nemzetiségi önkormányzattal, több nemzetiségi önkormányzat esetén valamennyi nemzetiségi önkormányzattal történő partnerségi egyeztetés részletes szabályait.
A partnerségi egyeztetés szabályainak megállapítását tartalmazó önkormányzati rendelet az azóta hatályon kívül helyezett rendelkezéseit érintő, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján került kidolgozásra. Ezért szükségessé vált az önkormányzati rendelet módosult jogszabályoknak megfelelő, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet szerinti átdolgozása. A Korm. rendelet 75. § (3) bekezdés b) pontja ad felhatalmazást az önkormányzatok részére a helyi partnerségi egyeztetés szabályait megállapító önkormányzati rendelet megalkotására.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A partnerek körének meghatározását tartalmazza.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A partnerek tájékoztatásának módjáról és eszközeiről rendelkezik.
Az 5. §-hoz
A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának, elfogadásának módját tartalmazza.
A 6. §-hoz
A helyi partnerségi egyeztetés lezárásának módját tartalmazza.
A 7. §-hoz
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 2/a. melléklete a 4. melléklet szerint módosul, a közgyűlés tehermentesítése érdekében a helyi partnerségi véleményezési eljárás során beérkezett vélemények elfogadására illetve el nem fogadására vonatkozó hatáskör polgármesterre történő átruházására vonatkozóan.
A 8–10. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről és a korábbi önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.