Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2008. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

a település környezetének védelméről, valamint az állattartás szabályairól

Hatályos: 2008. 12. 03- 2009. 01. 01

Rákóczifalva Nagyközség

Képviselő-testületének

15/2009.(IX.04.) a 16/2009. (IX. 29.) a 2/2011.(II.16.) a 21/2012.(VI. 01.) és a 30/2012. (X. 19.) rendeletével módosított

18/2008. (XII. 03.) önkormányzati rendelete

a település környezetének védelméről,

valamint az állattartás szabályairól

Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzata a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 10. § (2) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésének c) pontjában és 48. § (3) bekezdésének b) pontjában, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdésének e) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. fejezet

Általános rendelkezések

1. §

E rendelet területi hatálya Rákóczifalva település közigazgatási területére, személyi hatálya a Rákóczifalván tartózkodó természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre terjed ki.

2. §

(1) A település környezetvédelmében, a köztisztaság megőrzésében mindenki köteles közreműködni és a települési környezet elszennyeződését, fertőzését okozó tevékenységétől tartózkodni.

(2) A település környezetvédelmét, köztisztasági szolgáltatásait - kivéve a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatást - e rendeletben foglaltak alapján kell megszervezni, igénybe venni és ellenőrizni.

(3) A köztisztasági és település-tisztasági szolgáltatások jogszabályokban is előírt színvonalú biztosítását az önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti, amelyhez a szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítja és annak végrehajtásáról a Falugondnokság Kft-n /továbbiakban: Falugondnokság/ keresztül gondoskodik.

(4) A környezet védelme érdekében a település közigazgatási területén működő gazdálkodó szervezetek, intézmények, illetve természetes személyek az Önkormányzat, annak szervei és intézményei felé indítványokkal, javaslatokkal élhetnek.

II. fejezet

A köztisztaság fenntartása

3. §

(1) A városban hulladéklerakóhely nem működik.

(2) A bezárt, 072/3 helyrajzi számú lerakóhely rekultivációt megelőző kezelését az Önkormányzat a Falugondnokságon keresztül látja el.

(3) A bezárt lerakóhelyen guberálni, égetni, bármilyen hulladékot elhelyezni tilos.

4. §

A közterületek tisztántartása – külön jogszabályban foglalt kivételekkel – az Önkormányzat feladatkörébe tartozik, amely feladatot az Önkormányzat megbízásából a Falugondnokság látja el.

5. §

Vendéglátó egységek, üzletek, intézmények előtt az üzemeltető (a tényleges használó) köteles legalább 20 liter űrtartalmú hulladéktároló elhelyezni, azt szükség szerint karbantartani és rendszeresen üríteni.

III. fejezet

A közterület és az ingatlanok általános rendjének biztosítása

6. §

(1) Közterületen haszongépjárművet (így különösen tehergépkocsit, autóbuszt, mezőgazdasági vontatót, lassú járművet), valamint rendszámtábla nélküli járművet tárolni tilos. Tárolásnak minősül a 24 órát meghaladó várakozás is.

(2) Közterületen járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz, tilos. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés a talajra, talajvízbe, felszíni vízbe vagy közterületre ne juthasson.

(3) Közterületen szeszes ital fogyasztása - kivéve szilveszterkor, önkormányzat által, vagy közreműködésével szervezett rendezvényeken, valamint vendéglátóipari üzletek kerthelyiségeiben - tilos.

(4) Közterületen bódító hatású szer használata (így különösen: oldószerek, ragasztóanyagok belélegzése), illetve fogyasztása jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos.

7. §

(1) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(2) Aki a közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(4) Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles haladéktalanul a dögtelepre szállítani. A közterületen állati hulla észlelése esetén - ha annak tulajdonosa ismeretlen - a Falugondnokságot értesíteni kell.

(5) A közterületen szemetelni, veszélyes hulladékot, állati tetemet, trágyát, fertőző vagy robbanásveszélyes anyagot, tűzveszélyes hulladékot, vagy egyéb bármilyen jellegű környezetszennyező anyagot elhelyezni tilos.

(6) Tilos a közterületen elhelyezett gyűjtőedényzetből szemetet kiöntetni, kivenni, abban guberálni vagy égetni.

(7) Tilos a közterületen hulladékgyűjtési célból elhelyezett hulladékban guberálni, azt szétszórni vagy meggyújtani.

8. §

(1) Az ingatlan tényleges használójának kötelessége a járdán vagy amellett növő gaz kiirtása, a járdára nyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése, oly módon, hogy azok a biztonságos közlekedést ne zavarják. Tényleges használónak – amennyiben a tulajdonos mást nem bizonyít – az ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonost vagy haszonélvezőt kell tekinteni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa (használója) által létesített vagy hasznosított zöldterület gondozása (így különösen locsolása, metszése, a kártevők elleni védekezés) a tulajdonos (használó) feladata.

(3) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponta többször síkosságmentesíteni kell. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(4) Járműbehajtók átereszeinek építése, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(5) Az ingatlantulajdonosok közterület tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület - kivéve a rendszeres parkfenntartásba bevont területeket - gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, (különös tekintettel a pollen allergiát okozó növényekről) hóeltakarításról és síkosságmentesítésről.

b) járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról,

c) a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,

d) lakott, beépítetlen vagy nem lakott telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,

e) a járdán felburjánzó gaz kiírtásáról, valamint a telekingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.

9. §

(1) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(2) A járdáról a havat hóesés után azonnal (szükség esetén egy napon több alkalommal is) el kell takarítani.

(3) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy sem a gyalogos-, sem a járműforgalmat ne akadályozza.

(4) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

  1. a gyalogos közlekedési útvonalon, kerékpárúton,
  2. az útkereszteződésben,
  3. az úttorkolatban,
  4. a kapubejárat elé, annak szélességében,
  5. a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,
  6. a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein,
  7. olyan helyen, ahol a közlekedés biztonságát, más ingatlanok megközelítését, illetve építmények állékonyságát veszélyezteti.

IV. fejezet

Állati hullák ártalmatlanítása

10. §

Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

V. fejezet

Az állattartás szabályozása

11. §

Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy állata (repülő állat kivételével) a szomszédos ingatlanokra vagy közterületre ne juthasson át, illetve állata a szomszédos ingatlanokban vagy közterületben kárt ne okozzon.

12. §

Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

13. §

(1) Hulladékhússal (elhullott állat tetemével) táplált állatok sem a belterületen, sem a külterületen nem tarthatók.

(2) A település bel- és külterületén a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával és az e rendeletben foglalt kivételekkel a nagy, közepes és kis mezőgazdasági haszonállatok létszámkorlátozás nélkül tarthatók.

(3) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

(4) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

(5) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

(6) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

14. §

(1) Ebet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően lehet tartani, de amennyiben emberre veszélyes, vagy őrzésre idomított az eb, erre utaló táblát kell az ingatlan kapujára elhelyezni. A kerítés akkor megfelelő, ha képes megakadályozni az ebnek a közterületre vagy a szomszédos ingatlanra való átjutását, valamint képes legyen arra, hogy az eb a kerítés túloldalán tartózkodó személy vagy személyek testi épségét ne veszélyeztesse.

 (2) Megfelelő kerítéssel el nem látott ingatlanon, vagy telken ebet csak megkötve, vagy zárt helyen lehet tartani úgy, hogy az a telekről ne juthasson ki és más testi épségét ne veszélyeztesse.

(3) Közterületen sétáltatott eb ürülékét az eb tulajdonosa vagy az eb felügyeletével megbízott más személy köteles haladéktalanul eltakarítani.

(4) Közterületen, lakóházak közös használatú helyiségeiben ebet kizárólag rövid pórázon - mely legfeljebb 1,5 m – és szájkosárral szabad vezetni. A szájkosár alól kivétel a palotapincsi és a bulldog, illetve a vakvezető és a fogyatékos személyt segítő eb. Az eb tulajdonosa vagy az eb felügyeletével megbízott más személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet, a lakóházak közös használatú helyiségeit, mások ruházatát ne szennyezze.

(5) A település belterületén a kóbor ebek befogása, ideiglenes őrzése, értékesítése, vagy megsemmisítése, továbbá az emberre egészségügyi szempontból veszélyes, valamint az állatállomány egészségét veszélyeztető betegség tüneteit mutató, vagy a betegségre gyanús kóborállatok - kártalanítás nélküli - kiirtása és ártalmatlanítása a Falugondnokság feladata.

(6) Tilos ebet beengedni, bevinni, illetve tartani a vakvezető, a fogyatékos személyt segítő, a fegyveres és rendvédelmi szervek tulajdonában álló, valamint az intézmény őrzését szolgáló eb kivételével:

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helységbe,

b) üzletbe, vásárcsarnok vagy piac területére, vágóhídra, élelmiszer-feldolgozó üzembe,

c) nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény és fürdő valamint strand területére,

d) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

e) a temető területére,

f) a játszótér területére.

(7) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

 (8) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

  (9) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

 (10) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

15. §

 (1) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

  (2) Felhagyott állattartó telepet, udvart, az állati eredetű hulladéktól meg kell tisztítani és az eredeti állapotba visszaállítani.

  (3) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

  (4) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

  (5) Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

16. §

Hatályon kívül helyezi a 30/2012.(X.19.) Önkormányzati rendelet.

VI. fejezet

Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

17. §

(1) Avar és kerti hulladék ártalmatlanítását elsősorban komposztálással, illetve az Önkormányzat által szervezett elszállítással kell megoldani.

(2) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakóhelyen szabad égetni, saját telken, minden évben szeptember 1. napjától november 30. napjáig. Ettől eltérő időpontban, valamint közterületen az avar és a kerti hulladék égetése tilos. Egy ingatlanon az avar és kerti hulladék égetése legfeljebb kéthetente és alkalmanként legfeljebb két órát meg nem haladó időtartamban történhet, továbbá nem sértheti a többi ingatlan tulajdonosának (használójának) jogos érdekeit.

(3) Az égetés során úgy kell eljárni, hogy az  emberi egészséget és a környezetet ne veszélyeztesse, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

(5) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(6) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(7) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(8) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

VII. fejezet

Záró rendelkezések

18. §

Hatályon kívül helyezi a 21/2012.(VI. 01.) Önkormányzati rendelet.

19. §

(1) E rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A védőtávolságra vonatkozó rendelkezések csak a hatálybalépést követően épült épületekre és építményekre vonatkoznak.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a település környezetének védelméről szóló 12/2003. (VI. 13.) önkormányzati rendelet, valamint a Rákóczifalva zajvédelmi és levegőtisztaság védelmi előírásairól szóló 13/2000. (VI. 2.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 11/2001. (IX. 14.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a képviselő-testület hatáskörébe tartozó egyes önkormányzati hatósági ügyekben a hatáskör átruházásáról szóló 16/2005. (VI. 24.) önkormányzati rendelet 1. számú mellékletének 2. pontja hatályát veszti.

(5) A zajvédelmi előírásokról a Rákóczifalva Város Helyi Építési Szabályzatáról (HÉSZ), valamint Szabályozási Tervéről szóló 21/2005. /IX.21./ önkormányzati rendelet rendelkezik.

 

20. §.

Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztető rendelkezéseket tartalmaz.

Rákóczifalva, 2008. november 27.

                         Tóth Lajos                                         Dr. Varga János

                       polgármester                                               jegyző

A rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Rákóczifalva, 2008. december 03.

                                                                                   Dr. Varga János

                                                                                          jegyző