Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2012. 05. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2012.05.01.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés 2011. december 23-án elfogadta a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényt (Nvtv.), mely 2012. január 1-jén hatályba lépett.
A törvény célja, hogy a nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit, az állam kizárólagos tulajdonának és kizárólagos gazdasági tevékenységek körét, és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon elidegenítésének korlátait és feltételeit a legmagasabb jogszabályi szinten határozza meg.
A helyi önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet.
A törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladatok ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, körét jogszabály - törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete - határozza meg, forgalomképessége kizárt vagy korlátozott.
A törvényben a nemzeti vagyon 4 fő kategóriába került besorolásra.
A törzsvagyon további három kategóriába sorolható:
a kizárólagos önkormányzati tulajdonba tartozó vagyoni kör
, amit az Nvtv. taxatíve felsorol. A helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartoznak a helyi közutak és műtárgyaik, a terek és parkok, a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzetközi kereskedelmi repülőtér és létesítményei, valamint az önkormányzat tulajdonában álló - külön törvény rendelkezése alapján részére átadott - vizek, közcélú vízi létesítmények, a vízi közművek kivételével. Ezen vagyonelemek nagyon szigorú védelem alá esnek. Hasznosításuk kizárólag állami, vagy önkormányzati gazdálkodó szervezet által, vagy koncesszióban történhet. Teljes terjedelmükben forgalomképtelenek, nem idegeníthetőek el, vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló használati jog vagy szolgalom kivételével nem terhelhetőek meg, osztott tulajdon nem létesíthető ezeken a vagyonelemeken.
a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon
, amelynek a helyi önkormányzat tulajdonában történő megőrzése hosszú távon indokolt. Az ekként meghatározott vagyonelem az erről rendelkező jogszabály erejénél fogva elidegenítési és - vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló használati jog vagy szolgalom kivételével - terhelési tilalom, valamint osztott tulajdon létesítésének tilalma alatt áll, de a hasznosítása nem koncesszió-köteles. (Az osztott tulajdon olyan tulajdont jelent, amely esetében az épület tulajdonjoga az építkezőt és nem a föld tulajdonosát illeti meg.) A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon az Nvtv. 2. mellékletében meghatározottak, valamint a többségi önkormányzati tulajdonban álló, közszolgáltatási tevékenységet, valamint parkolási szolgáltatást ellátó gazdasági társaságban fennálló társasági részesedések nevesítés nélkül, valamint törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében ekként meghatározott önkormányzati vagyon. Az önkormányzat rendeletével minősítheti így egyes vagyonelemeit, amelyek hosszú távú megőrzését kiemelten fontosnak tartja.
Az ilyen minősítésbe meghatározott ingatlanok nem értékesíthetők, a fenti kivétellel nem terhelhetők meg és az önkormányzat az ingatlan 1/1 tulajdonosa.
a korlátozottan forgalomképes
vagyontárgyakat az állami vagyon tekintetében egy új kategória, viszont az önkormányzati tulajdon esetében ez korábban is ismert volt. Ezen vagyonelemek elidegeníthetőek törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek teljesülése esetén.
Minden más vagyon üzleti vagyonnak tekinthető, amellyel az önkormányzat a jogszabályi keretek között szabadon gazdálkodik. Kötöttségek és korlátok nélkül elidegeníthető és hasznosítható
A jogszabály-változások alapján szükséges az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 1/2005. (II. 16.) önkormányzati rendelet (vagyonrendelet) hatályon kívül helyezése, és új vagyonrendelet megalkotása.