Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati támogatásokkal kapcsolatos rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
egyes önkormányzati támogatásokkal kapcsolatos rendeletek módosításáról
Általános indokolás
Az elmúlt időszakban tapasztalt inflációs áremelések, az önkormányzati bérlakások lakbérének 2023. május 1. napjától történő emelése, valamint az elmúlt években végrehajtott nyugdíj- és minimálbér-emelések szükségessé tették egyes önkormányzati támogatások jogosultsági feltételeinek, valamint a támogatások mértékének felülvizsgálatát a kisebb jövedelmű, rászoruló családok mindennapi megélhetésének segítése érdekében.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatának a hulladékkezelési díjtámogatás hatályon kívül helyezésével kapcsolatos módosításait tartalmazza.
A 2. §-hoz
A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet preambulumának technikai módosítását tartalmazza.
A 3. §-hoz
A települési lakásfenntartási támogatás mértékét állapítja meg a jogosult jövedelmi helyzetétől függően és a rendelet hatályba lépésekor már települési lakásfenntartási támogatásban részesülőknek teszi lehetővé, hogy kérelmet nyújtsanak be a nagyobb támogatás érdekében, melynek benyújtását két hónapos határidőhöz köti.
A 4. §-hoz
A települési adósságcsökkentési támogatás mértékét szabályozza úgy, hogy a rendelet hatályba lépését követően benyújtott kérelmek esetében már nem vizsgálja a hatályba lépés előtti támogatási eseteket.
Az 5. §-hoz
A települési adósságcsökkentési támogatásmegszüntetésének eseteire és a többszöri igénybevételére vonatkozó újraszabályozást tartalmaz.
A 6. §-hoz
A közösségi közlekedést biztosító szolgáltató megnevezésének általánosítása történik.
A 7. §-hoz
A települési gyógyszertámogatás, a települési lakásfenntartási támogatás, a települési adósságcsökkentési támogatás, az egyedi térítési díjtámogatás jövedelemhatárának módosítását, illetve a települési gyógyszertámogatás és az egyedi térítési díjtámogatás mértékének megállapításához rögzített jövedelemhatárokat tartalmazza. Rendelkezik továbbá a köztemetés költségei alóli mentesítés jövedelemhatárának emeléséről is.
A 8. §-hoz
A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet hatályát vesztő rendelkezéseit tartalmazza, miszerint a hulladékkezelési díjtámogatás megszűnik.
A 9. §-hoz
Az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatásáról szóló 30/2017. (XI. 6.) önkormányzati rendeletben pontosítja a kérelemhez csatolandó dokumentumokat.
A 10. §-hoz
Az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatására való jogosultság jövedelemhatárának, a vásárolt lakás értékhatárának, a támogatás összegének, valamint a lakáscélú támogatás igényléséhez kapcsolódóan a kérelmező tulajdonában, résztulajdonában álló ingatlan értékhatárának módosítását, valamint egyes hatóságok megnevezésének általánosítását tartalmazza.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
Hatálybalépésére és hatályon kívül helyezésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.