Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020 (X.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2020. 10. 30

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020 (X.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.10.30.
a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről
Általános indokolás
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Tv.) rendelkezései rendeletalkotási kötelezettséget határoznak meg a települési önkormányzatok részére. Jelenleg a házasságkötésekre vonatkozó szabályokat Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről szóló 8/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete szabályozza, melynek rendelkezéseit jogtechnikai megfontolásból, valamint az áttekinthetőség és az eredményes jogalkalmazás érdekében felülvizsgálni szükséges. A felülvizsgálat során a felülvizsgált rendelet hatályon kívül helyezése, és új rendelet megalkotása vált célszerűvé, melyben a régi rendelet szabályai részletszabályokkal kerültek kiegészítésre, valamint a szolgáltatási díjak is emelésre kerültek.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tartalmazza a rendeletben használt fogalmakra vonatkozó értelmező rendelkezéseket.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
Tartalmazzák a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott hivatali munkarendtől eltérő időpontban lebonyolítandó házasságkötések lehetséges időpontjait, valamint a hivatali munkaidőn kívüli, illetve a hivatali helyiségen kívüli házasságkötések engedélyezésének szabályait.
A 4. §-hoz
A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben, továbbá a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésekre vonatkozó díj fizetési szabályokat tartalmazza.
A hivatali helyiségen kívüli házasságkötések magasabb összegű díját az indokolja, hogy ezen házasságkötések előkészítése során többször kell a helyszínt megtekinteni, a hangosítást és egyéb folyamatokat kipróbálni, modellezni, tehát a szertartás zökkenőmentes lebonyolítása nagyobb odafigyelést, szervezést igényel.
Az 5. §-hoz
Meghatározásra kerültek az anyakönyvvezetőt megillető díjtételek. Az anyakönyvvezetőt megillető díjtételek, melyek a jelenleg hatályos rendeletben meghatározottakhoz képest nem emelkedtek. Az anyakönyvvezetők díjának és járulékainak fedezetét az ügyfelek által fizetendő díj biztosítja, költségvetési többlet forrást nem igényel.
A munkaidőn kívüli házasságkötés díjazása tartalmazza az igénybe vett helyiségek, eszközök önköltség számítási szabályzat szerinti költségét, illetve a közreműködő anyakönyvvezető díjazását és annak járulékait.
Az anyakönyvvezető díjazásának mértékének meghatározásánál szempont volt a felelősség mértéke és az a tény, hogy munkaidőn kívül kell dolgoznia teljes szellemi felkészültséggel és az alkalomhoz illő külső megjelenésben, ruházatban.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.